3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand januari

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Zoals gebruikelijk kent de eerste maand van het jaar een vrij rustige start. Tijdens de laatste dagen van de maand struikel je deze keer echter bijna over de concerten. Muziekcafé Cul de Sac schijnt in het nieuwe jaar ook weer tot leven te komen, maar daarover zwijgt de webstek vooralsnog. Wat wel zeker is, is dat je halverwege de maand weer terecht kunt bij een 3voor12 clubshow in Little Devil.

RED DRAGON + AFTER CHAOS – 9 JANUARI, LITTLE DEVIL
De eerste avonden van het jaar lijken in Little Devil in het teken te staan van afscheid. Speelde hardcoreband Defy The Crown al direct na Nieuwjaar een laatste show, een week later (en een dag voor het laatste optreden van coverband Tributör) is het de beurt aan de lokale hardrockveteranen van Red Dragon om op een MMM-bijeenkomst de handdoek in de ring te gooien. Toegang is vrij.

VANDIEKOMSA – 11 JANUARI, PARADOX
Voor het rustigere muzikale vermaak kun je de zondagmiddag erna terecht in Paradox, waar de Brabantse folkband Vandiekomsa je zal trakteren op een hartverwarmende set in het lokale dialect. Hier is van afscheid overigens geen sprake, integendeel: de mannen komen vandaag hun eerste echte cd presenteren. Dat gaat vast een tof feestje worden, waar je gratis en voor nop bij kunt zijn.

A NAME FOR THE MOON + BILLIE RODNEY + OKAPI + BUDAKID – 15 JANUARI, EXTASE
Een week nadat de lokale hardcore-organisatie Wolstad Verbond een uitverkochte concertavond met onder andere No Turning Back presenteert, is het weer prijs in Extase, dit keer met een Nederlands-Engels uitwisselingsproject van de Rockacademie, waarbij A Name For The Moon, Billie Rodney, Okapi en Budakid hun kunsten mogen vertonen. Loop gerust binnen: entree wordt niet geheven.

3VOOR12 TILBURG PRESENTS – 16 JANUARI, LITTLE DEVIL
We ronden de reeks van gratis toegankelijke shows in de eerste helft van de maand af met een feestje uit eigen koker. Mensen met het hart op de juiste plaats (namelijk in de 'core' van hun wezen) kunnen deze vrijdag genieten van drie plaatselijke metalcore/hardcore/grindcore-bands: Embrace The Day, Backbreaker en Pigteeth. Als dat geen Brabantse gezelligheid gaat opleveren...

SIMON KEATS – 22 JANUARI, PARADOX
Muziekpodium Paradox is tegen het einde van de maand goed op stoom met optredens van experimenteel combo Lily's Déjà Vu, gitaarheld Terje Rypdal en lokaal muziektheatergezelschap Straf. Wat je ook op de agenda aantreft, is de boek- en EP-presentatie van zwervende Tilburgse muzikant Simon Keats, waarover je al eerder op onze site hebt kunnen lezen. Gaat dat zien.

HERDER + ACID DEATHTRIP + VILLAINY + TEETHGRINDER + MISTRAL – 23 JANUARI, HALL OF FAME
Wil je deze vrijdag gratis genieten van een hoop leuke orkestjes in het blackmetalspectrum, dan kun je op een verjaardagspartijtje in Little Devil terecht. Mocht je echter iets meer neigen naar sludge en doom, dan kun je ook overwegen naar Hall of Fame af te reizen, waar je een dag na de synthpop van Battle Lines een vijftal vieze vaderlandse bands aan het werk kunt zien. Aan jou de keus.

STEF CLASSENS – 24 JANUARI, KLEINE ZAAL 013
Overdreven druk is het deze maand eigenlijk niet in 013, maar liefhebbers van blije Zweedse power metal kunnen hun hart in ieder geval ruimschoots ophalen bij Sabaton en Hammerfall. Heb je echter eerder behoefte aan rustig singer/songwriterwerk, dan kun je later in de maand terecht bij jonkie Stef Classens, die omringd door Rockacademiepresentaties zijn eigen lieflijke ding mag doen.

INCUBATED: FLUISTERZACHT – 25 JANUARI, THEATERS TILBURG
Mensen die hun hardrockinjectie deze maand nog niet gehad hebben, wordt dringend aangeraden zich deze zondag te vervoegen bij de door Mario's Metal Mania georganiseerde show van Warrior Soul, Bulletrain en The Roadkill in Little Devil. Anderen kunnen zich in Theaters Tilburg laten betoveren door Lavinia Meijer, die eerder al eens de grote zaal van 013 inpakte met haar harpspel.

TOMOKO MUKAIYAMA – 27 JANUARI, CENAKEL
Het Cenakel is een voormalig klooster in het zuidoosten van Tilburg, waar eens in de twee weken op dinsdagavond 'onalledaagse kamermuziek' gepresenteerd wordt door stichting De Link. Hoewel die concerten uitstekend zijn, vallen ze meestal enigszins buiten ons perspectief. Voor een pianiste met Merzbow en 'techno etudes' op het programma maken we echter heel graag een uitzondering.

TO TWELVE – 29 JANUARI, DE NWE VORST
Op de laatste donderdagavond van de maand is het een drukte van belang op concertgebied: Roadburners kunnen zich uitleven op de psychedelische jamrock van Harsh Toke in 013, garagerockers bij Nightbirds in Hall of Fame, waar Burnside XI en The Glücks spelen. Wie kalmer vermaak zoekt, zij gewezen op de fijne EP-release van countrypopduo To Twelve in De NWE Vorst.

TANK86 – 30 JANUARI, LITTLE DEVIL
Het is vervolgens echter nog niet gedaan met de presentaties deze maand, want de dag erna staan de zware instrumentale rockers van Tank86 voor je klaar om de opvolger van hun fraaie debuut 'Rise' live over je uit te storten in Little Devil. 'Obey' heet het nieuwe, al even summier getitelde album, dat deze vrijdag met steun van ¡Pendejo! en een speciale gast aan de wereld voorgesteld wordt.

THE NAKED SWEAT DRIPS – 31 JANUARI, JORIS
We besluiten de maand met een optreden in Joris, de kroeg aan het Piusplein die aanstormend talent uit de regio al sinds jaar en dag een podium biedt. Deze laatste dag van januari is het de beurt aan The Naked Sweat Drips uit Boxmeer om het café op zijn kop te zetten, en met de energieke 'psycho-grunge' van deze geurige jongens hebben we er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen.