3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand november

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Was het in oktober al een drukte van belang op concertgebied, november doet daar niet voor onder. Op talloze plekken in de stad vind je performances in de meest uiteenlopende genres, van metal tot reggae, van singer/songwriter tot garagerock en van hiphop tot hedendaags gecomponeerd – en dan hebben we het nog niet eens gehad over het feestje ter gelegenheid van ons tienjarig bestaan.

MARIO'S METAL MEETING 9 – 1 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Voor een knallend begin van de maand zit je meteen geramd bij Little Devil, waar Mario voor de voorlaatste maal een uitgebreide Metal Meeting heeft georganiseerd. Lokale branieschoppers Thuig en Razend zetten tezamen met vaderlandse grootheden Silenxce, Sad Iron en Rebelstar de toon voor de Britse hoofdact M:Pire Of Evil, waarin we gitarist Mantas van het illustere Venom terugvinden.

ROCKIN' ROBBISH + THE WOODCHIP BARRELS – 2 NOVEMBER, EXTASE
Als je de volgende dag nog behoefte hebt aan wat meer herrie, kun je jezelf in de namiddag verplaatsen naar Extase, waar het plaatselijke eenmansfenomeen Rockin' Robbish alsmede The Woodchip Barrels (waarin RR trouwens ook meespeelt) garant staan voor een stevige pot ouderwets rauwe rock. Entree wordt niet geheven, dus er is geen financiële barrière die je in de weg staat.

PROJEKT RAKIJA – 4 NOVEMBER, STUDIO
Het Tilburgse Balkangezelschap Projekt Rakija is met talloze optredens op onder andere het Gipsy Festival en Mundial al lang geen onbekende meer voor de doorgewinterde festivalganger. In een akoestische setting hebben we deze gasten echter nog nooit aan het werk gezien, en dat is precies wat vandaag gaat gebeuren in Studio als onderdeel van een crowdfundingscampagne. Gaat dat zien.

SHOULDERS OF GIANTS – 6 NOVEMBER, CUL DE SAC
De webstek van de Cul wil het nog niet verklappen, maar op donderdag de zesde staat er wel degelijk een optreden van het progressieve alternatieve rockcombo Shoulders Of Giants gepland. Dit lokale orkestje zal deze avond zijn verse EP Equilibrium aan het publiek presenteren, vergezeld door Lambshade en Denbrok. Toegang is gratis, dus val rond een uur of acht vooral even binnen.

THE KIK – 9 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Het deels Tilburgse The Kik behoeft natuurlijk allang geen introductie meer. Vandaag staat een middagshow van deze nederbietels in 013 op de agenda, waarbij ze deskundige steun krijgen van het al helemaal lokale The Black Marble Selection, dat de overweldigende passie voor de zestiger-jaren-beat met het hoofdprogramma deelt. Dat wordt ongetwijfeld een vrolijk en energiek dagje.

EARTHLESS – 10 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
We blijven vervolgens nog even in 013 plakken voor Earthless, een naam die de Roadburn-veteraan als muziek in de oren klinkt. Walter Roadburn omschrijft één der concerten van de psychedelische jamband op het festival zelfs als "het meest intense optreden dat ik ooit op Roadburn gezien heb!" – met Dario Mars & The Guillotines erbij wordt het deze maandag vast ook weer een geweldig feest.

ESBEN AND THE WITCH + THE GIRL WHO CRIED WOLF – 13 NOVEMBER, HALL OF FAME
Met het Engelse Esben And The Witch heeft Hall of Fame deze maand een bijzonder sfeervolle act in huis gehaald, die best wel eens zou kunnen tekenen voor één van de meest memorabele concerten die daar dit jaar hebben plaatsgevonden. Ben er dus bij, ook al vanwege voorprogramma The Girl Who Cried Wolf: als je anderhalve euro minder wil betalen, kun je je kaartjes al van tevoren halen.

ELLE BANDITA + THE ORDER OF THE EMPEROR – 14 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Terwijl Hallo Venray 013 aandoet, treffen we in Little Devil een ander vaderlands muzikaal fenomeen: niemand minder dan Elle Bandita staat deze vrijdag namelijk op het affiche. Met steun van The Order Of The Emperor gaat ze er vanavond vast een hele puike partij van maken. [Wil je daarna nog wat feminiene rock zien, dan kun je zaterdag door naar Landmark 105 in Sounds.]

