In de zomermaanden trekt menigeen die het zich kan permitteren naar één der grote openluchtfestivals in eigen land of (ver) daarbuiten. In onze stad staan er echter wat kleinschaliger festijnen op het programma, die ook voor mensen met een kleine beurs toegankelijk zijn: Mundial Korvel aan het begin en Het Moment aan het einde van juli. Daarnaast zijn er heel wat gave clubshows waar je uit je dak kunt gaan.

SUMMERSILE + IVYVOX + GIRLSGIRLSGIRLS @ DE HALL

De Hall last wat concerten betreft een zomerstop in, maar in de eerste week van juli kun je nog genieten van ouderwetse hiphop op vrijdag de zevende en een dag eerder al stuiteren op de licht verteerbare, poppy rock- en punkklanken van Summersile, Ivyvox en Girlsgirlsgirls. Drie bands voor de prijs van nul, want de entree is helemaal vrij: alle reden dus om even langs te wippen als je toch niets te doen hebt.

MUNDIAL KORVEL 2023 @ KORVELPLEIN

Na een geslaagde eerste editie vorig jaar keert Mundial Korvel deze zondag terug op het Korvelplein met een wereldse line-up waar men trots op mag zijn: vertrekkend vanuit Tilburg neemt dit festival je mee op reis naar onder meer Anatolië, Kaapverdië en Syrië, om uiteindelijk te landen in Niger - en voor deze tocht over de globe hoef je volstrekt niets te betalen. Wat kan het leven toch mooi zijn.

BRACES + TORN FROM OBLIVION @ CUL DE SAC

De Cul doet deze zomer ook nog een duit in het concertzakje, en wel een hele stevige: met de debuterende Tilburgse metalformatie Braces en het Eindhovense deathcoregezelschap Torn From Oblivion staat hier namelijk een tweetal bands op de planken dat je eerder in Little Devil zou verwachten. De toegang is gratis, dus voel je vooral niet geremd om deze woensdagavond een zweterige duik in de kuil te nemen.

DAEVAR + GAVRAN @ LITTLE DEVIL

Over Little Devil gesproken: die kroeg kan in dit overzicht uiteraard niet ontbreken, want er is geen podium dat in de hoogzomer zo lustig verder programmeert als dit. Zo vind je een dag voordat Mario's Metal Mania de bezoeker op drie heavy bands uit alle windstreken trakteert al een fraai doomaffiche bestaande uit het Keulse Daevar en het Rotterdamse Gavran. Zeker fijn om even je verwassen hoofd te laten zien.

PREY + THE RATS + WOKE @ LITTLE DEVIL

De laatste dagen van juli is het wederom prima toeven in d'n Devil. Op donderdag de zevenentwintigste kun je meedeinen op de psychedelische klanken van Cachemira en Cuberdon, zondag de dertigste staat hardcorelegende Sheer Terror op het podium en de vrijdag ertussenin presenteert Prey er zijn nieuwe cassette Hibernate, met steun van The Rats en Woke. Val gerust binnen, een entree is er niet.

HET MOMENT 2023 @ SPOORZONE

Je hebt het al kunnen lezen op onze site: er is een nieuw festival geboren in onze stad en de naam is Het Moment. Doe eens gek, leg een stuk of vier tientjes neer en raak deze zaterdag geïnspireerd door tientallen acts (waaronder lokale grootheden Boef En De Gelogeerde Aap, Vegan Music en De Tuinhuis) die samen een sterke staalkaart van de Nederlandstalige hiphop bieden. Feestelijke sfeer gegarandeerd.

SPECTRAL WOUND + AFSKY @ LITTLE DEVIL

In het kader van de zondagse Metal Matinee kun je begin augustus twee cultbands in het blackmetalgenre in de achterzaal van Little Devil aanschouwen: het Canadese Spectral Wound en Afsky uit Denemarken (dat overigens ook al op het laatste Roadburn-affiche prijkte). Mocht het smeltende hart van de zomer duistere gevoelens bij je losmaken, dan weet je waar je moet wezen om deze op gepaste wijze te vieren.

EYEHATEGOD + CHURCH OF MISERY @ 013

Waar het om het vieren van de duisternis gaat, laat 013 zich in augustus trouwens ook bepaald niet onbetuigd. Aan het begin van de maand staat Russian Circles er, ruim twee weken later viert Cypress Hill tot tweemaal toe het dertigjarig jubileum van Black Sunday, en enkele dagen daarvoor is er een vernietigende tweedaagse van Converge met supports en Eyehategod plus Church Of Misery. Allemaal zeer de moeite.

LOVELL'S BLADE + MARQUIS DE SADE @ LITTLE DEVIL

Voor een ouderwets slotakkoord van de maand kun je in Little Devil terecht bij deze twee door Mario's Metal Mania gepresenteerde bands. Achter Lovell's Blade gaan verscheidene ex-leden van klassieke heavymetalformatie Picture schuil, terwijl Marquis De Sade na een kort bestaan tijdens de opkomst van de N.W.O.B.H.M. en een decennialange stilte sinds enige jaren uit het graf herrezen is. Komt dat zien.