Tilburg is bang voor Lizzy Bordens bloederige freakshow

Concert draait uit op waar meezingfestijn

Tamara Scholten ,

Het was groot nieuws: Metal Maniac Mario weet American Metal-legende Lizzy Borden naar Little Devil te halen! Samen met zijn bandleden maakt de illustere frontman al dertig jaar een waar feest van zijn optredens, inclusief bloed, honderden maskers en strippers - hoewel die laatste ditmaal thuis in Amerika zijn achtergebleven, helaas. Toch mag dat de pret niet drukken vanavond: Little Devil staat bomvol, en het publiek blijkt wel in voor een heus heavy-metalfeestje van deze legende.

Venator

Aan het Nederlandse Venator de eer om het spits af te bijten voordat de grote legende het podium betreedt. Deze mannen maken heavy metal met een gave, ouderwetse sound. De muziek die ze maken is vermakelijk en niet al te moeilijk, maar wordt na een nummertje of twee, drie toch wel redelijk saai en hapklaar. De mannen zouden het dus best wat spannender en minder eentonig kunnen maken. Toch lijkt de band er wel zin in te hebben, en dat werkt aanstekelijk op het publiek. Zo blijkt Venator uiteindelijk tóch een goed opwarmertje voor wat komen gaat. 

Lizzy Borden

Met twee intro's, waarvan er eentje afkomstig blijkt te zijn van de soundtrack van Pirates of the Caribbean, luidt Lizzy Borden zijn optreden groots in. Hij betreedt het optreden met een driekoppig masker; een van de vele maskers die zullen volgen, maar dit is met afstand het gaafste exemplaar dat de Amerikaan heeft weten mee te slepen van thuis. Bij het voorkomen van Lizzy steken de andere bandleden schraal af, zonder make-up, bebloede kleding of maskers. Gelukkig maakt hun muzikaliteit een hoop goed. En het gaat uiteindelijk om Lizzy en zijn freakshow, toch? 

Na iedere song neemt Lizzy rustig de tijd om een nieuw masker en een beetje bloed te pakken. Ondertussen vermaakt de band het publiek met solo's. Die worden na verloop van tijd wel een beetje saai, maar het publiek smult ervan. En als Lizzy uiteindelijk het podium weer betreedt klinkt er luid gejuich. 

Het publiek bestaat grotendeels uit echte heavy metalfans; getoupeerd, lang haar en spijkerjacks zijn niet weg te denken bij dit concert. Toch blijken deze metalheads niet bestand tegen een beetje geklieder met bloed, want tijdens There will be blood tonight duikt het publiek snel weg als Lizzy met handjes vol (nep)bloed de eerste twee rijen wil besmeuren. Iets wat klaarblijkelijk niet vaak gebeurt, want Lizzy reageert verontwaardigd met een 'Are you afraid of blood, Holland? You are the first audience ever!'. Waarna hij het gewoon nogmaals probeert, dit keer met meer succes.

De muzikanten die Lizzy om zich heen heeft weten te verzamelen spelen strak en zijn duidelijk heel muzikaal. Zij krijgen om beurten ruimschoots de tijd om hun kwaliteiten aan het publiek te tonen. Vooral gitarist Ira Black gooit daarbij hoge ogen. Bijzonder, want hij hoort eigenlijk helemaal niet bij de band; alleen op deze Europese tour is hij meegevraagd als gitarist. Ook drummer - en tevens broertje van - Joey Scott weet van wanten; hij laat het publiek smullen van een aantal stevige drumsolo's. 

Op de zangkwaliteiten van Borden is niets aan te merken; de man heeft na dertig jaar nog steeds een geweldige stem. En ondanks de problematische afstellingen van het geluid in het begin van de show, weet hij tijdens het optreden elke noot te raken - veelal ondersteund door het gezang van het aanwezige publiek. 

Het wordt uiteindelijk een waar meezingfestijn: Borden en zijn band brengen hun grootste hits van de afgelopen dertig jaar ten gehore, en het publiek zingt luidkeels en vol enthousiasme mee. Ondanks de angst voor bloed is het dus één groot feest. En ach, zo heeft Lizzy nog genoeg bloed over voor de rest van zijn Europese tour. Nu maar hopen dat hij over een aantal jaar weer de Little Devil aandoet. Want fans heeft hij genoeg in deze stad, zo blijkt ook tijdens de drukbezochte signeersessie na het optreden.