Mensen Zeggen Dingen brengt spoken word en muziek naar Tilburg

Een woensdagavond gevuld met spoken woord en singer-songwritermuziek in Paradox

Flip Kloet ,

Wie denkt dat spoken word alleen voor stoffige oude literatuurfans is, heeft het mis. Tenminste, als we Cees de Beer en Anton Rijks mogen geloven. Voor een schoolproject brengt Rijks, student aan de Rockacademie, samen met De Beer, een spoken-word-artiest uit Nijmegen, een mix van gesproken woorden en muziek naar het Tilburgse uitgaansleven. Jonge taalfanaten en rappers uit verschillende windstreken reizen af naar het Tilburgse om tijdens Mensen Zeggen Dingen in de Paradox hun a-capella-kunsten aan de man te brengen.

“Spoken word is dan misschien nog niet heel bekend, maar door de afwisseling van verschillende spoken-word-acts en singer-songwriters kunnen we het publiek kennis laten maken met deze kunstvorm”, vertelt Rijks als hem wordt gevraagd waarom hij de avond met spoken word vult. Rijks hoopt een nieuwe groep geïnteresseerde Tilburgers met een open mind te kunnen verleiden om naar deze avond te komen. “Voor de afwisseling hebben we gevraagd of er twee singer-songwriters uit de omgeving het podium willen betreden.”
 
Een van die twee namen kan het publiek wellicht bekend voor komen. Thomas Pieters belandde met zijn lied Kassameisje niet alleen in de finale van De Grote Prijs, maar ook het BNN programma ‘De Social Club’ volgde Pieters tijdens een van zijn odes langs de gefrustreerde kassameisjes van Nederland. Naast Pieterse is ook de Eindhovense singer-songwriter Vera Zané op het podium te vinden. De overige uurtjes van het programma worden gevuld met twaalf frisse jonge spoken-word-artiesten.
 
Maar toch blijft de vraag: Spoken word, zitten jonge mensen in Tilburg daar nu wel op te wachten? Cees de Beer, artiestennaam: Cees Zegt Dingen, weet daar wel een antwoord op. “Het is iets nieuws. Nou ja. Spoken word bestaat al lang, maar het is nog niet zo bekend onder jongeren.” Cees begon zelf enkele jaren geleden als rapper, maar dat voelde niet helemaal goed. Door zijn teksten a capella voor te dragen, merkte hij dat hij zijn verhaal een stuk beter over kon brengen. “Voor rappers en schrijvers is het de ultieme test om te laten zien wat je in huis hebt.” Geen beats en poespas om je achter te verschuilen, maar alleen tekst en de manier waarop je die overbrengt moeten het publiek geboeid houden.
 
Uiteindelijk hopen de drijvende krachten achter Mensen Zeggen Dingen dat er genoeg nieuwsgierige bezoekers op woensdag 12 november hun weg naar de Paradox weten te vinden. De Beer hoopt met zijn team van ervaren woordkunstenaars de literaire harten van Tilburg te veroveren. Voor meer informatie over het evenement en de deelnummers kun je de facebook-pagina bezoeken. De zaal opent om 19.00 uur en de eerste spoken word-acts startten om 20.00 uur.