3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand september

Redactie 3voor12 Tilburg ,

De sluimerstand waarin verscheidene concertzalen de afgelopen maanden verkeerden, komt abrupt tot een einde wanneer de ‘r’ opnieuw in de maand verschijnt. Niet alleen wordt er door de individuele podia wederom lustig op los geprogrammeerd, dankzij Incubate vormen ze tezamen ook het decor voor één van de geweldigste festivals die ons kleine kikkerlandje te bieden heeft.

DEPTHS OF KRONOS + OCEAN DEPTHS + WITH THE WOLVES – 1 SEPTEMBER, EXTASE
Net als in de voorbije maanden kent Extase in september bepaald geen gebrek aan tribute- en coverbands, maar ook voor de liefhebbers van origineel werk valt er (zelfs afgezien van Incubate) wel het één en ander te genieten in de achterzaal van het café. Zo kun je voor een metalige start van de maand terecht bij de lokale talenten van Depths Of Kronos, Ocean Depths en With The Wolves.

KRS-ONE – 2 SEPTEMBER, KLEINE ZAAL 013
Hiphopliefhebbers hoeven de komende tijd ook niet zielig in een hoekje te gaan zitten kniezen. Op de vierde vrijdag van de maand kun je bijvoorbeeld luisteren naar vers talent tijdens To The Max – On Stage in de Hall, terwijl de eerste reeds in het teken staat van een levende hiphoplegende: KRS-One, die deze avond ondersteund wordt door de ambitieuze jonkies Aristoteles Mendes en Jay-Way.

MALEPESTE + WRANG + BLACK COMMAND – 3 SEPTEMBER, LITTLE DEVIL
Little Devil Black Ritual keert deze maand in stijl terug met maar liefst twee inktzwarte avonden: een paar weken voordat Absolutus, Laster en Grey Aura de planken onveilig gaan maken, komen het Franse Malepeste, Wrang en Black Command de aanwezigen al trakteren op het betere duistere doodsgerochel. De entree voor dit eerste sombere feest is vrij, dus ga vooral eens een kijkje nemen.

INCUBATE – 8 T/M 11 SEPTEMBER, DIVERSE LOCATIES
De volledige festivalweek mag dan verleden tijd zijn, met vier dagen en meer dan honderd artiesten is Incubate nog steeds met gemak hét evenement van de maand in Tilburg. Icoon Thurston Moore is de eerste dag al te aanschouwen, en ook de dagen erna vinden we verscheidene klinkende namen als Kayo Dot, Deerhoof en Yob... maar bovenal blijft Incubate de speeltuin der obscure acts. Ben erbij.

PROJEKT RAKIJA – 16 SEPTEMBER, CUL DE SAC
De Cul komt in september ook opnieuw tot leven, met een serie concerten van onder meer Paper James, Ziggy Splynt, The Love Albatross en last but not least Black Bottle Riot. Halverwege de maand kunnen Balkanliefhebbers zich laven aan de aanstekelijke klanken van het in deze stad gestichte Projekt Rakija, dat al een behoorlijk aantal jaren overal de voetjes van de vloer krijgt.

VILLA JOEP BENEFIETCONCERT: BROKEN SUN + MARY LIZ – 18 SEPTEMBER, PARADOX
Vanaf Incubate is er in Paradox weer genoeg te beleven voor de liefhebber van geïmproviseerde muziek. Een wat vreemde eend in de bijt, maar daarom niet minder interessant, is dit Villa Joep Benefietconcert, waarvan de opbrengst ten goede komt aan een onderzoeksfonds voor kinderkanker. Lokaal americanagezelschap Broken Sun en zangeres Mary Liz luisteren deze speciale middag op.

ENSEMBLE KLANG – 20 SEPTEMBER, HET CENAKEL
Plaatselijk podium voor onalledaagse kamermuziek De Link start het nieuwe seizoen met een bijzondere performance van Ensemble Klang, dat het werk ‘Debris And Alchemy’ van hedendaags componiste Kate Moore ten gehore zal brengen. De aankondiging rept van ‘een muzikale wereld gevuld met porseleinen borden, autoveren en vuilnisbakken’: voer voor de muzikale avonturier.

HIND HAKKI – 23 SEPTEMBER, KLEINE ZAAL 013
Keuzestress te over deze vrijdag, met boeiende performances in de Hall, de Cul, Extase en zowaar zelfs in de aangrenzende grote zaal van 013. Als we echter één enkel concert moeten tippen, dan is het toch wel het optreden van plaatselijke heldin Hind Hakki, die verse single ‘013’ aan het publiek van (jawel) 013 gaat presenteren. Gerton Govers en Aristoteles Mendes komen ook langs.

GLOWSUN – 24 SEPTEMBER, LITTLE DEVIL
Naast de Black Ritual-avonden is er vanzelfsprekend nog voldoende ander moois in Little Devil te aanschouwen. Zo staat in het begin van september al een sterke dubbelshow gepland, en organiseert Mario’s Metal Mania halverwege de maand twee fijne bijeenkomsten, waarvan er één gratis is. Voor meer gratis vertier kan de liefhebber van psychedelische rock zich vanavond bij Glowsun melden.

SOFA SESSIES: YOURI LENTJES + JOE BUCK – 25 SEPTEMBER, DE BIERTUIN
Hadden we het magische woord ‘gratis’ trouwens al laten vallen? Uitstekend, want het is tevens van toepassing op de eerste Sofa Sessie van het seizoen, die voor de verandering in de biertuin bij de spoorzone plaatsvindt: liedschrijvers Youri Lentjes en Joe Buck zullen er de zondag fraai inkleuren. (Fans van Eefje de Visser kunnen vier dagen later overigens terecht in de vertrouwde Kunstmaan.)

TUBE: THE FIRE HARVEST + ILYDAEN + AN OCEAN OF STORMS + PONI – 29 SEPTEMBER, HALL OF FAME
Hall of Fame laat zich in september ook allerminst onbetuigd: behalve het eerdergenoemde To The Max staan een Artist In Residence-avond en de lancering van een elektronische concertreeks genaamd Wire op het program. Tube treffen we maar liefst twee keer aan in de agenda – tijdens de tweede avond kun je bovenstaande vier al dan niet lokale underground-acts aan het werk zien.

HARMEN FRAANJE + MALIK MEZZADRI + BRICE SONIANO + TOMA GOUBAND – 30 SEPTEMBER, PARADOX
Dat Harmen Fraanje ook buiten onze landsgrenzen niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit het citaat van AllAboutJazz in de concertaankondiging: “Harmen Fraanje is emerging as one of the most impressive young European pianists of the past decade.” Vandaag is de ex-Tilburger weer met drie andere internationale rasimprovisatoren te bewonderen in zijn oude thuishonk. Mis het niet.