De kortste maand van het jaar kent weliswaar geen grote festivals of muziekevenementen, maar dat wil niet zeggen dat er in februari niets te doen is op concertgebied. Integendeel, in de vele zalen die onze stad telt wordt er volop geprogrammeerd, ook voor degenen wier hart niet sneller gaat kloppen van carnaval en alles daaromheen. Hieronder vind je een kleine greep uit het aanbod.

LIVE ART X @ HALL OF FAME

Liefhebbers van audiovisuele extravagantie die niet direct aan het grote volksfeest van deze maand is gerelateerd, kunnen de eerste vrijdag van februari op diverse plekken aan hun trekken komen. Terwijl de Rectum Raiders in Little Devil tekeergaan, viert live action painter Levi van Huygevoort zijn tienjarig jubileum (en eerste lustrum met Mchnry) met de nodige bevriende artiesten in de Hall.

LEVANTER @ THEATERS TILBURG

De Syrische klarinettist Kinan Azmeh en vaderlandse jazztrompettist Eric Vloeimans waren een viertal jaar geleden reeds als duo te bewonderen in Paradox. Lokaal pianist en Boy Edgar Prijs laureaat Jeroen van Vliet heeft zich even later bij hen aangesloten: onder de noemer ‘Levanter’ is het drietal vanavond te zien in Theaters Tilburg. Ben je lid van We Are Public? Dan is de entree vrij.

MADE IN T @ HET CENAKEL

In het kader van het honderdjarig bestaan van het Tilburgs conservatorium (dat sinds vorig jaar de Academy of Music and Performing Arts heet) worden er dit jaar verscheidene festiviteiten georganiseerd. Deze dinsdag kun je gratis en voor niets naar The Contemporary Music Days: Made In T in Het Cenakel, waar werk van lokale componisten door AMPA-studenten wordt uitgevoerd.

VLEK @ PARADOX

Uiteraard biedt ook Paradox deze maand genoeg interessants voor muziekliefhebbers, van de roots van Johnny Dowd & Melle de Boer tot de moeilijk in een hokje te stoppen klanken van Kristina Fuchs en Tini Thomsen. In de categorie ‘gratis’ kun je genieten van studentenperformances van de Rockacademie en AMPA plus de dinsdagse jazzsessies, terwijl ook huisorkest Vlek weer te gast is.

METAL BATTLE @ LITTLE DEVIL

Het tweede weekend van februari staat d’n Devil bol van het vrije vertier voor metaalfanaten: een dag voordat plaatselijke cultheld Marco zijn veertigste verjaardag viert met een drietal bands, is het tijd voor de jaarlijkse Noord-Brabantse voorronde van de Metal Battle. Ditmaal strijden Facelifter, Offerblok, At First en Pictura Poesis om een plaats in de volgende ronde. Gaat dat vooral zien.

DOWNFALL OF GAIA @ LITTLE DEVIL

Valentijnsdag en Aswoensdag in één: dat vraagt natuurlijk om een donker romantisch feest. Little Devil voorziet gelukkig in die behoefte met een mooi internationaal assortiment van duistere acts. Het Duitse atmosferische blackmetalgezelschap Downfall of Gaia voert de avond aan, gesteund door het Faeröerse doomconglomeraat Hamferð en door onze lokale doemdenkers van Treurwilg.

RUSS @ 013

Naast veel rock en metal, de ongebonden klanken van De Kift en een intrigerend vrij toegankelijk concert van Canadees rootstalent Kaia Kater biedt 013 deze maand ook een interessante show voor de hiphopliefhebber. Russ is een rapper die zijn naam en faam eerst en vooral dankt aan het internet, maar nu ook een ‘officieel’ debuutalbum heeft uitgebracht en daaraan een tour door Europa koppelt.

RHEA @ CUL DE SAC

Op donderdagavond geeft de Cul van oudsher ruim baan aan live muziek, en ook deze maand wordt er een drietal van die dagen gevuld met interessante acts. Het Zuid-Afrikaanse cultgezelschap Boo! is te aanschouwen op de achtste, terwijl Avi On Fire en The Howlin’ een week later op de planken staan. Voor die beide shows moet je betalen, maar het rockconcert van het Gentse Rhea is gratis.

PIETJU BELL @ HALL OF FAME

Niet alleen 013, maar ook de Hall heeft in februari zoals gebruikelijk het één en ander op de rol staan op hiphopgebied. Aan het begin van de maand doen de slepende Amsterdammers van Yung Internet de cultuurfabriek opnieuw aan, vergezeld van Ome Omar en Dusty, op het einde staat met dank aan hiphopplatform To The Max de duistere Eindhovenaar Pietju Bell op het podium.