Sonata Arctica bewijst dat powermetal leeft

…en Twilight Force trakteert Tilburg op flinke dosis fantasy

Tessa Gorissen ,

De Finse powermetalband Sonata Arctica draait al ruim twintig jaar mee in de metalscene. De mannen hebben negen albums op hun naam, waaronder het deze maand uitgekomen The Ninth Hour. Met het nieuwe materiaal op zak tourt de band de wereld over, waarbij ze ook Tilburg aandeden. Op 14 oktober stond de band in een stijf uitverkochte Jupiler Zaal van 013.

Sonata Arctica

Sonata Arctica

Stipt 20.00 uur komen zes mannen in cosplay-kostuums het podium op gelopen. Ridders, elfjes en een mysterieuze tovenaar nemen, onder luid gejuich van het publiek, hun plek in achter de instrumenten en microfoons. Naast een grote hoeveelheid Sonata Arctica-shirtjes zijn er ook een hoop Twilight Force-fans in de zaal. Alle liedjes bestaan, hoe kan het ook anders, uit fantasieverhalen. Muzikaal gezien is er niets op de band aan te merken. Alles is strak. Dat zanger Chrileon niet goed bij stem is, is echter wel goed te horen. Enkele hoge noten haalt hij niet, net als enkele lage. Halverwege de show verontschuldigt hij zich hiervoor. Veel mensen in de zaal lijken het echter niet door te hebben, want de sfeer zit er goed in. Na ongeveer een uur zet de Zweedse band het laatste nummer, Twilight Force, in. Vuisten gaan de lucht in, de voorste rijen zingen uitbundig mee, en de show wordt met volle energie afgesloten.

Enthousiaste fanbase
Een half uur later dimmen de lichten opnieuw. Dit keer voor de band waar alle 700 bezoekers op hebben gewacht. Een goed uitziende Tony Kakko, beter bekend als de zanger van Sonata Arctica, trekt meteen alle aandacht van het vrouwelijke publiek. Ook de andere bandleden krijgen de nodige aandacht. Hoewel de tour zou moeten draaien om het nieuwe album The Ninth Hour spelen de mannen ook veel oud materiaal, waaronder Fullmoon. Net als Twilight Force zijn ook de Finnen in goede vorm; ze zetten een energieke show neer, waarbij er ruim tijd vrij wordt gemaakt voor de fans. Daarnaast zie je nog altijd de liefde voor muziek terug; een fonkeling in hun ogen als het publiek meezingt, een onvermoeide hantering van instrumenten. Het is duidelijk dat Sonata Arctica (dat hiervoor door het leven ging als achtereenvolgens Tricky Beans en Tricky Means) de muziek, het touren en het uitbrengen van nieuwe albums nog lang niet moe is. Ook vanavond bewijst de formatie dat melodische powermetal nog leeft, met een van de meest enthousiaste fanbases die je je maar kan voorstellen. En de fans krijgen waarvoor ze komen: veel hits, een aantal nieuwe nummers, maar bovenal leuke mannen om naar te kijken.