Een tour in Japan, drie keer in de maand optreden en een samenwerking met een andere band. Dat zou, als we niet in een pandemie zaten, de realiteit zijn voor de Tilburgs-Eindhovense hardcore/punkband Pressure Pact. De band formeerde in 2016 en is onderhand twee albums en een EP verder. Goede zaken, maar met coronastilte en een studie neemt de bassist van de groep een sabbatical.

“Joep [van der Weide, de basgitarist, red.] was misschien wel de drukste van de band,” vertelt gitarist Niek Biemans. “Hij deed van alles ernaast. Hij doet meestal de interviews, schrijft stukjes voor zines en laatst schreef hij zelfs een heel artikel voor een zine. Dan zei ik: ‘Joh, kon je die tijd niet beter aan je studie besteden?’ Dat hoorde hij ook wel van meer mensen. Deze tijd is eigenlijk perfect om even een pauze te nemen, en dat besefte hij uiteindelijk.” Naast alle werkzaamheden voor de band studeert Joep filosofie. “Als het dan toch rustig is, kan je beter je studie afronden en in januari terug bij de band komen, dat scheelt ook weer op de studiekosten.”

Zittend publiek kijkt mee

Dat een van de bandleden pauzeert, stopt de band niet om (coronaproof) op te treden. “Moritz van der Kaarten is de vaste vervanger voor Joep, dus dat is geen probleem. Hij is al een keer of drie voor Joep ingevallen. Zijn gezicht is zelfs de hoes van onze laatste plaat.” Voor het album Scared Off The Streets (2020) tekende leadzanger Lennard Moritz na. “Nu treden we af en toe op. In september speelden we bijvoorbeeld op Punk Rock Ruined My Life Fest in Haarlem. Het leeft dus weer een beetje op.” Toch is dat wel raar voor een punkband, met het moshende publiek wat er normaal gesproken op af komt. “Ja… voor een zittend publiek spelen is anders. Je voelt je wat meer bekeken, meer als een act. Toch is het spelen wel fijn, op een gegeven moment ga je weer helemaal op in de muziek en dan is het heel leuk. We zagen dat de mensen er echt veel zin in hadden en we stonden op het festival met bevriende bands.” Eén ding is zeker: de plannen voor de band zijn door corona wel veranderd.

Hoop niet opgeven

“Onze tour door Japan zou net voorbij zijn. De band Crucial Section heeft ons begin dit jaar benaderd. Ze touren twee keer per jaar door Japan en dan nemen ze een buitenlandse band mee op sleeptouw. We vonden het bijzonder dat ze ons uitnodigden voor hun tour in september. Rond februari werd de tour bevestigd en hoorden we waar en wanneer we zouden spelen. We bleven hopen dat het alsnog kon, maar in juni gaven we die hoop maar op,” legt Niek uit. Natuurlijk is er wel overleg over hoe het nu zit, de bedoeling is dat de tour in 2021 alsnog doorgaat. “Het is een kans die je niet verwacht als een klein, Nederlands bandje. We hopen echt dat het door kan gaan volgend jaar, dan plakken we er meteen een weekje achteraan om Japan te ontdekken.”

Helft van de tijd lachen

Op de vraag of ze meer tijd hebben gehad om na te denken over nieuwe muziek, antwoordt Niek dat het lastig is. “We repeteren normaal in Hall of Fame, maar de repetities lagen stil. Dat deden we bijna niet. We zijn bezig met het schrijven van nieuwe nummers, maar de repetities liggen zo ver uit elkaar dat het minder snel gaat.” Als er een plaatsvindt, bestaat deze vaak voor de helft van de tijd uit lachen, omdat ze elkaar zo weinig zien. De meeste nummers worden geschreven door drummer Rens, want hij kan alle instrumenten binnen de band spelen.

“Je mist wel echt die live-energie. We hebben soms nagedacht: willen we een andere richting op, zoals een side project? Dat zijn ideeën voor als je meer samenkomt, maar nu komt daar uiteindelijk niet veel van.” Er zijn nog meer plannen: “We wilden een split opnemen met de band Chronic Abuse, daar hebben we mee gespeeld in Antwerpen. Dat doen we een keer als we allebei voldoende materiaal hebben, maar dat is ook zoiets wat nog niet helemaal concreet is.” Voor nu is het nog even rustig voor de band, maar wie weet staan ze volgend jaar alsnog helemaal compleet in Japan, wanneer de wereld weer zijn oude ritme hervonden heeft.