3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand oktober

Redactie 3voor12 Tilburg ,

De dagen worden korter, dus de avonden steeds langer, maar geen nood: er is deze maand bepaald geen gebrek aan evenementen om ze mee op te vullen. Hieronder vind je een kleine greep uit het overvloedige aanbod, met een prominente plek voor de jaarlijkse Popronde halverwege de maand, maar ook opvallend veel presentaties van nieuw werk door lokale acts. Laat die herfst maar komen.

ROOTZCLUB: GITTA DE RIDDER – 1 OKTOBER, PARADOX
De eerste oktober biedt niet alleen ampel vertier voor metaalfanaten met het door Epica geleide Epic Metal Fest in 013 en een uitbundige cd-presentatie door de mannen van Heretic in Little Devil – nee, ook liedschrijfster Gitta de Ridder keert even uit Londen terug op het oude Tilburgse nest om haar debuut ‘Feathers’ te presenteren. De entree hoeft niemand te belemmeren, want die is er niet.

SIMON KEATS – 2 OKTOBER, CUL DE SAC
Een dag later tref je in de Cul een andere globetrotter met een sterke Tilburgse connectie aan: Simon Keats, die onder meer Los Angeles en New York aandeed om inspiratie op te doen en materiaal op te nemen. Deze zondagavond kun je de folky troubadour gratis en voor niets met band aan het werk zien. Een uitstekende aftrap van een bruisende maand in dit immer fijne muziekcafé.

ANTILLECTUAL + STATUES ON FIRE + SCREW HOUSTON + NOTE TO AMY – 5 OKTOBER, HALL OF FAME
Vrienden van de punk moeten de vijfde zeker in hun agenda zetten, want dan staan er maar liefst vier energieke vertegenwoordigers van het genre in Hall of Fame. Vaderlandse bekendheden Antillectual, Screw Houston en Note To Amy krijgen deze dag gezelschap van het Braziliaanse Statues On Fire. Dat wordt vast reuzeleuk. (Dromers kunnen later in de maand ook naar Nausica.)

SODA POP NIGHT: CLEAR CLAMOUR + CHARADES + JOHNNY JESTER – 6 OKTOBER, EXTASE
Benieuwd naar jong Zeeuws talent? Komt dat even mooi uit, want vandaag kun je dankzij het sprankelende verse initiatief Soda Pop Night genieten van het eclectische rockgezelschap Clear Clamour uit Goes en het powertrio Charades uit Middelharnis. Lokale inbreng komt van de gasten van Johnny Jester, die deze mooie line-up die voor nop in Extase te zien is compleet maken.

F.R.E.U.D. + CHEESY – 8 OKTOBER, EXTASE
We blijven nog even in Extase, ditmaal niet voor aanstormende bands, maar voor de oudgedienden van F.R.E.U.D.: een naam die lieden die al wat langer in het Tilburgse muziekwereldje rondlopen zeker niet onbekend in de oren zal klinken. Het reünievirus heeft ook onder deze metaalveteranen toegeslagen, dus kun je ze vandaag mooi met het Haarlemmer Cheesy op het podium zien zweten.

POPRONDE – 14 OKTOBER, DIVERSE LOCATIES
De maand oktober zou in deze stad uiteraard niet volledig zijn zonder de Popronde, het jaarlijks rondreizende gratis festival voor verse acts van Nederlandse bodem. Als je deze vrijdag in de namiddag al beschikbaar bent, kun je een preview in boekhandel Gianotten meepikken, waarna het ‘s avonds te beginnen in Sounds als vanouds op talloze plekken feest is. Ga dus vooral even kijken.

KRINGILI & ALEX MEGAS – 15 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Hiphoppers opgelet, want Kringili & Alex Megas laten deze maand na het veelbelovende ‘Dertien Hoog’ hun volgende EP ‘Juice’ op de wereld los. Geen hiphopreleaseparty zonder de support van een heel blik muziekmaatjes, dus kun je vandaag in 013 ook Anbu, Hidden Village en Affoe tegen het lijf lopen. Mocht je erna nog graag blijven hangen, dan kun je aansluitend gratis naar Gaande.

LITTLE DEVIL UNVEILED: PENTAGRAMS VICTOR GRIFFIN – 19 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Zoals gebruikelijk laat Little Devil zich deze maand allerminst onbetuigd met talloze Mario’s Metal Mania shows en veel black, death en doom. Naast al dit vertrouwde versterkte geweld steekt er echter ook een nieuw, meer ingetogen initiatief de kop op: Little Devil Unveiled, dat zich toelegt op akoestische shows. Occult icoon Victor Griffin bijt deze woensdag het spits af met een diverse set.

CONVOY + ECHO MOVIS – 21 OKTOBER, EXTASE
Het frisse lokale gezelschap Convoy is deze maand maar liefst twee keer in Extase te bewonderen: de veertiende staan de ambitieuze rockers in het voorprogramma van The Elementary Penguins, een week later leiden ze zelf de avond, waarbij ze hun eerste EP aan het publiek presenteren. Met de Poprondeveteranen van Echo Movis aan hun zijde gaat dat zeker een memorabel feestje worden.

ANALOG VS DIGITAL: A CLASH OF MUSIC STYLES – 22 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Misschien wel de meest intrigerende avond die je aantreft op de Devilagenda deze maand is het enigmatische Analog Vs Digital. Van de vrolijke aankondiging op de site word je niet per se veel wijzer, maar in ieder geval moet het gaan om een mix van akoestische en elektronische muziek, waar onder meer Zoo Children en Tsar Bompa deel aan hebben. Toegang is vrij, dus sla je slag.

PINGPONGPOËZIE – 23 OKTOBER, PARADOX
Na succesvolle performances op Woolstock, als Artist In Residence in de Hall en tijdens het jubileum van het Willem II in Paradox is het nu dan tijd voor het uitgelaten kleinkunstensemble PingPongPoëzie om hun debuutalbum op het inmiddels allesbehalve nietsvermoedende publiek los te laten. Dat gaat ongetwijfeld een doldwaze zondagmiddag opleveren, helemaal gratis en voor nop.

TILBURGVOORCULTUURNACHT – 29 OKTOBER, DIVERSE LOCATIES
Terwijl Little Devil zijn dertienjarig bestaan viert met de All-Stars, Hickoids en Integrated Fuel, staat ook elders in de stad de cultuur centraal, of het nu dans, theater, literatuur of muziek betreft. Het precieze programma moet op moment van schrijven nog bekendgemaakt worden, maar Paradox laat alvast weten Bl3nder (een jazztrio plus Def P) op de planken te hebben staan – dat belooft wat.