Earthless trakteert 013 op uitgebreide psychedelische jamsessie

Dario Mars And The Guillotines laat publiek kennismaken met 'rock noir'

Wouter de Waal ,

"One Jam Future Band", lezen we na enige verwoede ontcijferpogingen van de sierlijke letters op het t-shirt van gitarist Isaiah Mitchell van Earthless. Of het er nou echt staat of niet, de omschrijving is het Californische trio dat hij aanvoert hoe dan ook op het lijf geschreven, zo bewijst de schijnbaar onvermoeibare groep deze maandag maar weer eens ten overvloede in de Kleine Zaal van 013.

DARIO MARS AND THE GUILLOTINES

Eerst is het echter aan de zuiderburen van Dario Mars And The Guillotines om de aanwezigen alvast aan het rocken te krijgen. Hoewel het vrij schaarse aantal bezoekers dat zich rond de klok van acht in de zaal ophoudt niet bepaald lijkt uit te nodigen tot een spetterende show, stort dit viertal zich vanaf het begin met alle energie die het in zich heeft op zijn veelal nietsvermoedende slachtoffers. De muziek van dit gezelschap laat zich moeilijk omschrijven, maar invloeden uit de wereld van de (zwart/wit-)film en een grote fascinatie voor obscure rock- en soulklanken uit de jaren zestig en zeventig zijn in ieder geval onmiskenbaar, waardoor we het zelf maar op 'rock noir' houden. Die term kleurt trouwens ook goed bij innemende frontvrouw Bineta Saware, wier opvallende en beweeglijke verschijning plus aanzienlijke vocale kwaliteiten een grote bijdrage leveren aan de live overtuigingskracht van de nummers. Dat zou natuurlijk tevergeefs blijven als deze niet op zichzelf al prima in elkaar zaten, maar gelukkig zijn de werkstukjes op debuutalbum 'Black Soul' zonder uitzondering goed doordacht, met het onheilspellende titelnummer voorop. Naarmate het optreden vordert, permitteert de groep zich steeds vaker kleine uitweidingen op het materiaal, daarmee om zo te zeggen al vooruitlopend op het volgende concert. Het publiek breidt zich overigens ook gestaag uit en betoont zich steeds enthousiaster over het gebodene. Een fraaie en geïnspireerde start van de avond.

EARTHLESS

Als het Amerikaanse Earthless tenslotte na een stevige pauze het podium betreedt, is de zaal nagenoeg volledig gevuld. Het psychedelische 'powertrio' verdoet zoals gewoonlijk geen tijd met uitgebreide introducties, maar gaat meteen aan de slag met het opzetten van een gigantische instrumentale jam die uiteindelijk ruim een uur in beslag zal nemen. Formeel gesproken bestaat deze uit een aantal onderscheiden nummers, maar de ervaring die je als luisteraar hebt, is eerder die van één aaneengeregen geestverruimende suite, waarin misleidend kalm voortkabbelende passages binnen de kortste keren uitgroeien tot geweldige kleurrijke klankmonsters, die zich vervolgens weer schijnbaar moeiteloos transformeren tot andere hallucinerende muzikale gestalten. Net als bij de eerdere shows die we van de Californiërs hebben mogen zien, maakt de grote hechtheid en vooral ook het enorme uithoudingsvermogen van dit drietal een onuitwisbare indruk. Zo bescheiden de presentatie van deze formatie is, zo overrompelend zijn de muzikale prestaties. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de auditieve trip waarop de band het publiek meeneemt, uiteindelijk onder een daverend applaus ten einde komt, waarna de mannen niet één-, maar tweemaal terugkeren voor een tweetal in bluesrock gedrenkte liedjes inclusief vocalen van de gitarist, als een paar verdwaalde mooie schelpen die achtergebleven zijn nadat de geluidsoceaan zich teruggetrokken heeft: een fijn intiem slot bij een overweldigende performance.