Shoulders of Giants releaset donderdag EP Equilibrium

Tilburgse band gaat nog verder buiten de lijntjes

Pieter Heijboer ,

Het Tilburgse Shoulders of Giants houdt donderdag 6 november in Cul de Sac een releaseparty voor hun tweede EP, getiteld Equilibrium. De band heeft een progressiever geluid gekregen met een gemiddeld langere lengte van nummers, meer dynamiek, meer onregelmatige ritmes en niet in de laatste plaats meer meerstemmige zang. Leadzanger en gitarist Mark van Bavel wordt vocaal vaker dan op de vorige release bijgestaan door de rest van de band.

In aanloop naar donderdag is de band druk met repeteren. Daartussen hebben ze wel tijd voor een interview. Ze zijn enthousiast over het resultaat. ''Vet, een stuk dikker”, is de reactie als gevraagd wordt hoe de nieuwe schijf klinkt. ''We hadden deze keer goed in het hoofd hoe het moest gaan klinken”, zegt drummer Koen Wijnen. ''Het is flink opgeschroefd. Veel bands blijven binnen de lijntjes”, vindt Mark. ''Bij veel prog moet het raar zijn. Bij ons blijft de ’song’ staan, maar je kan die op verschillende manieren invullen”, voegt leadgitarist Daniël Hemmen toe.
 
De ondergrond
Alle vier zijn ze student aan de Rockacademie. Al was de band al daarvoor begonnen. De laatste toevoeging was Mark als zanger en frontman. De muziek schrijven ze samen. Bassist Thijs Tervoort: ''Iemand komt met een riffje aan en daar gaan we dan mee aan de slag. Wij beginnen, in tegenstelling wat je vaak bij andere bands ziet, met het instrumentale gedeelte. De ondergrond. Pas aan het einde komt de tekst erbij. We doen alles samen. Daarom zijn we ook niet te vervangen.”
Daniël schrijft de teksten. ''Ze gaan over interactie tussen mensen”, vertelt Daniël. ''Het zijn gebeurtenissen, meestal negatieve, die dicht bij me staan. Ik zoom dan uit om te zorgen dat het niet te letterlijk wordt. Op die manier kan dan ook iedereen die naar ons luistert er iets uithalen.”
 
Donderdag speelt de band in Cul de Sac samen met grunge-band Lambshade en house-producer Denbrok. De deuren gaan om 20:00 open. Shoulders Of Giants speelt om 22:00.