Tweede editie Grijs Gebied zet nog meer in op diversiteit

Monomentum Collective gaat samenwerking aan met Broken Toaster Records

Wouter de Waal ,

Na een succesvol debuut eind vorig jaar is het komende zaterdag tijd voor de tweede editie van het door lokaal platenlabel Monomentum Collective georganiseerde festival Grijs Gebied. Aangevoerd door Yama staan er die dag maar liefst elf acts op de planken van Hall of Fame, qua genre variërend van ambient tot avant-garde ragherrie. Labeleigenaar Tim van der Zanden vertelt er iets meer over.

“Mike Dobber van de Hall benaderde me eerder dit jaar met de vraag of er een vervolgeditie van Grijs Gebied zou komen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, temeer daar ik talloze aanvragen van bands binnenkreeg. Het waren er zelfs zoveel, dat ik even heb overwogen er een tweedaags festival van te maken. Dat leek me bij nader inzien echter toch teveel hooi op de vork, dus is het nu net als de vorige keer één dag geworden.”

“De acts voor de Yin Stage [de achterzaal] had ik zo bij elkaar, maar met de invulling van de Yang Stage [de foyer] had ik meer moeite, omdat die plek niet zo geschikt is voor bands, en ik liever geen overlap wilde met de programmering van vorig jaar – alleen voor Aidan heb ik een uitzondering gemaakt, aangezien die net een nieuwe EP heeft uitgebracht. In eerste instantie heb ik contact gezocht met de mensen van To The Max [een lokaal hiphopplatform] met de vraag of zij dat podium misschien wilden hosten, maar die bleken het te druk te hebben. Wel heb ik dankzij hen Dwayne Franklin van De Likt aan het programma kunnen toevoegen, die de afterparty gaat verzorgen. Dat wordt zijn tweede soloshow ooit.”

“Uiteindelijk ben ik bij Kasper van Moll van Broken Toaster Records terechtgekomen, iemand die ik ontmoet heb op de mei-editie van Incubate. Zijn label herbergt verschillende bandjes, maar brengt tevens heel uiteenlopende elektronische muziek uit, van ambient tot acid wave. De vier elektronische acts die hij op de Yang Stage brengt, bestrijken dus een breed spectrum. Anders dan vorig jaar is het ditmaal niet zo dat op de Yin Stage allemaal harde bands staan en op de Yang Stage alleen rustige acts: het beeld is nu gemengder, maar over het geheel genomen komen er meer genres aan bod. Dat is trouwens ook de richting die ik met het label op wil: een grotere diversiteit aan stijlen bij elkaar brengen, met meer mogelijkheden tot onderlinge kruisbestuiving.”

“Van de acts op de Yin Stage is er van Bombardier Muffy en Aidan al werk door Monomentum uitgebracht; met Mexican Surf en Syraforest ben ik in gesprek. Yama is op zich geen aan het label gelieerde groep, maar daar ben ik wel eens ingevallen als drummer toen Joep Schmitz het erg druk kreeg met Cairo Liberation Front. De band heeft nu een nieuwe vaste drummer, waarmee men nog niet in Tilburg opgetreden heeft. Grijs Gebied leek me een leuke gelegenheid om daar verandering in te brengen.”

“Net als vorig jaar zijn bezoekers op het eind van de middag al welkom, en kan er op het festival ook gegeten worden. Ditmaal wordt de catering verzorgd door The Smoker, dat zich richt op ‘slow-cooked food’ en ‘pulled pork’, ‘pulled chicken’ en zelfgemaakte falafel in de aanbieding heeft. Er komt ook een merchandise stand van het label met twintig procent korting op alle producten. Hopelijk weten weer veel mensen de weg naar de Hall te vinden.”

“Overigens staat er ook na Grijs Gebied alweer genoeg op de rol voor Monomentum: zo is er op 28 januari een harde avond in Extase met het Zwitserse Ashtar, Laster, The Fifth Alliance en lokaal duo Bloedprop, en zitten er verscheidene releases aan te komen. Voorlopig hoef ik me dus allerminst te vervelen.”

Grijs Gebied vindt plaats op zaterdag 12 november in Hall of Fame. Meer informatie over de acts en het tijdschema vind je hier.