3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand april

Redactie 3voor12 Tilburg ,

In Tilburg is april natuurlijk al sinds jaar en dag de Roadburnmaand. Dit jaar wordt het jubilerende cultfestival zowaar op de hielen gevolgd door nog een ander zwaar evenement: Neurotic Deathfest. Het hangt samen met de verbouwing van 013, dat na deze grote feesten zijn deuren tot oktober sluit. Reden tot wanhoop is er echter zeker niet, want gelukkig is onze stad nog vele andere podia rijk.

AFSCHEIDSSHOW RUSTY NUTS – 3 APRIL, LITTLE DEVIL
Goede Vrijdag is zonder meer een toepasselijke dag voor afscheid: een afscheid dat in dit geval de “enige, echte, onvervalste bluesrock-huisband van Little Devil” betreft. De Rusty Nuts gaan je vanavond nog eenmaal trakteren op een geweldige ronkende performance, helemaal gratis. (Mocht je jezelf de dagen erna vervelen en van metal houden, dan kun je ook weer terecht in dit fijne café.)

PAASTIVAL – 5 APRIL, EXTASE
Verscheidene lokale 3voor12-collegaatjes reizen dit weekend af naar Paaspop in Schijndel: geen slechte invulling van het Paasweekeinde natuurlijk, maar misschien toch wat ver weg voor je. Mocht je tot de achterblijvers behoren en een alternatieve zondagsbesteding zoeken, dan moet je eens kijken hoeveel acts er die dag voor luttele euro's in Extase geprogrammeerd staan. Ideetje?

OVER THE EDGE: THE NECKS – 8 APRIL, PARADOX
Het illustere Australische driemanschap The Necks is regelmatig te gast in Paradox, en met goede reden: dit 'pianotrio' heeft niet overdreven veel gemeen met wat traditioneel onder die noemer geschaard wordt, maar legt zich in plaats daarvan toe op hypnotiserende seances die gerust een uur in beslag kunnen nemen. Vanavond staat men op de derde editie van 'Over The Edge'. Gaat dat zien.

EVERYDAY ROBOTS (EP-RELEASE) + COLD FUSE – 9 APRIL, HALL OF FAME
De cultuurfabriek in de Spoorzone heeft deze maand ook weer veel moois in petto, te beginnen met de EP-presentatie van het prille plaatselijke rockgezelschap Everyday Robots, dat gesteund door het eveneens stevig rockende Cold Fuse voor slechts enkele euro's je donderdagavond komt verfraaien. Behoor je tot de eerste vijfentwintig bezoekers, dan krijg je die nieuwe EP nog op de koop toe ook.

ROADBURN FESTIVAL 2015 – 9 T/M 12 APRIL, 013 EN OMGEVING
Het wonder is geschied: Roadburn is op moment van schrijven nog niet volledig uitverkocht. Niet alleen kun je nog enkele dagkaartjes voor de donderdag en zaterdag krijgen, ook leert de ervaring van verleden jaar dat je het programma in de Cul veelal vrij kunt meebeleven. Ga er eens langs: misschien tref je zondag de lokale helden van IZAH wel bij de presentatie van hun 'Sistere'-album.

AFTERPARTEES + TRAUMAHELIKOPTER – 15 APRIL, STAGE01 013
Na een kleine zeventien jaar trouwe dienst, eerst onder de van oudsher vertrouwde naam 'Bat Cave', later als het meer neutraal klinkende 'Stage01', valt in april definitief het doek voor de kleinste zaal van 013, die verdwijnt bij de verbouwing. Daar hoort een afscheidsfeest bij, dat opgeluisterd gaat worden door Afterpartees, Traumahelikopter en Double Veterans: nog één keer rocken op zolder.

TUBE: FUJAKO + AYMERIC DE TAPOL + FRIETBOER + IVOLVE – 16 APRIL, HALL OF FAME
De nieuwe concertreeks TUBE van Hall of Fame duikt deze derde donderdag van de maand in de wereld van rap, soundscapes en elektronische hardcore met Fujako, Aymeric De Tapol, Frietboer en Ivolve, vier opkomende Portugese/Belgische/Nederlandse acts die gezamenlijk garant beloven te staan voor een heel avontuurlijk muziekavondje. Laat je verrassen voor slechts een handvol euro's.

RECORD STORE DAY 2015 – 18 APRIL, SOUNDS
Voor degenen die liever niet hun oren laten wegblazen bij Neurotic Deathfest, voorziet platenzaak Sounds op Record Store Day in iets rustiger vertier. Yama, Björn van der Doelen, Okieson, King Hiss, Boef En De Gelogeerde Aap en het scheidende Vanderbuyst zullen deze zaterdagnamiddag korte (akoestische) instore sets spelen. Kom vooral luisteren, en koop er anders ook een plaatje bij.

OCTAVE PUSSY – 19 APRIL, EXTASE
Een andere fascinerend bijgerecht bij alle deathmetalgeweld is het Haagse Octave Pussy, dat zondagavond Extase onveilig komt maken. Deze funkfanaten hebben net een nieuw schijfje gemaakt, en komen dat vanavond gratis en voor niets presenteren aan alle medeschepselen die de heupjes even los willen gooien. Als je mieren in je broek hebt, weet je dus waar je moet wezen.

POISON IDEA + MILKMAN – 20 APRIL, LITTLE DEVIL
Liefhebbers van ouderwetse hardcore/punk/thrash kunnen vandaag hun hartje ophalen bij het legendarische Poison Idea uit de Verenigde Staten, dat het anno 2015 weliswaar zonder de massieve muzikaliteit van Pig Champion moet stellen, maar Little Devil desondanks op zijn grondvesten zal laten trillen. Over massiviteit gesproken: de makkers van Milkman verzorgen het voorprogramma.

ERIK AND THE WORLDLY SAVAGES + ZAVATTA – 23 APRIL, HALL OF FAME
Voor de mensen die niet kunnen wachten tot het Gipsy Festival en Mundial weer in onze stad losbarsten, voorziet de Hall in een feestelijk dubbelprogramma met het uit Belgrado afkomstige, maar allerhande nationaliteiten omvattende zigeunerpunkcollectief Erik And The Worldly Savages en het Tilburgse ska-en-andere-fijne-dansmuziek-gezelschap Zavatta. Doldwaze pret gegarandeerd.

FAKE O'S + MIND RAYS + TEEN CREEPS + THE TUBS – 26 APRIL, LITTLE DEVIL
De Nightbirds blijken in april even op vakantie, maar niet getreurd: liefhebbers van de betere garageherrie kunnen deze laatste zondag van de maand terecht in Little Devil, waar maar liefst vier bands komen rammelen. Het Nederlandse Fake O's was al te zien tijdens de laatste Popronde, Mind Rays, Teen Creeps en The Tubs gaan laten horen hoe levendig de Belgische scene is. Entree is vrij.