De kortste maand van het jaar is zeker niet de karigste wat optredens betreft: aan het begin ervan landt het Stukafest in onze stad, en ook daarna zijn er meer dan genoeg (vaak kleinere) interessante shows te bezoeken. Twee lokale bands releasen daarbij nieuw werk – retroformatie The Small Breed presenteert een 7” in de Cul en doomact Treurwilg houdt een langspeler ten doop in de Devil.

STUKAFEST @ DIVERSE LOCATIES

Net als vorige jaren kun je deze maand de stad verkennen tijdens het studentenkamerfestival ofwel Stukafest. Weliswaar beperkt het programma zich niet tot muziek (het omvat ook dans-, theater- en andere performances), maar alleen al in deze categorie staan Clittenband, Foxlane, Magic Moon, Ninetysix en de Tilburgse zangeres Emmerell op de rol: op zichzelf reeds genoeg reden om te gaan.

HET GEZELSCHAP @ HALL OF FAME

Liefhebbers van uitbundige stennis en het betere feestje kunnen zich het Rotterdamse De Likt vast nog wel heugen. Frontman Jordy Dijkshoorn heeft nu de handen ineengeslagen met Brandwerk MC Diggy Rast en de Dordrechtse nachtburgemeester Juno Rissema in Het Gezelschap, een fijn zooitje ongeregeld dat de Hall deze eerste vrijdag van februari ongetwijfeld goed op zijn kop gaat zetten.

THE SMALL BREED @ CUL DE SAC

Heb je deze zaterdag zin om jezelf ruim een halve eeuw terug in de tijd te slingeren, dan staat het Tilburgse The Small Breed voor je klaar in de Cul om hun nieuwe single ‘An Elderflower Parliament’ en andere leuke psychedelische deunen aan je voor te schotelen. De zielsverwanten van The Colour Collection verzorgen het voorprogramma, en dat alles slechts voor een handvol euro’s.

DUTCH X-ING @ MUZIEKPODIUM PARADOX

Voor de tweede keer dit seizoen krijg je de gelegenheid de intrigerende hersenkronkels van gitarist Twan van Gerven en zijn eclectische band te ervaren in Paradox, een kans die je vooral niet moet laten liggen. Deze muzikanten zijn op weg naar een Zappaësk album, dat over drie maanden op dezelfde plek gepresenteerd zal worden, maar nu kun je alvast live een kijkje in de keuken werpen.

TANKZILLA E.A. @ LITTLE DEVIL

De laatste ‘wintermaand’ gaat natuurlijk ook niet geruisloos voorbij aan Little Devil, waar een week hiervoor al de Brabantse voorronde van de Metal Battle plaatsvindt. Op Valentijnsdag kun je jouw hartje verwarmen bij drie stevige zuidelijke rockbands met een hechte groove, te weten Tankzilla, Rrrags en Severant. Als dat geen romantische meedeinmomenten oplevert, weten we het niet meer.

DUBBELCONCERT @ HET CENAKEL

Nadat Ensemble Musikfabrik er twee weken eerder heeft gespeeld, is het aan accordeonist Vincent van Amsterdam en het duo van harpiste Eva Tebbe en zangeres Michaela Riener om Het Cenakel te betoveren met werk van Merijn Bisschops en Christiaan Richter en stukken uit een liederencyclus van Kate Moore. Als je lid bent van We Are Public, is de entree voor dit concert van De Link vrij.

TREURWILG E.A. @ LITTLE DEVIL

Het leven geeft uiteraard immer aanleiding tot treurnis, maar misschien nog wel het meest in het seizoen waar de bomen hun gebladerte verloren hebben. Dat is dan ook de uitgelezen tijd voor de gasten van Treurwilg om hun nieuwe album ‘An End To Rumination’ aan de wereld te presenteren, waarbij ze gesteund worden door de al even opgewekte lieden van Faal en Fading Bliss. Ben erbij.

AIMING FOR ENRIKE @ HALL OF FAME

Na de enerverende hardcore van No Warning, feestelijke balkan van De Baron en vooruitziende rap van Bokoedro (en natuurlijk een tweetal gratis Zaagmanz-avonden) vind je aan het einde van de maand het Noorse duo Aiming For Enrike op de Hall-agenda, bestaande uit een drummer bekend van Ihsahn en Shining – dan kun je aardig trommelen – en een wilde gitarist. Dat moet gaaf worden.

BAŁDYCH – COURTOIS – TELDERMAN @ PARADOX

In het staartje van februari vind je twee veelbelovende shows in Paradox: de schrikkeldag is gereserveerd voor Pork Treat Musical, waarin Hans Dagelet gesteund door diverse artiesten een poging doet in de huid van Captain Beefheart te kruipen; de dag ervoor speelt het internationale trio van violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois en pianist Rogier Telderman. Verrassing troef.