3voor12 Tilburg Tipt! 3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand maart

, Redactie 3voor12 Tilburg

3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand maart

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Hoewel we dit jaar eigenlijk nauwelijks iets wat op een winter lijkt hebben gehad, is de lentemaand alweer aangebroken. De bloemen hebben alvast een voorschot genomen en zijn links en rechts reeds volop aan het bloeien, maar ook op cultureel gebied springen er op alle mogelijke plekken interessante concerten in het oog. Laat ze niet onopgemerkt aan je voorbijgaan.

BRAM STADHOUDERS’ HENOSIS – 1 MAART, PARADOX
De maand begint al meteen op een hoge noot, niet alleen voor de moderne hiphopliefhebbers die bij Young Fathers in 013 terecht kunnen, maar ook voor hen die graag het grensvlak tussen klassieke en improvisatiemuziek verkennen. Lokale gitaarheld Bram Stadhouders schreef ‘Henosis’ voor het North Sea Jazz Festival 2012: nu staat hij met zijn trio plus koor in Paradox.

TEMKO – 5 MAART, PARADOX
We blijven vervolgens nog even in Paradox voor een ander interessant plaatselijk project genaamd TEMKO, dat zichzelf omschrijft als een ‘mixed minimal chamber metal’ ensemble, en gecentreerd is rond het werk van alweer zo’n jonge en veelbelovende gitarist: Aart Strootman. Het jazzpodium heeft de groep dit seizoen reeds uitgeroepen tot ‘Lieveling’ – nou jij nog.

MATTANJA JOY BRADLEY – 6 MAART, DE NWE VORST
Toegegeven, het draait deze donderdagavond in De NWE Vorst vooral om de documentaire rond de bluesartieste, die door Ellen van Kempen is gemaakt en eind vorig jaar zijn première op het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam beleefde. Aansluitend zal Mattanja Joy Bradley echter ook live optreden, dus ook in concertopzicht is er ampel reden om langs te komen.

INCUBATED: DEERHOOF – 7 MAART, KLEINE ZAAL 013
We weten eigenlijk niet of het Amerikaanse Deerhoof al sinds jaar en dag op het verlanglijstje van Incubate(d) staat, maar het zou ons gezien de staat van dienst van de band allerminst verbazen. Hoe dan ook, vanavond staat die grote indienaam op het affiche te pronken, naast Father Murphy uit Italië en het ons welvertrouwde Space Siren. Afkomen is dus geboden.

BONOBO – 11 MAART, JUPILER ZAAL 013
Een bonobo is zoals bekend een vriendelijke, welgemoede en intelligente aap, die het hippiecredo ‘Make Love Not War’ al sedert talloze eeuwen in het verborgene van het Afrikaanse oerwoud praktiseert. Heel erg hippieachtig ziet Simon Green er niet uit, maar met zijn warme elektronica weet hij vast de sfeer van weleer in 013 te recreëren. Catching Flies helpt hem een handje mee.

RACHEL GRIMES – 13 MAART, DE NWE VORST
Nog meer rust vind je twee dagen later bij Rachel Grimes, de naamgeefster van het geweldige, inmiddels niet meer actieve ensemble Rachel’s. Of tijdloze pareltjes als ‘An Evening Of Long Goodbyes’ van het schitterende ‘Selenography’ album ook de revue zullen passeren, is ons niet bekend, maar reken er maar op dat Grimes je ook met haar solowerk zal weten te betoveren.

SCARLET STORIES + MANTRA MACHINE – 15 MAART, LITTLE DEVIL
In het weekend kun je in Little Devil genieten van Scarlet Stories en Mantra Machine, die met hun melancholieke respectievelijk psychedelische tonen ongetwijfeld garant staan voor een bijzonder sfeervolle zaterdagavond. Een derde act moet trouwens nog aangekondigd worden, maar ook daar kun je jezelf geen buil aan vallen, want de entree is helemaal gratis. Gaat dat zien.

ZWARTE VLEUGELS: FLIPSIDE PARADOX – 19 MAART, PARADOX
Over gratis gesproken: vier avonden later doen de Zwarte Vleugels jazzpodium Paradox weer aan. Onder de noemer Flipside Paradox gaan Niels Duffhues en Nick J. Swarth voor de tweede keer de samenwerking aan met muzikanten Gijs van den Broek, Johan Reijnders, Luk Sponselee en de hierboven al genoemde Aart Strootman. Dat gaat vast weer auditief vuurwerk opleveren.

LENTEOFFENSIEF – 21 MAART, HALL OF FAME
Van een lenteoffensief mag je deze eenentwintigste maart inderdaad gerust spreken, want niet alleen in de Hall of Fame is het prijs, ook Little Devil bestookt je met grindcore van Prostitute Disfigurement, Rompeprop en Cliteater, terwijl zonniger geesten zich kunnen laven aan Mann Friday in 013. Voor compromisloze elektronische herrie verwijzen we je echter toch naar de Hall.

THE BLACK MARBLE SELECTION – 22 MAART, DE SMEDERIJ (SPOORZONE)
Als je de volgende dag vanaf de ingang van de Hall naar het westen loopt, kom je uit bij De Smederij, een van de vele voormalige industriële panden die de Spoorzone rijk is. Deze sfeervolle ruimte is door de plaatselijke sixtiesliefhebbers van The Black Marble Selection uitverkoren als locatie voor de presentatie van hun nieuwe EP. Wegblijven zou zonde zijn.

NIGHTBIRDS #3 – 27 MAART, HALL OF FAME
Lokaal initiatief Nightbirds is deze maand alweer aan zijn derde editie toe. Net als de voorgaande maanden kun je ook de laatste donderdag van maart terecht in het skatecafé achterin het Ladybird Skatepark bij de Hall of Fame, waar het Eindhovense Long Life Heads en The Tubs uit Gent ons ditmaal onder andere grunge, garage en ‘popfeelings’ gaan voorschotelen. Meemaken, bij zijn.

MOURN + SLAKKENGANG – 28 MAART, LITTLE DEVIL
‘Maart roert zijn staart’ luidt het spreekwoord, en dat geldt in ieder geval zonder meer voor het programma in Little Devil de laatste dagen van de maand. Voordat thrashers zich kunnen uitleven bij de achtste editie van Mario’s Metal Meeting en punkers kunnen genieten van Pierced Arrow en meer, gaat Mourn gesteund door Slakkengang zijn blauwig metaal op het publiek uitproberen.

TOWN OF SAINTS – 29 MAART, STAGE01 013
Ben je niet echt van de metal, dan zou je ook kunnen overwegen om deze laatste zaterdagavond naar Town Of Saints in Stage01 te gaan. Het is sowieso één van de enige gelegenheden deze maand om het zolderke van 013 te bezoeken, maar meteen ook een goede, want deze opgewekte folkrockers brengen de warmte in het hart, zelfs als het buiten niet zo’n mooi weer mocht zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg