The Travoltas laten zien dat punk’s not dead The Travoltas laten zien dat punk’s not dead

Voetjes van de vloer tijdens geslaagde reünieshow in 013

, Inge Gruijters

The Travoltas laten zien dat punk’s not dead

Voetjes van de vloer tijdens geslaagde reünieshow in 013

Inge Gruijters ,

Na 16 jaar touren door Europa, de Verenigde Staten en Japan en na zeven uitgebrachte albums, ging de Nederlandse band The Travoltas in 2006 uit elkaar. Het is dus alweer acht jaar geleden dat ze het bijltje erbij neergooiden, maar vanavond wordt duidelijk dat de heren gemist zijn. De in Dongen opgerichte band doet in hun mini-reünietour 013 aan voor een ‘thuiswedstrijd’ en de menigte in de uitverkochte Kleine Zaal van 013 viert feest met Nederlandse punksensatie The Travoltas.

The Apers

Zanger Kevin Aper van de Rotterdamse punkband The Apers vuurt een klodder spuug de lucht in. Dat gaat maar net goed; bijna vangt de frontman zijn eigen spuug weer op met zijn Spitfire-petje. The Apers bestaan al sinds 1996, dus ook deze band gaat alweer een poosje mee in het Nederlandse punklandschap. In 2000 brachten The Apers een splitalbum uit met The Travoltas en zodoende is het geen vreemde keus om de Rotterdammers het voorprogramma te laten verzorgen. Snelle punknummers in Ramones- en NOFX-stijl volgen elkaar in een razend tempo op en worden afgewisseld met een ode aan de Surinaamse broodjes (en de hete sambal) van het avondeten en een anekdote over ‘die keer dat ze een kroegverbod kregen bij Extase’. Het publiek vindt het allemaal wel prima, er wordt zelfs volop meegezongen met The Apers.

The Travoltas

Toch is het al bij de eerste stapjes op het podium duidelijk waar het publiek voor gekomen is: The Travoltas. ‘Poppy’ punkrock die doet denken aan Blink182 met een vleugje Beach Boys. Van heinde en verre kwamen de fans; een meute Italianen vlak voor het podium zingt het optreden woord voor woord mee, zij zijn speciaal voor deze band naar Tilburg afgereisd. Ze worden niet teleurgesteld, de band speelt vurig en vol geestdrift. Ook ‘oudgedienden’ komen aan bod, voor publieksfavoriet ‘Endless Summer’ wordt voormalig bandlid Daan van Hooff als extra gitarist ingezet. Dat is het definitieve omslagpunt; tijd voor een feestje! Er ontstaat een soort ‘feest-pit’, de vuisten gaan de lucht in en er wordt - ook buiten de 'pit' - lekker meegezongen en gedanst, zonder lomp rondzwaaiende ledematen en al te veel gevaar voor je leven. Een man met baard waagt zich zelfs aan een stagedive.

“Wie van jullie was er in ’97 op Dynamo? Dan zullen jullie deze man ook nog wel kennen”, met deze woorden wordt ook ex-gitarist – en voormalig programmeur van 013 – Jasper van den Dobbelsteen op het podium verwelkomd om ‘Ron Johnson’ mee te spelen. Qua materiaal wordt er volop afgewisseld tussen alle albums; via Facebook konden de fans hun voorkeuren voor de set doorgeven en daaruit bleek dat ‘Baja California’, ‘Teenbeat’ en ‘Endless Summer’ (nog steeds) de populairste albums zijn. De nieuwe ep ‘The Longest Wait’ is vanavond de grote afwezige.

Het publiek is onverzadigbaar en The Travoltas komen niet één, maar zelfs twee keer terug voor een toegift. “Oké, zullen we dan nog één keer in de allerhoogste versnelling, net als vroeger?” Zo gezegd, zo gedaan; het podium staat lekker vol met de zeskoppige band én de twee oud-bandleden en met ‘Cherry From The Valley’ komt het geslaagde optreden ten einde.

Nog geen genoeg van The Travoltas? 3voor12/Tilburg sprak eerder met Travoltas-toetsenist Jochem Weemaes over de reünie, dat artikel is hier terug te vinden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg