De vierde maand van het jaar wordt in onze stad als altijd gedomineerd door de vierdaagse onderdompeling in creatieve duisternis die Roadburn heet, maar zelfs afgezien daarvan is er deze maand op alle podia die Tilburg rijk is genoeg te beleven. Hieronder vind je een kleine dwarsdoorsnede van het overvloedige aanbod, van jong aanstormend talent in 013 tot door de wol geverfde musici in Het Cenakel.

ROCKACADEMIE PERFORMING NIGHTS @ 013

We beginnen dit overzichtje met de Rockacademie Performing Nights in 013, tijdens welke een nieuwe lichting studenten laat horen waar ze op dit moment staan in hun muzikale ontwikkeling. Met een dertiental acts verspreid over twee avonden zijn er genoeg ruwe diamanten te ontdekken, zonder dat je er entree voor hoeft te betalen (en datzelfde geldt overigens voor Cat's Cult in The Cat's Back op woensdag).

I'LL GET BY E.A. @ LITTLE DEVIL

D'n Devil draagt deze maand ook weer zijn steentje bij aan de feestvreugde met wat fijne shows, van 'vaste klant' Mark Foggo met skabende op vrijdag de twaalfde tot psychedelische heldenband Temple Fang op Koningsdag. In het eerste weekeinde van april kun je genieten van drie bands van eigen bodem, I'll Get By, Obscure Reality en Out Of The Blue, die je gratis trakteren op een stevige portie hardcore/metalcore.

GRAAFLANDGRAAF @ CUL DE SAC

Net als in de voorbije maanden loont het in april de moeite even te kijken of er op woensdagavond iets op het programma staat in de Cul. Zo vind je er woensdag de zeventiende het hard aan de weg timmerende Femme Fugazi, voorafgegaan door Hoofs, terwijl je een week eerder al kunt rocken met Graaflandgraaf en Outtahead. De toegang is zoals gewoonlijk helemaal vrij, dus schroom niet je kopje om de hoek te steken.

JOËL DOMINGOS @ HALL OF FAME

De Hall trapt april goed af met een gratis/PWYW Pauperpunk-feestje op donderdag de vierde, maar met name een week later staan er de nodige interessante concerten op de rol: een dag voordat het Parijse indiegezelschap En Attendant Ana aantreedt, komt ex-Rockacademiestudent Joël Domingos je verblijden met een mengsel van soulvolle vocalen, hiphopflows en Kaapverdiaanse ritmes. Ga vooral langs en laat je verrassen.

AWASH + TUNESDAYS @ HEYHOEF-BACKSTAGE

Het inmiddels alweer tien jaar bestaande muzikale hart van de Reeshof, Heyhoef-Backstage, heeft deze zondagmiddag een fraaie semi-akoestische show van de Brabantse indiepopband Awash op het affiche staan, die ingeleid wordt door het sympathieke Tilburgse trio Tunesdays. Zeker de moeite waard als je behoefte hebt aan een ingetogen, maar daarom niet minder ontroerend optreden halverwege de maand.

DOCTOR MILLAR @ KIM'S KROEG

Aan de vooravond van Roadburn heeft Kim's Kroeg een aantal artiesten over de vloer waar we niet geruisloos aan voorbij willen gaan: op woensdag de zeventiende betreedt de Tilburgse violist Max Swagemakers met zijn instrumentale band Rauwslinger de planken, de avond ervoor speelt de Ierse singer/songwriter Doctor Millar er, die door de Irish Times "the poet laureate of Dublin's dark side" genoemd wordt. Gaaf.

ROADBURN 2024 @ DIVERSE LOCATIES

Hét grote evenement van deze maand is uiteraard Roadburn, dat in het derde weekeinde van april neerstrijkt in 013, de Spoorzone en Paradox. Parallel daarmee vind je evenals vorig jaar een Offroad-programma, dat je net als The Spark aan de vooravond van het festival in 013 kosteloos kunt bezoeken. Mocht je de smaak goed te pakken hebben gekregen, dan kun je gelijk een kaartje voor het hoofdfestijn halen.

VLEK 2.0 @ MUZIEKPODIUM PARADOX

Dat Paradox pas op het einde van dit tiplijstje opduikt, wil uiteraard niet zeggen dat er eerder in de maand niets gebeurt. Het jonge kwartet Fenix bijvoorbeeld presenteert zijn eerste EP op woensdag de derde, terwijl het Meral Polat Trio drie dagen later optreedt. De laatste woensdag van april staat echter in het teken van het vernieuwde Vlek, dat zich stort op Jacq Palinckx' werk 'Keep Tilburg Ugly'.

NIEUW AMSTERDAMS PEIL @ HET CENAKEL

Hedendaagse concertserie De Link heeft deze maand maar liefst drie concertavonden op de rol staan: op dinsdag de tweede brengt het duo 7090 een eerbetoon aan Cor Fuhler in expositieruimte PARK aan het Wilhelminapark, twee weken later werpen Joseph Puglia en Keren Motseri zich op Kurtag in Het Cenakel, en weer twee weken daarna ontfermt Nieuw Amsterdams Peil zich over Loevendie, Nas en Verduin. Geweldig.