Overenthousiast Everyday Robots presenteert debuut-EP

Iets meer A.I. in de sturm und drang kan geen kwaad

Freek Verhulst ,

Voor de Tilburgse indierockers van Everyday Robots was het vorige week donderdag een spannende avond. Alsof in je ‘eigen’ Hall Of Fame je allereerste EP presenteren nog niet genoeg kriebels geeft, werd het optreden zo’n drie kwartier uitgesteld wegens problemen met het geluid. Daar zag de groep de stadsgenoten van voorprogramma Cold Fuse al mee worstelen, maar de hoofdact liet zich niet kisten en zette een – hier en daar iets te – energieke show neer.

Everyday Robots maakt hoekige indierock die qua ritmiek doet denken aan bands als Queens Of The Stone Age en De Staat, maar ook voorzichtige uitstapjes naar funk en pop kent, met af en toe een vleugje elektronica. Een beetje alsof Talking Heads David Byrne heeft ingeruild voor Eloi Youssef van Kensington, om een bozige rockplaat op te nemen. Wat van meet af aan opvalt, is de ziel en zaligheid die alle zes de bandleden in hun optreden smijten. Met name frontman Joris Luijten stuitert het hele podium over, op en af en compenseert daarmee het feit dat hij vocaal een wat beperkt bereik heeft.

Daarin schuilt echter ook gelijk het grootste gevaar voor de groep, want hoewel het publiek in de Hall Of Fame er niet al te veel om lijkt te malen, wordt het na verloop van tijd een beetje rommelig. Dat ongepolijste past ergens ook wel bij de sound die het sextet duidelijk nastreeft, maar iets meer zorgvuldigheid zou zeker op zijn plek zijn. Dan gaat het niet alleen over het afraffelen van nummers, maar ook over het samenstellen van de setlist. Zo komt Chef’Special-cover ‘Birds’ wat uit de lucht vallen (pun intended) tussen alle springerige rock, zeker als het originele arrangement zo goed als ongewijzigd blijft.


Dat soort zaken is natuurlijk ook vooral een ervaringskwestie – de groep bestaat volgens de eigen Facebook-pagina nog geen half jaar – en wie door het matige geluid en de pure adrenaline heen luistert, hoort wel degelijk het potentiële vermogen om strakke liedjes met een kop, midden en staart af te leveren. Dat maakt nieuwsgierig naar de toekomst, waaraan Everyday Robots met EP ‘E.R.’ alvast een aardig beginnetje maakt.