3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand september

Redactie 3voor12 Tilburg ,

September is natuurlijk eerst en vooral de maand waarin honderden artiesten de stad komen overspoelen in het kader van Incubate, dat dit jaar alweer aan zijn elfde editie toe is. In de schaduw van dat festival staat er echter ook nog een heel aantal andere interessante evenementen op de rol in de vele concertzalen die onze stad rijk is. Hieronder vind je een kleine selectie uit het aanbod.

GREEN LIZARD – 4 SEPTEMBER, EXTASE
Café Extase slaat met ingang van de herfstmaand opnieuw druk aan het programmeren: zo wordt er bijna iedere dinsdag vers muzikaal talent gepresenteerd, terwijl er woensdag akoestische sessies plaatsvinden, allemaal voor nop. Wil je de maand starten op een hardere noot, dan staan de lokale rockveteranen van Green Lizard voor je klaar, gesteund door het onstuimige Shoulders Of Giants.

'JAZZPORTRETTEN' – 9 SEPTEMBER, CINECITTA
In samenwerking met Paradox, dat deze maand zijn deuren overigens ook weer opent, worden er in Cinecitta filmische portretten gepresenteerd van twee Nederlandse jazzgrootheden: de misschien wel meest befaamde slagwerker van eigen bodem Han Bennink en onze veelzijdige Tilburgse saxofoontrots Paul van Kemenade. Beide heren zullen deze woensdag ook live gaan musiceren.

SINGER/SONGWRITER MOVIE NIGHT – 10 SEPTEMBER, HALL OF FAME
We blijven nog even bij het thema film en muziek met de singer/songwriter movie night, die de volgende dag in Hall of Fame gepland staat. Naast de vertoning van de film 'Troubadours: Rise Of The Singer/Songwriter' die de Amerikaanse beweging van de prille zeventiger jaren onder de loep neemt, kun je ook genieten van performances van rijzende sterren Michael Raven en Guy Fox.

UNCHAINED REALITY – 12 SEPTEMBER, LITTLE DEVIL
Terwijl de Willem II-straat het culturele seizoen opent met onder meer de middagvoorstelling Kikker Heeft De Blues door het Tony Overwater Kwintet in Paradox, 's avonds gevolgd door een concert van toetsenist/fluitist Thijs van Leer en kompanen, kan de ware metalfanaat een straat verderop gratis terecht bij de eerste cd-presentatie van het lokale Unchained Reality. Ben erbij.

INCUBATE – 14 T/M 20 SEPTEMBER, DIVERSE LOCATIES
Vlak voor het begin van de astronomische herfst treffen we traditiegetrouw de explosie van acts die Incubate heet aan. We zouden natuurlijk vrij willekeurig enkele namen kunnen laten vallen (en dat zullen we wellicht later ook wel doen), maar veel leuker is het nog zelf in het programma te duiken en je te laten verrassen door de onovertroffen diversiteit van dit fantastische undergroundfestijn.

SOFA SESSIES: EMIL LANDMAN – 19 SEPTEMBER, KUNSTMAAN
De planning is nogal ongelukkig, maar op de zaterdag van Incubate vinden we tevens de première van een nieuwe concertreeks in het sfeervolle artistieke honk Kunstmaan: Sofa Sessies, waarbij popmuzikanten de gelegenheid krijgen zich in een intieme omgeving aan het publiek te presenteren. De door radio 2 en 3 als (serieus) talent bestempelde Emil Landman mag het spits komen afbijten.

TUBE: THOT + THALAMUS – 24 SEPTEMBER, HALL OF FAME
Na een zomerstop springt de avontuurlijke muziekserie TUBE weer uit de startblokken met het Belgische industrialgezelschap Thot plus het voorprogramma Thalamus. Afgaande op de clips en omschrijvingen van eerstgenoemde band belooft het optreden een indrukwekkend audiovisueel spektakel te worden. Alle reden om deze donderdag eens een kijkje in Hall of Fame te nemen.

NO MAN'S VALLEY + BEROERTE – 25 SEPTEMBER, CUL DE SAC
Ook de Cul laat in september van zich horen, niet alleen tijdens Incubate, maar ook met losse optredens van de rechtgeaarde hiphoppers van De Rechtstaat en de hedendaagse wave-adepten van Lost/Ctrl. Deze laatste vrijdag van de maand is het de beurt aan de ouderwetse rockers van No Man's Valley en de plaatselijke branieschoppers van Beroerte om de kuil te verhitten. Entree is vrij.

DE BEREN GIEREN FT. SUSANA SANTOS SILVA + NORDMANN – 26 SEPTEMBER, PARADOX
In het kader van het twintigjarig jubileum van een cultureel verdrag verzorgt Paradox dit seizoen onder de noemer 'Beste Buren' een tiental concerten van Vlaamse ensembles. De dag hiervoor kun je al genieten van het zeventienkoppige Bruno Vansina Orchestra, deze zaterdag is het tijd voor de enthousiastelingen van De Bieren Gieren met Susana Santos Silva en het al even wilde Nordmann.

BLACK TRIP + REDS' COOL – 27 SEPTEMBER, LITTLE DEVIL
Een Black Trip is wat je krijgt als je muzikanten van gerenommeerde Zweedse metalbands als Entombed en Nifelheim laat terugblikken op het iconische metalen geluid van de zeventiger en tachtiger jaren. Met de Russische hardrockers van Reds' Cool erbij wordt dit vast een memorabele avond, als je tenminste niet zoveel drank naar binnen giet dat ook je geheugen achteraf zwart ziet.