Tank86 imponeert met nieuw werk in afgeladen Little Devil

¡Pendejo! warmt uitstekend op met dampende Spaanstalige stoner

Maarten de Waal ,

De liefhebber van harde undergroundklanken uit het Brabantse kan deze eerste maanden van 2015 zijn of haar hartje ophalen: Over een kleine maand brengt IZAH haar langverbeide debuutalbum uit, maar voor het zover is kunnen we vandaag al genieten van de albumpresentatie van alweer de tweede langspeler van Tank86, het beknopt getitelde 'Obey'. Helaas kunnen de Eindhovenaren van Candybar Planet er vanavond wegens ziekte niet bij zijn, maar de Nederlanders met het Spaanse hart van ¡Pendejo! blijken dit gemis prima te kunnen opvangen.

¡PENDEJO!

Ons geheugen kan ons in de steek laten en doet dat in de praktijk ook vaak, maar we hebben de indruk dat dit onze eerste kennismaking is met dit Spaanstalige vehikel van onder meer twee ex-leden van Dreadlock Pussy. De keuze voor deze taal mag in eerste instantie wat gezocht lijken, maar blijkbaar heeft de band sterke banden met Latijns-Amerika. Daarbij komt dat het Spaanse taaleigen zich niet alleen goed leent voor even elegante als vurige liefdesverklaringen, maar bij de juiste intonatie ook zeer geschikt klinkt voor de uitdrukking van de meer burleske en ranzige aspecten van de werkelijkheid – in geen andere Europese taal lijkt men zo mooi en gevarieerd te kunnen schelden. Als we dan ook nog de brede zwartgelokte kop met de iets te ver uit elkaar staande ogen van de frontman in aanmerking nemen (denk Luis Buñuel of Pablo Picasso), dan mag het geen verbazing wekken dat we elk gimmick-gevoel al snel achter ons kunnen laten om ons volledig over te geven aan de door grommende Spaanse kreten gesteunde zwoele stoner, die hier en daar sfeervol wordt gelardeerd met een trompetklank die door de vele effecten soms bijna aan een mondharmonica doet denken. Technische hoogvliegers zijn deze rockveteranen niet, maar de stemming erin brengen kan men als geen ander – zozeer dat we het oprecht jammer vinden wanneer de heren het podium verlaten om plaats te maken voor de hoofdact van de avond. (Check trouwens ook hun op YouTube te vinden clip van 'Amor y Pereza', waarin een mooie rol voor de immer opbeurende Herman Brusselmans is weggelegd.)

TANK86

De jongens van Tank86 hebben de we de afgelopen jaren vele malen aan het werk gezien, maar de laatst bezochte show ligt al enige tijd in het verleden, dus uiteraard zijn we benieuwd of ook deze band de zo veelbezongen en hooggewaardeerde 'groei' heeft doorgemaakt. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn – de stonerbasis is gebleven, maar de metalinvloeden zijn op het nieuwe, nog steeds volledig instrumentale werk niet van de lucht, wat de mannen gelegenheid geeft hun virtuositeit optimaal uit te leven. Zoals het goede stoner betaamt, blijft de riff uiteindelijk de hoofdzaak, maar de vele tierlantijntjes en metalintermezzo's houden de spanningsboog strak gespannen en garanderen de band de onverdeelde aandacht van het grootste deel van het in ruime mate aanwezige publiek. Zeg van de nieuwere generatie Brabantse bands wat u wilt – vast staat dat ze op speltechnisch vlak veelal meer dan goed tegen de internationale concurrentie zijn opgewassen. Zodat we kunnen spreken van een zeer geslaagde avond voor stonerminnend Zuid-Nederland.