PROTOJE & THE INDIGGNATION – 18 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Het mag dan ondertussen wel november zijn, voor alle mensen met een nostalgisch verlangen naar de zomer is er deze maand ook op reggaegebied wat te doen in 013. Protoje & The Indiggnation gaat daar namelijk bewijzen dat deze Jamaicaanse muziekstroming nog allerminst dood is, en misschien zelfs niet eens raar ruikt (hoewel we wel ettelijke toeters in de rookruimte verwachten).

25 JAAR MAJESTIC SCENE – 20 NOVEMBER, PARADOX
Vanzelfsprekend staat er weer een overvloed aan intrigerende jazz geprogrammeerd in Paradox deze maand: zo vind je de dag na het bovenstaande concert een optreden van de grote Noorse trompettist Nils Petter Molvaer. Daarbuiten is er echter nog veel meer te doen – een progrockavond aan het begin van de maand, maar ook dit jubileum van lokale heldenband Majestic Scene. Niet te missen.

MOURNING DAWN + DRESDEN/LENINGRAD – 21 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Is Scandinavische jazz toch niet zo je ding, en heb je misschien ook geen zin in de enerverende feestmuziek van Le Peuple De L'Herbe of de uitgelaten rock van DeWolff in 013? Zit je eigenlijk meer in een inktzwarte najaarssfeer? Dan kun je nog altijd terecht bij het Franse doomgezelschap Mourning Dawn en het verwoestende Dresden/Leningrad, beide gratis en voor niets in Little Devil.

3VOOR12/TILBURG JUBILEUMFESTIVAL – 23 NOVEMBER, DIVERSE LOCATIES
Oh, hadden we je trouwens al gezegd dat onze lokale 3voor12-afdeling dit najaar tien jaar bestaat? En dat er daarom deze zondag allemaal hartstikke toffe singer/songwriters, bandjes en DJ's op verschillende plekken in de stad spelen? En dat je die ook nog eens helemaal gratis kunt zien? En dat er dus maar één ding op zit, namelijk komen? Goh, dat wist je nog niet? Nou, bij dezen dan!

NIGHTBIRDS #8 – 27 NOVEMBER, HALL OF FAME
Na de woeste zuidelijke rockaanval van vorige maand zijn de Nightbirds ook in november weer van de partij, ditmaal met een opvallend opgewekt ogend programma bestaande uit de blockrockers van Liquor Store, het komisch genaamde Zentralheizung Of Death Des Todes uit het verre Duitsland en de verse garageband No Waves & Sunrays uit het iets minder verre Eindhoven. Kom vooral kijken.

CLEAN PETE & ANNE SOLDAAT – 28 NOVEMBER, DE NWE VORST
Theater De NWE Vorst heeft deze maand een aantal gezeten concerten in de aanbieding. Zaterdag de achtste kun je genieten van de befaamde Belg Stef Kamil Carlens, vrijdag de achtentwintigste wordt het stokje overgenomen door drie Nederlanders: de muzikale tweeling die achter Clean Pete schuilgaat en oudgediende Anne Soldaat. Zin in luisterliedjes? Dan weet je waar je moet zijn.

DEFINITIE VAN HIPHOP 2014 – 29 NOVEMBER, ALLE ZALEN 013
Liefhebbers van de betere hiphop van eigen bodem kunnen hun borst aan het einde van de maand weer natmaken voor het jaarlijks terugkerende Definitie Van Hiphop, dat deze editie met de reeds veelvuldig gelauwerde rapheld Typhoon aan kop alle zalen van 013 ondersteboven zal keren. Aan acts geen gebrek, aan sfeer ongetwijfeld ook niet, dus dat belooft weer een fijn partijtje te worden.

INCUBATED: FLUISTERZACHT – 30 NOVEMBER, THEATERS TILBURG
“And now for something completely different”: de laatste (zon)dag van november vindt Incubated: Fluisterzacht voor de tweede keer plaats in Theaters Tilburg. Ditmaal mag Lubomyr Melnyk zich uitleven op zijn piano, zoals hij dat vorig jaar al eens deed tijdens de slotdag van Incubate. Als zijn performance van nu in de buurt komt van de grootse notenwatervallen van toen, wordt dit magisch.