Vlek brengt veel nieuw werk

Wederom kwalitatieve komische jazzrock in Paradox

Pieter Heijboer ,

Op woensdag 25 maart was het podium in Paradox weer voor het jazzcollectief Vlek. In 2014 traden ze meerdere keren op in het jazzcafé in de Telegraafstraat en daarom werden ze niet geheel onterecht als huisband aangekondigd. Hun tweede album Smoking Gun stamt nog maar uit oktober 2014. Toch schroomde het orkestje niet om meer dan de helft van de set te vullen met nieuw werk.

Het eerste album ’Vlek Speck’ leunt nog vooral op jazz, maar met ’Smoking Gun’ is duidelijk dat rock ook een plekje heeft gevonden in de muziek van het septet. En die lijn wordt nog verder doorgezet bij het nieuwe werk dat ze vanavond laten horen. Bij een nummer (hieronder te beluisteren) draagt een rechtlijnige drumbeat, die doet denken aan krautrock band Neu!, het geheel waarop voor de blazers genoeg ruimte is om gekke klanken te produceren. Zoals we dat gewend zijn.

De nummers worden door alle bandleden gecomponeerd. In ieder lied is steeds weer de eigenzinnigheid van een afzonderlijk persoon terug te horen. Opvallend is dat in geen van de nummers een bepaald instrument daarmee automatisch de hoofdrol heeft. Een uitzondering daarop is een nieuwe compositie door bassist Bert Palinckx die daarin een smaakvolle solo op zijn instrument verzorgt.

Rock speelt zoals eerder gezegd steeds een grotere rol in het gezelschap bestaande uit een drummer, bassist (contrabas), gitarist, toetsenist en drie blazers. Geen scheurende gitaarriffs, maar meer subtiel. In de trend van bijvoorbeeld Soft Machine. Structuren van de nummers met grappige namen als ’Vlekje in Afrika’ en ‘Traumwalzer’ blijven staan, maar er wordt voortdurend succesvol geïmproviseerd. Het publiek weet dan ook wat er van Vlek te verwachten valt en geniet er weer van. Na twee sets wordt er zonder het podium te verlaten een ’toegift’ gegeven de vorm van het knallende ’Icebreaker’ en het zoete ’Laura’.

Met toestemming van de band hebben we een stukje muziek opgenomen en dat samengevoegd met wat foto’s. De opname is misschien niet geheel dekkend voor de lading die Vlek is, maar geeft wel een idee van de wat meer rechtlijnige rockinslag van het septet. Uiteraard kijken in 1080p.