Zeker voor de rockers onder ons is er het nodige concertvertier te vinden in oktober, maar ook op jazz- en improvisatievlak is het een heuglijke maand: de Stichting Bevordering Muziekimprovisatie, waaraan muziekpodium Paradox zijn bestaan te danken heeft, viert halverwege oktober namelijk zijn veertigste verjaardag met veel optredens. Daarnaast doet ook de Popronde onze stad weer aan.

THE MACHINE + SAMAVAYO @ HALL OF FAME

De Hall heeft aan het begin van de maand meteen een aantal fijne avonden op het programma staan: een dag voordat hiphoppers hun hart kunnen ophalen bij SLE/VXF en hunne matties, staan The Machine (dat jaren terug al eens een memorabele show weggaf tijdens Roadburns Afterburner) en Samavayo voor je klaar om je oren in gruizige rock te wassen – gratis voor We Are Public-leden.

DIRTY FENCES + COCAINE PISS @ CUL DE SAC

Meer rockgeweld vind je in de Cul, waar je twee dagen hiervoor bijvoorbeeld al terecht kunt bij onontwarbaar duo La Jungle en het overwegend Eindhovense topgezelschap Tjalling. Niet alleen de donderdagen zijn deze maand echter volgeboekt met liveshows, ook de eerste zaterdag van oktober is het raak met het hyperenergieke Cocaine Piss en het strakke Dirty Fences. Tof weekendvermaak.

RAW MEDICINE @ KIM’S KROEG

We maken even een sprongetje in leeftijd, maar niet in passie om uit te komen bij Raw Medicine, dat deze zondag Kim’s Kroeg mag platspelen. Misschien heb je nog nooit van dit rocktrio gehoord, maar frontman Dirk Vermeij heeft bij ons een onuitwisbare indruk achtergelaten door die prachtdocumentaire die vorig jaar op dit medium opdook. Ga en laat je verrassen, de entree is vrij.

POPRONDE 2019 @ DIVERSE LOCATIES

De oktobermaand is in onze stad natuurlijk niet compleet zonder de Popronde, die Tilburg dit jaar vrijdag de elfde aandoet. Startend bij Sounds rond de klok van zevenen, kun je deze avond je eigen unieke route uitstippelen, waarbij je de keuze hebt uit ongeveer vijftig acts verdeeld over tientallen locaties, variërend van het minuscule Stoom013 tot de statige Pauluskerk: afwisseling troef kortom.

JUBILEUMCONCERT 40 JAAR SBM @ PARADOX

Zoals reeds in de inleiding is aangestipt, is het feest in Paradox: veertig jaar Stichting Bevordering Muziekimprovisatie, dus ook veertig jaar een thuishonk voor liefhebbers van jazz en aanverwanten. Deze zaterdag treden lokaal jazzicoon Paul van Kemenade met kwintet plus Mete Erker, duo Ernst Reijseger & Harmen Fraanje en Vlek er op, gevolgd door nog veel meer leuks in de week erna.

STREET SECTS @ HALL OF FAME

Komende van het licht vallen we vervolgens in de duisternis met het drietal acts dat deze dinsdag in de Hall op het program staat: het desolate Amerikaanse Street Sects maakte recentelijk bij menigeen indruk op Roadburn, terwijl het onverbiddelijke Zweedse Trepaneringsritualen al eens op Incubate te bewonderen was. Noiseperformer Svartvit vervolledigt de line-up van deze donkere samenkomst.

BLACK MOON CIRCLE + BISMUT @ LITTLE DEVIL

Als het om duisternis gaat, laat Little Devil (dat deze maand overigens zijn zestiende verjaardag viert) het deze maand vanzelfsprekend ook niet afweten. Voordat Duits blackmetalgezelschap Sun Worship aan het einde van de maand aantreedt, is het aan het Noorse kosmische vaartuig Black Moon Circle en het Nijmeegse stonertrio Bismut om de dreunende riff op het publiek los te laten.

INDIANIZER + MAGIC MOON @ CUL DE SAC

Ook in de tweede helft van de maand heeft de Cul een paar gave concertavonden op de rol staan: nadat het Franse rockduo Ko Ko Mo het podium heeft gedeeld met Sonic Whip op de zeventiende, is het een week later aan het Italiaanse Indianizer en het Haagse Magic Moon om het geheel naar kleurrijker en psychedelischer sferen te verplaatsen. Trek je dansschoentjes dus maar alvast aan.

TWAN VAN GERVEN: DUTCH X-ING @ PARADOX

Naast voornoemde jubileumweek heeft Paradox in oktober uiteraard nog veel meer te bieden, ook buiten jazz: zo vind je zaterdag de vijfde Brabantse zangeres Camilla Blue al op de planken. Een echte aanrader is bovendien het concert van Twan van Gerven met band aan het slot van de maand. Deze topgitarist is dit jaar opnieuw Artist In Residence hier, en zal je vast verbluffen met zijn werk.