Checkerboard Souls leren van elkaar

Nieuw project Gerton Govers en Hind Hakki biedt beste van twee werelden

Jessy de Cooker ,

De Tilburgse muziekbekendheden Gerton Govers en Hind Hakki sloten na een gitaarles de handen ineen. Het resultaat is een crossover in stijlen en een leerzame samenwerking.

Voor de gemiddelde Tilburgse muziekfreak behoeven Gerton Govers en Hind Hakki geen introductie. Beide muzikanten zijn bekenden in de muziekwereld. Govers is zanger en gitarist van The Light Brigade, trad op tijdens het tienjarig jubileumfeestje van 3voor12Tilburg en werd door tijdschrift OOR omschreven als ‘de man met de gouden vocal-cords’. Hind Hakki, voorheen Double H, was de eerste vrouwelijke MC die afstudeerde van de Rockacademie, won in 2013 bijna de Grote Prijs van Nederland en toerde met een combinatie van rap en soul door verschillende landen. Twee muzikanten gescheiden door meerdere muzikale spectra, maar toch vonden de twee elkaar en begonnen ze een samenwerking: Checkerboard Souls. Een project dat je terugneemt naar de rootsy rock-‘n-roll van de zestiger jaren, met een hedendaags sausje.

Toen Govers in 2013 iedere week op een unieke locatie in Tilburg een nummer opnam, wist hij nog niet dat de opname met Hind Hakki een samenwerking zou opleveren. “Ik trad toen voor de eerste keer echt uit mijn comfortzone”, vertelt Govers. “De ene week zong ik met Hind en een week later maakte ik metal met de band IZAH.” Pas na het gastoptreden van Hakki in het project van Govers is het balletje tussen de twee echt gaan rollen.

Forked Tongued King

Het klikte. Govers: “Ik had een liedje geschreven dat in mijn ogen perfect op Hakki’s lijf geschreven was.” Na het beluisteren van het nummer Forked Tongued King was ze direct om. “Het verhaal dat Gerton had geschreven, paste perfect bij mijn levensfase op dat moment”, verklaart ze. “Soms luister je een nummer en denk je: Shit, dit had ik ook willen schrijven. We doken zowat meteen de studio in. ” Vijf weken later kwam het eerste - en tot op heden enige - kindje van Checkerboard Souls uit. Forked Tongued King is een crossover van de stijlen die Govers en Hakki vertegenwoordigen. 

Innerlijke diva

Nu, een paar maanden verder, zijn er wilde plannen. Maar hun verschillende muzikale verledens moeten geen belemmering bieden. “We wilden nu even los van Gerton Govers en Hind Hakki iets doen”, stelt Hakki.  “We treden echt uit onze comfortzones”, beaamt Govers.  Een voorbeeld is het artwork, inclusief stoere zonnebrillen en kekke auto, dat direct de aandacht op zich weet te vestigen. En daar blijft het niet bij. Tijdens optredens, zoals laatst in Paradox, toont Hakki - met pruik-  haar innerlijke diva. “Als je mij jaren geleden had verteld dat ik met een pruik op het podium zou staan, had ik je voor gek verklaard.”, lacht ze. “Maar nu maakt het me niet uit. Dit is ons concept. Wij zijn Checkerboard Souls. Daarvoor duik ik graag de verkleedkast in!”

Ambitie

Verkleedpartijtjes of niet. Als Checkerboard Souls branden Hakki en Govers van de ambitie. “Het inspireert om met iemand die niet uit jouw scène komt te werken”, stelt Govers. “Op de een of andere manier ontdekken en verbeteren we elkaars onzekerheden.” Zo had Govers nooit veel oog voor de PR-kant van het vak. “Normaal ben ik alleen bezig met de muziek. Hind kijkt veel meer naar het totaalplaatje en zet mij wel aan het denken daarover.”

Concrete plannen hebben ze niet. Na drie maanden liggen er naast Forked Tongued King vijf nummers op de plank die klaar zijn. “Muziek hoeft geen tijdspad hebben”, vindt Hakki. “Als we iets hebben, brengen we het uit. Wij houden van muziek maken en liedjes schrijven.” Checkerboard Souls doet daarnaast mee aan het project ‘Alle 015 goed’ van het Brabants Dagblad, waarin nieuw Tilburgs talent of nieuwe projecten meedingen om een plaats op de cd ‘Alle 015 goed’. Het publiek kan tot 30 maart kiezen welke artiesten op de cd mogen. “We kunnen op deze manier het publiek al kennis laten maken met Checkerboard Souls”, vertelt Hakki. “Want tijdens dit project staan wij voor meer dan alleen Urban-muziek of alleen Indierock”, vult Govers aan. Nee, Checkerboard Souls staat voor het beste van beide werelden.

Op 23 april presenteert Checkerboard Souls de videoclip van Forked Tongued King tijdens de muzikale talkshow ‘Notenkrakers’ in Paradox.