Tom Maas, wellicht beter bekend als Boef (die van de Gelogeerde Aap, niet van de ‘kechs’), koos al in 2014 voor het solo-pad. Onder zijn eigen naam releaste hij in 2014 de EP ‘The Beginnings’ met Ava Silver. Dat smaakte voor de producer naar meer. Hij is terug met een nieuw soloproject. Onder de naam ‘deMaas’ kwam hij vorig jaar met twee nieuwe nummers genaamd 'pH' en 'Midden In De Nacht'. Wat kunnen we in 2018 verwachten van deMaas?

Na ‘The Beginnings’ ben je weer terug met een solo-project. Dat smaakte wel naar meer dus?

Na ‘The Beginnings’ heb ik nog met Thomas (de Gelogeerde Aap) nog ‘de Gelogeerde Tracks’ uitgebracht. We hebben Boef en de Gelogeerde Aap nu een beetje op een laag pitje staan. Daardoor heb ik meer tijd om zelf muziek te maken. Het hoeft voor mij allemaal niet zo heel hard meer te zijn. Ben een beetje klaar met het maken van bangers. Mijn solomateriaal is over het algemeen wat rustiger, wat meer timide. In m’n eentje heb ik toch meer vrijheid, nu heb ik meer ruimte om te experimenteren. Zo kan ik ontdekken wat ik met mijn eigen vocalen kan doen.

Wat je nu solo doet is wel radicaal anders dan Boef en de Gelogeerde Aap. Vanwaar deze ommezwaai?

Mijn visie op hiphop is de laatste tijd best veranderd. Hedendaagse hiphop is ook niet meer de échte hiphop van toen. Vroeger had je Opgezwolle en zo, maar zulke acts zijn er tegenwoordig niet meer zoveel. Artiesten als Hef kan ik dan nog wel waarderen. Maar het hiphopbegrip is vandaag de dag zo breed, heel anders dan wat ik zelf vroeger luisterde. Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig wil laten zien wat ze hebben, qua moneys en zo. Als ik het over mijn moneys zou moeten hebben, kom ik zwaar bedrogen uit, snap je, haha. Wat ik altijd heb willen doen qua muziek is iets anders laten horen dan wat er al is, en dat wil ik als deMaas weer gaan doen. De muziek hoeft daar niet ingewikkeld voor te zijn, ik ben erachter gekomen dat je door simpele dingen te doen ook écht een sfeer kan neerzetten. Dat is nu een beetje mijn ding.

Wat is je drijfveer achter deMaas?

Had zelf al een paar nummers gemaakt toen het niet zo lekker met me ging. Dan zat ik in m’n eentje in de studio, alleen en verdrietig en dan ging ik zingen. Ik gebruik muziek als iets waar ik mijn gevoelens in kan leggen, een emotionele uitlaatklep. De nummers die ik nu heb liggen, zijne eigenlijk alweer een tijdje oud. Ik had ze al die tijd laten liggen, tot een tijd geleden.

Die liedjes zijn dus al een paar jaar oud en gaan over een bepaalde periode in je leven, hebben die dan geen houdbaarheidsdatum?

Mijn muziek heeft geen houdbaarheid, ik ben een contemporary man, haha. Nee, vaak zie je dingen die je schrijft pas later in de hele context van je leven. Op het moment zelf heeft het natuurlijk een hele andere betekenis. Maar met muziek kun je een beetje reflecteren op je leven, jezelf een spiegel voorhouden. Ik schreef ooit een liedje waarvan ik altijd dacht dat het over m’n ex ging, maar als ik het nu luister gaat het eigenlijk over mezelf. Mooi hoe alles uiteindelijk zo op z’n plek valt.

Wat kunnen we in 2018 verwachten van deMaas?

Ik heb nu zes opzetjes liggen. Het liefste zou ik dit jaar een EP’tje opnemen dit jaar, met het oog op een album dat ik eigenlijk live wil inspelen. Dat zou ik dan willen doen met een set-up aan instrumenten: keys, een drumcomputer, basmodule, m’n stem en een loopstation. Ik heb veel inspiratie opgedaan de afgelopen jaren, veel nieuwe bandjes gecheckt, dus daarom lijkt me dat heel tof. Ben bijvoorbeeld nog steeds erg fan van Oscar and the Wolf. Ik vind de vage sounds van die gewoon heel vet. Ook het voorkomen van frontman Max Colombie vind ik erg cool, al zie ik mezelf dat niet zo snel doen, haha. Ik heb er zelfs over na zitten denken om een band bij elkaar te sprokkelen, maar dat is voor latere zorg.

''Als ik het over mijn moneys zou moeten hebben, kom ik zwaar bedrogen uit, snap je, haha.''