Verslag clubshow 3voor12/Tilburg in Little Devil

Volle Little Devil voor Pigteeth, Backbreaker en Embrace The Day

Aäron van der Sanden ,

Na de drukte van de feestdagen en alle verplichtingen die daarbij horen, is het vrijdag 16 januari weer tijd voor een 3voor12/Tilburg clubshow. Was de vorige editie er één met singer-songwriters in de Beans & Bites, deze keer staat er een portie stevige muziek op het menu, geserveerd in de zaal van Little Devil. Over een avond met drie lokale bands die zich van hun beste kant laten zien en zo een glimlach toveren op het gezicht van alle aanwezigen.

Pigteeth

Iedereen met een liefde voor crust en grindcore staat rond 21.00 uur paraat om Pigteeth aan het werk te zien. Het viertal uit Tilburg maakt werkelijk waar snoeiharde muziek, waar menig trommelvlies het liefst ver bij uit de buurt blijft. Maar waar mensen bij grindcore louter denken aan metersdiepe basslijnen, bijna onverstaanbaar lage vocals en oorverdovende drums, heeft Pigteeth ook nog de nodige melodische stukken in hun nummers verwerkt. De set is kort, ongeveert twintig minuten, maar met een goedgevulde zaal en flink wat headbangende hoofden laat Pigteeth zien dat het niet zozeer gaat om de lengte van de set, maar meer om wat je ermee doet.

Backbreaker

Iets minder hard, maar daarom niet minder strak. Backbreaker trakteert de zaal op een energieke dosis hardcore. De vijf heren hebben duidelijk plezier op het podium en zijn niet te flauw om hier en daar een grapje te maken over de andere twee bands die vandaag op het programma staan. De verschijning en de stem van Lorens Meijer hebben één gemeenschappelijk kenmerk: imposant. Waar ze eerder aangaven met hun muziek 'mensen enthousiast te willen maken voor hardcore en punk', kunnen we concluderen dat dit vanavond prima lukt. Met een bevlogen bassist als Luke Heuer in de gelederen, kan dat eigenlijk ook niet anders.

Embrace The Day

Als bekendste van de drie bands is Embrace The Day een logische afsluiter. De melodische hardcore van dit vijftal zorgt ervoor dat de volle zaal niet stil kan blijven staan, waardoor het kwik al snel oploopt tot meer dan zomerse waarden. Qua hardheid kan ETD niet tippen aan de voorgaande twee formaties, maar het melodieuze karakter maakt de muziek wel wat toegankelijker. Naarmate het optreden vordert, tonen steeds meer aanwezigen zich bereid tot een potje two-steppen, moshen en zelfs wat crowdsurfen. Met een Spaanse tour op komst in de maand februari, is deze show in Little Devil een prima opwarmer. Het is de mannen ernst en dat laten ze vanavond zien. Met een bescheiden toegift sluiten de heren de avond op passende wijze af.