Paper James is net het Nederlands Elftal

Hoopgevende pieken, diepe dalen en hoop

Jessy de Cooker. Foto's: Lotte Schrander ,

Voor de tweede keer in iets meer dan een jaar staat Paper James in de Cul de Sac. De Antwerpenaren tonen potentieel, maar vergeten te pieken op de juiste momenten.

Gelukkig is het niet voor honderd procent mogelijk een parallel te trekken tussen de muziek- en voetbalwereld. Er is dan wel veel roem en geld voor de toppers – terwijl het bikkelen is voor de kleinere vissen in de zee – maar het komt niet vaak voor dat een heel land over een artiest valt om een heel klein foutje in de fase dat hij/zij zijn of haar werk doet. Oké, uitzonderingen als Bloodhound Gang en Kanye West daargelaten. 

Paper James in de Cul de Sac

Paper James in de Cul de Sac

Speelminuten
Toch zijn er meteen veel overeenkomsten te ontdekken. Je begint als toekomstig talent vaak onderaan op de ladder en moet je maar zien te bewijzen. Als voetballer van pakweg Manchester City doe je dat door uitgeleend te worden aan NAC Breda of PSV om daar aan je speelminuten te komen. Als muzikant of band zijn de vlieguren op het podium net zo belangrijk.

Studio Brussel-materiaal
Daarom is het niet zo gek dat Paper James voor de tweede keer in iets meer dan een jaar op het podium van de Cul de Sac staat. Het Antwerpse kwartet komt de komende weken met haar eerste single ‘Falling’ en probeert zo veel mogelijk aan de weg te timmeren. Dat doen ze in Cul zonder een onzekere indruk achter te laten. Nummers als ‘Anthem’ en het rockende ‘Vividly’ (over de Italiaanse maffia) springen er dankzij rockende gitaren en het energieke vocalen van zanger Bob van der Leij stevig uit. Studio Brussel-materiaal pur sang. 

Je zusje

Paper James in de Cul de Sac

Paper James in de Cul de Sac

Alleen schakelen ze na deze hoogtepunten vele versnellingen terug. De eerdergenoemde single ‘Falling’ is een dertien-in-een-dozijn-nummer. Je kunt bij de eerste noten al de solo’s in het funky nummer raden. Ook is dit het eerste moment waarop je merkt dat er tekstueel nog genoeg te sleutelen is. Lyrics als “I keep on falling” hebben we nu al wel een miljoen keer gehoord. Grote bombastische teksten die je doen denken aan one-hit-wonders, die je zusje een maandje leuk vond. 

Paper James in de Cul de Sac

Paper James in de Cul de Sac

Daarbij moeten we toch vermelden dat Paper James pas sinds vorige zomer bestaat en in voetbaltermen dus ongeveer bij de beloftes zou spelen. Of, zoals we naar goed Nederlands gebruik zouden doen, in het Nederlands Elftal. Paper James heeft – net als de mannen van Danny Blind – veel potentie en er zijn mindere kanten. Maar je vergeeft het ze, omdat je gelooft in een betere toekomst en als Paper James een duidelijke lijn weet te vinden is die zeker mogelijk. 

Paper James in de Cul de Sac

Paper James in de Cul de Sac