Pelgrim neemt de tijd voor debuut

Na Europese tour is het wachten op de eerste plaat

Aäron van der Sanden ,

Voor de mannen van Pelgrim moet 2015 het jaar van de doorbraak worden. Hun zware en diepe progcore moet eindelijk de metalfans gaan bereiken, binnen Nederland en ver daar buiten. Hoewel een officiële releasedatum voor het debuutalbum ontbreekt, kunnen de mannen wel pochen met een internationale tour in 2014. Voldoende te bespreken dus, in de repetitieruimte van 013, waar de hele band aanwezig is.

Jullie hebben het afgelopen jaar getourd met To Kill Achilles. Hoe was dat?
Koen (gitarist, red.): “Het was echt heel vet. We zijn op zoveel plekken geweest.” Wouter (zanger, red.): “In tien dagen tijd speelden we in Nederland, Duitsland, Polen en België. Als beginnende muzikant heb je toch als droom om op tour te gaan, voor veel mensen te spelen en nieuwe plekken en culturen te zien door de muziek die je samen maakt. Voor ons is die droom na jaren van hard werken eindelijk uitgekomen en nu willen we alleen maar meer. Wat helemaal vet was aan de tour, was dat we mensen ontmoetten in onder andere Polen en Duitsland die pakweg 6 uur hadden gereden om ons te zien. Dat was onwerkelijk en bizar om mee te maken.”

En wie heeft zich tijdens die tournee zo lelijk geblesseerd?
Wouter: “Ik! Dat was op de tweede dag van de tour, in Vlaardingen, in de Kroepoekfabriek. Ik maakte een inschattingsfout, het was toch iets te hoog. Ik landde verkeerd op mijn enkel, waardoor mijn hiel brak.” Rik (drummer, red.): “In eerste instantie dacht hij dat er niets ergs aan de hand was. Maar de volgende dag was zijn voet dik en had een misselijke kleur. Toen leek het ons verstandig naar het ziekenhuis te gaan. Daar hebben ze zijn hele voet ingewikkeld. En toen moesten we verder, want we waren op tournee.” Wouter: “Dankzij de adrenaline had ik er tijdens de tour niet zoveel last van op het podium. Je gaat de eerste tour die je doet ook niet stopzetten vanwege zoiets. ‘Gewoon doorgaan’ was het motto. Pas thuis ben ik begonnen met revalideren.”

Nieuw bandlid

Inmiddels is de bezetting veranderd. Waarom is gitarist Pim uit de band gestapt?
Wouter: “Hij moest prioriteiten stellen. Hij is bezig met zijn master aan de universiteit.” Koen: ”Dus daar kreeg hij het heel druk mee. Daarom besloot hij eruit te stappen. Hoewel we daar natuurlijk alle begrip voor hadden, vonden we het wel erg jammer. Hij zat er vanaf het begin bij.”

Als vervanger kwam Kevin. Hoe bevalt het in de band?
Kevin (gitarist, red.): “Zweepslagen, haha. Nee, het bevalt super goed. Ik krijg nu ongelofelijk veel materiaal op mijn dak, maar het gaat de goede kant op.” Django (bassist, red.): “Hij heeft het druk. Hij moet zowel het oudere als het nieuwe materiaal stampen.” Kevin: “Ik heb audities gedaan, maar had daarvoor al vaker met Pelgrim op het podium gestaan. Toen Pim weg was vroeg Django of ik wilde proberen om in de band te komen. Erg tof, het was toch ook wel een bandje waar ik tegenop keek.”

Debuutalbum

Hoe waren de reacties op jullie lyricvideo van ‘For Better Or Worse’?
Rik: “Super tof, we hebben daarna ontzettend veel berichten binnengekregen.” Koen: “Dat komt mede door zelf hard te werken. Je eigen muziek blijven promoten en rondsturen, naar pagina's zoals League of Extraordinary Djentleman of It Djens. Als dat soort pagina's je muziek tof vinden en het voor je willen delen levert dat publiciteit op.”
Wouter: “Leuk feitje is dat we na de release zijn gecontacteerd door de zanger van Sikth (grondleggers djent, red.). Hij vindt onze muziek erg vet en wil onze volgende plaat mixen. Super tof om zoiets te horen van een band waar wij allemaal tegen opkijken!”

Dit jaar komt jullie debuutalbum uit. Hebben jullie al een concrete releasedatum?
Koen: ”Nee. Het liefst zouden we hem morgen al releasen, maar nu het al een tijdje is uitgesteld, nemen we er maar de tijd voor. Het zat ons niet mee, zo hebben we onder andere al drie à vier maanden vertraging opgelopen door drumopnames die opnieuw moesten.”
Wouter: “Het wordt wel tijd, we zijn als band een tijdje out of the picture geweest. Na de tour is er niet zo heel veel gebeurd, behalve in de repetitieruimte. En dan hebben we er ook een nieuw bandlid bij die al het materiaal moet leren”. Rik: “We hebben dus eigenlijk ongepland te lang stilgestaan.”

Wat is daar de oorzaak van?
Rik: “We hebben er bewust voor gekozen om na de tour nog een paar showtjes te spelen. Daarna besloten we om alleen maar te repeteren en songs te schrijven en te verbeteren, alles om dat album af te krijgen. Hij had nu af moeten zijn, maar vanwege allerlei redenen is dat dus uitgelopen.”
Wouter: “Maar dat veel dingen momenteel niet lopen zoals we willen is geen reden om gehaast het album uit te brengen. Dat is het stomste wat je kunt doen. Ook als straks alles af is, moeten we het een tijdje laten liggen, om er weer met frisse oren naar te kunnen luisteren. We werken ook nog aan een lichtshow, nieuw artwork en een videoclip. Oftewel; er gebeurt genoeg achter de schermen wat we nu nog niet kunnen laten zien of horen. Dit album moet ons visitekaartje worden naar meer en grotere tours, daar zit gewoon veel werk in.”