Slakkengang houdt de vaart erin in 2015

'Postblackmetalduo' komt met een split 7"

Wouter de Waal ,

Het tweetal maakt al enkele jaren de underground onveilig met ongehoord korte en rappe performances in een op black metal geënte stijl, waarbij de snaren het regelmatig moeten ontgelden. Die georganiseerde chaos is nu ook op vinyl vastgelegd: binnenkort verschijnt er een split 7" met muzikale geestverwant Svartvit, uitgebracht door Monomentum Records. Hoog tijd voor een interview met drummer Tim van der Zanden en zanger/gitarist Joost van Berlo van Slakkengang.

"Het balletje kwam aan het rollen toen de zanger en drummer van mijn vorige band Laatste Halte ermee stopten," begint Joost. "Toen heb ik Tim gevraagd als vervanger, waarmee het direct een hele nieuwe band werd. Dat was de geboorte van Slakkengang, ergens medio 2011." "We zagen elkaar in die tijd elke avond," vult Tim aan, "we woonden ook in hetzelfde huis. We vonden elkaar in een gemeenschappelijke voorliefde voor hedendaagse blackmetalbands als Liturgy en Deafheaven. Ik speelde destijds nog in een paar andere groepen, Grimm en Generaal Mus, maar hier kon ik me bezighouden met een nieuwe drumstijl. Binnen de kortste keren hadden we drie nummers klaar, allemaal ultrakort en in een razend tempo."

"In die tijd waren we alletwee heel boos op de wereld, dat vormde een uitstekende inspiratiebron. Enkele maanden nadat we als duo begonnen waren, speelden we al onze eerste huiskamershow samen met Svartvit [het noiseproject van geluidsartiest Kevin Jansen]. Vervolgens is alles eigenlijk heel snel gegaan: zo deden we in april 2012 een show met een paar Engelse bands in Nijmegen, die ons prompt terugvroegen, waardoor we de volgende maand reeds in Engeland op de planken stonden. Dat najaar hebben we ook op Incubate gespeeld, een geweldige ervaring."

En nu is er dan de split EP met Svartvit. Dat wil zeggen, de testdrukken op vinyl zijn al binnen, de eigenlijke plaat moet ergens in het voorjaar uitkomen op Monomentum Records, het platenlabel dat Tim samen met zijn vriendin Meis is gestart. "Dat wordt onze eerste release op Monomentum, waarna we meteen enkele shows willen regelen. We zijn dit label begonnen vanuit een D.I.Y.-gedachte, we hebben geen winstoogmerk. In de toekomst hopen we ook andere acts te tekenen, we hebben al contacten met enkele bands. Voor het artwork bij de releases kunnen we in onze eigen vriendenkring terecht. Meer in het algemeen proberen we zelf op een kleinschalige manier en al improviserend onze dingen op te zetten, dat drukt de kosten ook. Een nadeel is wel dat het aanvankelijk nogal tijdrovend is om alles zelf te regelen: zo heeft het vele maanden geduurd voor onze opnames van begin 2014 in De Onderbroek [een bekend Nijmeegs undergroundpodium] op vinyl terechtkwamen. We verwachten echter dat dit in de toekomst soepeler gaat lopen."

"Wat Slakkengang betreft, overwegen we in het nieuwe jaar de bezetting te vergroten. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat Joosts stem al het gekrijs niet meer aankan [hij heeft last van zijn amandelen, die op zijn leeftijd niet eenvoudig meer geknipt kunnen worden]. Bovendien willen we gaan proberen langere nummers te schrijven, met meer spanningsopbouw. Wat dat betreft vormt deze 7" ook een soort van afsluiting van de eerste fase van de band, waarna we verder gaan met een uitgebreider concept. 2015 belooft zeker een heel interessant jaar voor ons te worden."