Op concertgebied groeit en bloeit er van alles in de zomermaand - vooral aan het einde van de maand vind je een aantal grote en vast indrukwekkende shows, maar wat dit jaar meer tekenend is voor de junimaand, is al het jonge en aanstormende plaatselijke talent dat de weg naar de planken weet te vinden. Veel evenementen om uit te kiezen kortom, al helemaal als je de lokale scene een warm hart toedraagt.

BLOKGOLF: BLACKBEACH E.A. @ HALL OF FAME

De eerste dag van de maand is er al meteen op talloze plekken wat te beleven in onze stad: in de middag kun je gratis terecht in de Heuvelse Kerk waar organist Rob Nederlof en stadscomponist Jacq Palinckx de handen ineen slaan, 's avonds mogen saxfanaten naar Paradox, hiphoppers naar 013 en liefhebbers van elektronische muziek naar Blokgolf in de Hall, waar veel lokale groeiparels te bewonderen zijn.

ROCKACADEMIE SHOWCASES @ 013

Groot en klein gaan hand in hand tijdens de eerste dagen van juni in 013, waar Kerry King (je weet wel, van Slayer) en Machine Head de grote zaal op hun kop gaan zetten op de derde en vierde, terwijl de kleine zaal de vierde en vijfde gereserveerd is voor de prille muzikanten van de Rockacademie. Het voordeel van die showcases is dat de toegang anders dan bij die metalgrootheden volledig vrij is.

FEMME HALL @ DE NIEUWE VORST

Donderdag de zesde heb je niet alleen de kans om voor een inclusiever Europa te stemmen, je kunt 's avonds ook naar de Kraakkelder van De Nieuwe Vorst om drie queer vrouwelijke artiesten te steunen. Voor slechts zes euro ben je van de partij bij Femme Hall, waar Ruby Mus, Jasha Eliane en XXJulía hun kunsten gaan vertonen, misschien zelfs vergezeld door enige dansers. Dat wordt ongetwijfeld een zwoele avond.

TILBURG BIGBAND FT. ALISTAIR PAYNE @ PARADOX

Zoals gebruikelijk staan in de laatste maand voor de zomersluiting vooral veel publiek toegankelijke examenconcerten op de rol in Paradox, maar daarnaast is er ook nog ruimte voor reguliere optredens. Zo vind je deze zaterdag de al meer dan een halve eeuw aan de weg timmerende Tilburg Bigband op het podium, vergezeld door de speelse trompettist Alistair Payne, wat zeker voor een verrassend concert gaat zorgen.

BLACK SMOKE BRIGADE @ HALL OF FAME

Vrienden van rauwe (rock)geluiden kunnen hun hartje ruimschoots ophalen bij de Hall deze maand, want naast de elfde editie van hardcore-punkfestijn Humanimaal op vrijdag de zevende en een interessante genrebuigende avond met Doodseskader en Vegan Music de dag erna, komt de Tilburgse rockformatie Black Smoke Brigade deze woensdag ook nog even met steun van House Arrest haar eerste EP presenteren. Zeker leuk.

GORAGE @ ROCKCAFÉ LITTLE DEVIL

In Little Devil is deze maand ook ongeveer ieder weekeinde wel wat te doen, te beginnen met de MMM-show met Air Raid en Objektor op zaterdag de eerste, via oudgedienden Brujeria en Whiplash op de achtste en negende, naar bovenstaande show van het Brabantse Gorage, dat ons een kruising tussen americana en garagerock belooft en deze avond zijn debuutalbum presenteert. Je mag voor nop naar binnen lopen.

GARDY PARTY @ HALL OF FAME

In het voorlaatste weekend van juni staat de Hall in het teken van enkele jubilea. Voordat de Stadscamping op zaterdag haar tienjarig bestaan viert met het fijne festival Kampvuur, waarbij onder meer Mood Bored, Straaljager, Richie Dagger en Vandiekomsa aantreden, houdt De Tuinhuis ter gelegenheid van zijn lustrum een Gardy Party waarvoor ook Spijbelaar en Öhne Umlaut uitgenodigd zijn. Bij zijn, meemaken.

PENNY ROOX + DEHAZE @ PARADOX

Met Penny Roox heb je een poosje geleden al kennis kunnen maken via een interview op onze site. Vanavond is de door Music Hub Brabant in een talentontwikkelingstraject opgenomen artieste klaar om haar eerste EP vol melancholische liedjes op de wereld los te laten. Ze wordt daarbij ondersteund door Dehaze, die vorige maand eveneens zijn debuut-EP in Paradox presenteerde. Stemmige zaterdagavond gegarandeerd.

MASSIVE ATTACK @ SPOORPARK

Veel speciale shows in de laatste week van juni, zoals het Pattonproject Mr. Bungle en het al even eigenzinnige Oxbow op maandag in 013, gevolgd door Sufigezelschap Fanna-Fi-Allah op dinsdag. Het grootst opgezette concert is echter ongetwijfeld dat van Massive Attack met speciale gast Young Fathers op donderdag in het Spoorpark. Je moet er wel diep voor in de buidel kunnen tasten, of een uitkijkplek zoeken.