Simoon: leergierige Tilburgse gaat haar eigen weg

Een openhartig gesprek over de keuzes van een beginnend artieste

Freek Verhulst ,

Het verhaal van Simoon de Wit zal veel (beginnende) artiesten bekend in de oren klinken. Helemaal klaar was ze met de mensen om haar heen die zichzelf niet helemaal gaven voor de muziek. Hoewel ze zichzelf nooit eerder echt als soloartieste had beschouwd, begon het idee steeds nadrukkelijker door haar hoofd te spelen. Dus brak ze met haar bandje om op zoek te gaan naar een eigen geluid. Dat resulteerde deze maand in de EP ‘Eight’, in eigen beheer uitgebracht, hoewel die plaat verre van een eindresultaat is. Integendeel; Simoon haar zoektocht naar Simoon begint nu pas echt.

Leergierig

Het is haar eerste ‘echte’ interview, bekent ze, maar van eventuele zenuwen is niets te merken. Aan de andere kant van de tafel in café De Spaarbank zit een jonge vrouw die barst van het enthousiasme en behalve muziek maken zelf niets liever lijkt te doen dan erover te praten. Ze is oprecht geïnteresseerd in de meningen van anderen over wat ze maakt, maar laat zich geen moment van de wijs brengen. “Er zijn zo veel verschillende meningen, maar ik moet kijken naar welke meningen voor mij van waarde zijn. Toen ik ‘Eight’ voor het eerst aan mensen in mijn omgeving liet horen, waren er veel enthousiaste reacties, maar ook mensen die zich hardop afvroegen of ik het wel moest uitbrengen. Ik ga ervan uit dat voor iedere keer dat iemand het niks vindt, er waarschijnlijk ook iemand is die het super vindt. Uiteindelijk gaat het erom wat ik daaraan heb.”

Simoon beseft als geen ander dat ze nog lang niet uitgeleerd is. Dit schooljaar startte ze daarom na eerdere studies aan de Nederlandse Popacademie in Utrecht en de Tilburgse Rockacademie dan ook met de opleiding hiphop- en dancevocals op de Herman Brood Academie in Utrecht. “Het is heerlijk om dag in dag uit op die manier bezig te zijn met wat ik het liefste doe. Ik leer echt waanzinnig veel.”

Op die manier blijft Simoon zich ontwikkelen, zowel in de studio als live. “Ik heb lang gewacht met optreden en heb nu twee shows achter de rug. Het was wel even wennen om helemaal alleen op dat podium te staan, maar ik voel me er nu wel lekker bij. Sommige nummers doe ik met backing track, bij andere start ik zelf loops en samples in, maar ‘Lock On My Lips’ doe ik noodgedwongen live in een meer uitgeklede versie.” Noodgedwongen, omdat het lot soms zijn eigen plan trekt. “De computer van de producer crashte bij het maken van een back-up, waardoor de backing track ineens weg was. Aan de andere kant is dat ook wel interessant, misschien kan ik in de toekomst meer op die manier live gaan doen.”
 

Rauw

Ook in de studio blijft ze op zoek naar hoe het beter en vooral meer ‘Simoon’ kan. “Als ik ‘Eight’ nu zou maken, zou het al weer heel anders klinken. Sommige nummers zijn al twee jaar oud. Maar het werd tijd om iets uit te brengen, zodat ik iets had om mee op te treden.”

Hoe nieuw materiaal dan zou klinken? Als product van de 90s ontwikkelde Simoon een liefde voor elektronische acts als The Prodigy en Chemical Brothers, maar daar is op ‘Eight’ nog weinig van te horen. “Nee, het klopt dat ‘Eight’ niet de rauwe sound van bijvoorbeeld The Prodigy heeft, maar nu ik er zo over nadenk, zou ik daar in de toekomst wel meer mee willen doen. Ik vind bijvoorbeeld ook nieuwere acts als Chase & Status en Pendulum heel vet. En Ayah Marar (bekend van de Calvin Harris-hit ‘Thinking About You’) is echt een vrouw naar mijn hart. Een echte powervrouw die lekker haar eigen ding doet.”
 
Nieuw materiaal is overigens niet ver weg, verklapt ze. “Er komen binnenkort weer wat losse tracks. Ik ben aan het samenwerken met Skrypin en ook Bonkers uit Portugal, waarmee ik ook bij de MTV Summer Sessions optrad.” Bovendien ligt er op termijn nog een samenwerking met Rat & Frikk (de producers achter Mr. Polska’s ‘De Libi’, red.) in het verschiet, nadat ze al eerder met hen samenwerkte op ‘Fall’.
 

Eight

Dat betekent overigens absoluut niet dat ‘Eight’ nu al gedateerd is. “Dit is toch wel een mijlpaal waar ik trots op ben. Dit is echt van mij.” Daarom werd het debuut ook ‘Eight’ gedoopt, op het eerste oog een wat gekke naam voor een eerste plaat die vijf tracks bevat. “Het is een beetje numerologie”, legt ze uit. “Acht staat voor kracht en succes. Het is een symmetrisch symbool, dat ook voor oneindigheid staat als je het kantelt. En ik ben geboren op de achtste dag van de achtste maand. Acht komt steeds terug in m’n leven. Zelfs de dubbele o in m’n naam kun je als een acht schrijven. Acht is echt mijn getal.”

‘Eight’ gaat deels over hoe Simoon kan genieten van kleine dingen in het leven, die anderen als normaal zien. Bijvoorbeeld het fijne gevoel van ’s nachts na een lange treinreis door lege straten lopen met muziek in je oren (‘Streets At Night’). “Het is een andere wereld als de straten leeg zijn, als alles stil is. Ik kan daar echt in opgaan, ik wil die dingen niet voor lief nemen.” Bovendien gaat ‘Eight’ symbolisch genoeg over jezelf zijn. “’Lock On My Lips’ gaat over hoe ik er niet tegen kan hoe nep sommige mensen zijn, maar hoe eerlijkheid soms tegen je werkt."
 

Eigen weg

In het geval van Simoon is daar dan ook geen sprake van. Zij is zelf misschien nog wel het eerlijkst. “Ik ben nog zoekende naar mijn eigen geluid.” ‘Eight’ is een beginpunt, vindt ze. “Ik wil terug naar de hardere sound waar ik zelf veel naar luister, maar ik wil ook een balans vinden tussen club- en popmuziek. Tegelijkertijd wil ik wel een verhaal vertellen. Ik weet wel dat er veel gebeurt in dit genre, maar ik weet dat ik wat heb toe te voegen. Ik heb een vrij aparte stem voor dit genre en het is ook best uniek dat ik alles solo doe. Dat plaatje moet ik nog meer compleet maken.”
 
Maar in symbolische zin wordt het plaatje nog diezelfde avond compleet. Bij het verlaten van De Spaarbank staat Simoon letterlijk en figuurlijk op een interessante kruising, waar de ‘Streets At Night’ samenkomen. En op haar fiets slaat ze vol enthousiasme haar eigen weg in.
 
Simoon treedt 23 november op in Buutvrij tijdens het verjaardagsfeest van 3voor12/Tilburg, ter ere van ons 10-jarig jubileum. Entree is gratis.