EP-release Shoulders of Giants zorgt voor volle kuil in Cul de Sac

Tweede release ‘Equilibrium’ wordt warm onthaald

Inge Gruijters ,

Bijna een jaar geleden zag de eerste EP ‘Caught In The Middle’ het levenslicht. In het interview dat we eerder deze week met Shoulders of Giants hadden, was te lezen dat het nieuwe album volgens de band “een stuk dikker” zou gaan klinken. De band zou een progressiever geluid gekregen hebben, met een gemiddeld langere lengte van nummers, meer dynamiek, meer onregelmatige ritmes en niet in de laatste plaats meer meerstemmige zang. Kennelijk zijn er veel mensen benieuwd naar het nieuwe geluid, want Cul de Sac is op deze donderdagavond behoorlijk goed gevuld voor de releaseparty van ‘Equilibrium’, de tweede EP van Shouders of Giants.

Lambshade

“Ik ga proberen niet te laten horen dat we uit Limburg komen”, aldus zanger Aäron Steps. Tussen Sittard en Maastricht ligt het pittoreske Limburgse dorpje Stein, alwaar de wortels van de band Lambshade liggen. De rockband staat met vijf man op het podiumpje gepropt, maar het geluid dat ze produceren is – vooral ook qua volume – niet bepaald klein te noemen. Het is duidelijk terug te horen dat de band fan is van bands als Foo Fighters en Pearl Jam, zonder dat het er écht heel erg op lijkt; er is toch wel duidelijk een ‘Lambshade-sausje’. Wat ook duidelijk is, is dat de band meer bewegingsvrijheid gewend is. Zanger Steps geeft ook aan dat hij normaal heel uitbundig danst, maar dat hij zich op dit podium nauwelijks durft te bewegen. Dit leidt hier en daar tot wat awkward krampachtige bewegingen. De band geeft een vermakelijk optreden weg, maar laat geen diepe indruk achter.

Shoulders of Giants

Voordat Shoulders of Giants begint, wordt het nóg drukker en warmer in Cul de Sac. Het is duidelijk dat de band veel mensen op de been heeft gekregen voor de release van hun nieuwe EP. En ze worden niet teleurgesteld. Met felle, gretige blikken op hun gezichten, komt Shoulders of Giants het podium op en zet meteen ‘Equilibrium’ in, de titeltrack van de nieuwe plaat. Vooral het nummer ‘Knives Out’ maakt live indruk. Een mooi opgebouwd nummer, dat na een geheimzinnig begin en een langgerekt instrumentaal intro toewerkt naar een uitbundige en meerstemmige climax.

De band heeft er zin in en speelt uitstekend. De nummers zitten vol gepassioneerde solo's en instrumentale stukken. Naast de eerdergenoemde nummers komt natuurlijk ook de rest van de nieuwe EP voorbij, aangevuld met ander materiaal. Er zijn aardig wat fans in de zaal. Zij stellen er zichtbaar prijs op dat er ook wat ouder werk voorbij komt zoals 'Echoes', de single van de vorige EP. Zo kan er vanavond ook nog wat meegezongen worden en er wordt zelfs voorzichtig wat geheadbangd.

"Ik zou het bijna vergeten, maar wij verkopen ook EP's vanavond", grapt zanger Mark van Bavel tijdens de toegift. Na een vette versie van een instrumentaal nummer genaamd 'Buikspek', speciaal voor de fans van het aller- allereerste uur en opgedragen aan vader Kees van bassist Thijs Tervoort, wordt het optreden afgesloten met het slotnummer van de EP 'Surrender'. Tijd om wat EP'tjes te verkopen.

Zin in meer Shoulders of Giants? Lees hier het interview dat we met ze hadden over hun nieuwe EP.