Fijne muziekjes, goeie koffie en een heleboel gezelligheid in Beans & Bites

Interview met de bands van de 3voor12 Clubshow

Jenny Janssens, Tamara Scholten ,

Aanstaande zaterdagmiddag 5 april is het zover: de comeback van de 3voor12/Tilburg Clubshows. De eerste editie sinds 5 jaar zal plaatsvinden in Beans & Bites, een knus en gezellig koffiezaakje vlakbij het Centraal Station. Wees voorbereid op een middag vol fijne muziekjes, goeie koffie en heleboel gezelligheid. Hieronder lees je de interviews met Bells of Youth, Dennis Wels en To Twelve.

De vrouwenband Bells of Youth vindt zijn oorsprong op de Rockacademie in Tilburg, en is eigenlijk een beetje per ongeluk ontstaan. De dames waren al eerder vriendinnen, maar toen een van hen haar zangtentamen niet had voorbereid, hielp de rest haar tijdens het avondeten met voorbereiden. Dat ging eigenlijk zo verrassend goed, dat ze met z’n allen besloten om vaker samen te zingen. En dat is maar goed ook, want de band is momenteel flink aan de weg aan het timmeren. Afgelopen week speelden ze nog in De Wereld Draait Door én bij 3FM en zaterdag 5 april zijn de dames akoestisch te bewonderen in de Beans & Bites. ‘’Eerst was het vooral iets wat we leuk vonden, maar niet echt serieus namen’’, vertelt Marcia, ‘’We kregen de kans om een EP op te nemen, daar kregen we veel positieve reacties op. Toen besloten we vorige zomer een echte plaat op te nemen en onder de aandacht te brengen. We schreven er een heel plan voor, we wisten precies wanneer wat gedaan moest worden.’’ Een deel van Bells of Youth is afkomstig uit de Tilburgse band The Jacks. ‘’Eerst was dat nog wel te combineren, maar op een gegeven moment werd het te druk. De albums zouden tegelijkertijd uitkomen en dat zou teveel tijd van ons vragen, daarom besloten we om The Jacks even in de koelkast te zette en ons vol op Bells of Youth te focussen.’’ Bells of Youth kijkt er naar uit om in hun thuisbasis Tilburg te spelen met de 3voor12 Clubshow.
  
Een andere artiest die 5 april in de Beans & Bites staat, is de singer-songwriter Dennis Wels. Deze autodidact uit Boxtel produceert veel van zijn eigen muziek zelf. Dat gaat hem dan ook zeer goed af, zo heeft hij in het voorprogramma gestaan van bijvoorbeeld Tea Party’s, Jeff Martin en Woven Hand. Deze maand opende hij zelfs een ramvolle Effenaar voor Danny Vera. Dennis heeft zichzelf gitaar leren spelen en heeft eigenlijk ook nooit zanglessen gehad. Hij ziet dat echter juist als iets positiefs. ‘’Ik geloof ook niet in scholing, voor muzikaliteit kun je niet naar een school, dat zit in je of niet’’, vertelt Wels ons, ‘’Ik zou ook geen scholing in songwriting willen hebben, ik denk dat je dan de originaliteit eruit haalt.’’ Dennis streeft er niet naar om een hoofd-act te worden ‘’Dat interesseert me eigenlijk niets. Mijn muziek is niet echt toegankelijk voor het grote publiek, daarom is er minder animo voor.’’ Dennis zijn nummers zijn vrijwel nooit autobiografisch. ‘’Ik schrijf uit een meer verlangende vorm om te weten wat er speelt in iemand anders zijn leven, hoe een ander iets zou beleven of ervaren. Mijn teksten zijn dan ook meer flarden van een verhaal, dan rijm.’’ Dennis Wels wil eigenlijk zoveel mogelijk spelen en voegt daarom de 3voor12 Clubshows graag toe aan zijn lijstje.

Wegens stemproblemen heeft singer-songwriter Zoé Red helaas af moeten zeggen voor de Clubshow in Beans & Bites. Maar niet getreurd, daar is ook een mooie naam voor in de plaats gekomen, namelijk: To Twelve. Het vijfkoppige To Twelve heeft elkaar leren kennen in Tilburg. De band maakt voornamelijk akoestische popliedjes met een snufje country. To Twelve is gevormd in 2011 en in 2012 begonnen ze ook echt samen muziek te maken. ‘’Tijdens die jaarwisseling vonden we het ook wel tijd voor een bandnaam, vandaar de naam To Twelve’’, vertelt zangeres Olga, ‘’Sindsdien hebben we al een boel optredens gehad, vaak in theaters en voorprogramma’s van cabaretiers. Ook zijn we op tour geweest in naar Ierland en hebben we in het voorprogramma gestaan van Sunday Sun.’’ De band vindt het alleen maar tof dat ze zo last-minute op de 3voor12 Clubshow mogen spelen. Ze spelen het liefst overal waar ze kunnen en hun thuisbasis Tilburg laten ze natuurlijk niet schieten.
 

De 3voor12 Clubshow in Beans & Bites begint zaterdagmiddag 5 april rond half 2, de eerste band begint om twee uur te spelen. Het adres is Stationsstraat 14.