3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand november

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Je hoeft slechts een vluchtige blik op de programma’s van 013 en Little Devil te werpen om te constateren dat de slachtmaand heel veel moois te bieden heeft voor de metaalfanaat: van Obituary en Exodus tot Opeth, Meshuggah, Vicious Rumors en de gebroeders Cavalera. Lokale trots Nihill bestijgt zelfs voor het laatst een Tilburgs podium… maar ook verse bands doen van zich spreken.

GIG CITY III – 4 NOVEMBER, V39
Wil je de maand meteen met een hoop plaatselijk en merendeels jeugdig muziektalent starten (en is het vreugdevolle kabaal van The Noise Of Holland in de Hall niet zo aan je besteed), dan kun je deze vrijdag terecht in V39, waar Johnny Jester, Loïs & The Dirty Heroes, Subimago en The Red Vultures de planken onveilig zullen gaan maken. De entree is slechts drie euro, dus kom vooral af.

ENSLAVED 25: SPINNING WHEEL RITUAL – 8 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Als onderdeel van het metalen geweld in 013 vinden we in het begin van de maand een soort van ‘Scandinavische trilogie’: de zesde tref je de Zweden van Amon Amarth op het hoofdpodium, de zevende komt de befaamde producer en muzikant Peter Tägtgren met Pain langs, en de achtste is het tijd voor de Noorse heldengroep Enslaved om haar roerige vijfentwintigjarige bestaan te vieren.

BIFFY CLYRO – 9 NOVEMBER, GROTE ZAAL 013
Uiteraard is het niet alleen metal wat de klok slaat in 013. Deze woensdagavond bijvoorbeeld kun je in de kleine zaal genieten van funky orgellegende Dr. Lonnie Smith begeleid door niemand minder dan het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw, terwijl de ruimte ernaast in het teken staat van de radiovriendelijke, maar intelligent opgebouwde rock van het Schotse powertrio Biffy Clyro.

PARAMATMAN – 10 NOVEMBER, HALL OF FAME
De Hall heeft deze maand ook weer een reeks interessante evenementen op stapel staan, van nieuwe edities van Tube en Wire tot het gezamenlijke concert van De Kift & Rats On Rafts en het door Monomentum Collective georganiseerde festival Grijs Gebied (waarover later meer op deze site). Vooreerst komt het energieke rockduo Paramatman echter zijn verse EP aan het publiek presenteren.

BETONFRAKTION – 12 NOVEMBER, PARADOX
Dat is overigens niet de enige EP-release die in november op het programma staat: onze plaatselijke lievelingen van Betonfraktion komen ook met nieuw werk op de proppen. ‘I Changed My Sex’ heet het inmiddels derde schijfje van deze dwarse guerrillarockformatie, dat vandaag in Paradox voor het voetlicht gebracht gaat worden. De toegang is helemaal vrij en je krijgt Droppings er gratis bij.

PRINCE OF STEAL + DRIFTWOOD PENGUINS – 13 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Heb je misschien zin in nog een gratis EP-presentatie? Komt dat even mooi uit, want deze zondag is het de beurt aan de rockers van Prince Of Steal om hun fonkelnieuwe werkstuk in de achterzaal van Little Devil aan de man en/of vrouw te brengen. Naast vloeiend bier worden ons dansende strippers op de bar en de support van het al even rockende Driftwood Penguins beloofd, dus gaat dat zien.

DONNERWETTER + NO MAN’S VALLEY – 16 NOVEMBER, CUL DE SAC
Dit bescheiden lijstje zou vanzelfsprekend niet volledig zijn als muziekcafé Cul de Sac er niet in zou figureren. Eerder in de maand kun je al getuige zijn van de concerten van Common Tongues en Sväva, later zijn er nog performances van Gifter en Audio Adam, maar in het middelpunt staat dit optreden van het eigenzinnige rockcombo Donnerwetter, gesteund door No Man’s Valley.

HIDDEN CHARMS + MOOON – 17 NOVEMBER, EXTASE
De retrospectief georiënteerde hipster zou deze donderdag zomaar eens heel goed op zijn plek kunnen zijn in Extase, waar de sterk op de jaren zestig geënte rock van Hidden Charms uit hippe hoofdstad Londen op het programma staat. Voorprogramma Mooon komt gewoon uit Aarle-Rixtel, maar past verder prima in het plaatje – en gooide bovendien wederom hoge ogen op de Popronde.

BLACK RITUAL PRESENTS: NIHILL + VERBUM VERUS – 18 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Zoals gebruikelijk heeft Little Devil in november talloze gave concerten op de rol staan, inclusief lokale inbreng van onder meer Mistral, 666 Shades Of Shit en Treurwilg. Het meest bijzondere evenement is echter zonder twijfel het laatste optreden op plaatselijke bodem van blackmetalvehikel Nihill, dat na dit jaar niet meer live te zien zal zijn. Verbum Verus maakt de avond compleet.

ALCEST + MONO – 19 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Voor een sfeervolle najaarsavond kun je jezelf dit voorlaatste weekeinde van de maand vervoegen bij Alcest en Mono, twee ensembles die door de jaren heen uitgegroeid zijn tot grootheden in het postrockgenre en die ditmaal de handen ineen hebben geslagen voor een gezamenlijke headlinetour. Naast de Fransen en Japanners tref je ook nog een onbekend Zweeds bandje dat je kunt ontdekken.

SOFA SESSIES: ANNA RUNE – 24 NOVEMBER, KUNSTMAAN
Voor degenen die zich afvragen of er behalve rock en metal nog meer op de muzikale menukaart van november staat in deze stad, staat de Belgische singer/songwriter Anne Rune deze laatste donderdag van de maand klaar om je in de intieme omgeving van Kunstmaan in vervoering te brengen met haar gelauwerde repertoire. Het charmante Convoy verzorgt het voorprogramma.

SEVN ALIAS – 26 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Hiphoppers hoeven deze maand ook niet op een spreekwoordelijk houtje te bijten: de zeventiende staat Chance The Rapper al voor een uitverkochte grote zaal, later in de maand is het aan zijn Nederlandse collega’s Kraantje Pappie en (de dag daarop) Sevn Alias om te laten zien hoe je een goed hiphopfeestje bouwt. De laatste krijgt daarbij ondersteuning van het jonge talent Kevin.