Een zwoele, warme avond met Kris Berry en Perquisite

Toehoorders krijgen trip door het oeuvre van ‘Kris and Perq’

Thijs de Kreij ,

Vijf dagen eerder speelde het duo nog in Curaçao. Op donderdag 27 maart, zijn de Tilburgers de gelukkigen: Kris Berry en Perquisite brengen hun album ‘Lovestruck Puzzles’ ten gehore in de kleine zaal van poppodium 013. Maar niet voordat het publiek dichterbij het podium komt staan. Na een handgebaar van Kris Berry zetten de mensen een paar stappen vooruit.

Of het publiek mee wil zingen, vraagt zangeres Kris Berry, die zich kenmerkt door haar volle bos haar. Het publiek knikt. Natuurlijk is het antwoord 'ja', de mensen zingen graag een nummertje met Kris Berry. Echter, het antwoord had wellicht beter 'nee' kunnen zijn. Het publiek moet een ritme oppakken en voortzetten, wat nog niet zo makkelijk blijkt; de toeschouwers neuriën uit de maat mee. Waarom zou je eigenlijk met deze zangeres meezingen? De kans is klein dat de muziek er beter op wordt. De zoete, warme stem van Kris Berry heeft geen hulp van het publiek nodig. Zet Perquisite met een cello naast haar en je krijgt heerlijke (luister)muziek.

Kris Berry en Perquisite vullen de avond niet alleen: een gitarist die zo uit de jaren ’60 gehaald had kunnen zijn – of het is de mode van nu? –, een toetsenist, een drummer en drie blazers geven de muziek extra lading. Er wordt een strakke set neergezet, waarin rustige en zachte liedjes worden afgewisseld met nummers met meer pit. Perquisite vestigt de aandacht een paar keer op zichzelf, op zijn cello eigenlijk; de zachte klanken van het strijkinstrument kenmerken de muziek, zoals dat ook bij de muziek van Pete Philly & Perquisite het geval was.

Er komen niet alleen tracks van het album ‘Lovestruck Puzzles’ voorbij, ook solowerk passeert de revue. De muzikanten nemen de toehoorders mee op een korte tour door de muziek van hiphop-duo Pete Philly en Perquisite, deze tour start op dezelfde manier als het album ‘Mindstate’ met het nummer – hoe toepasselijk – ‘Intro’. Korte stukjes van verschillende liedjes worden aaneensluitend gespeeld. “Wie straks alle nummers kan noemen, krijgt een gratis album”, besluit Perquisite. Van Kris Berry haar album speelt de groep onder andere ‘Love Trip’ en ‘Meadow Song’. Het optreden heeft voor ieder wat wils, al met al is het dus een geslaagde avond. 

Nederlands voorafje

Voordat het publiek Kris Berry en Perquisite te zien kreeg, speelde de Nederlandstalige zangeres Rita Zipora een aantal nummers. Rita blijkt een trotse inwoner van dit kleine land, niet alleen zingt ze in haar moedertaal, ook zingt de blonde meid een lovend lied over haar vaderland. De beats zijn strak en up-tempo, de muziek swingt en de nummers zijn zo nu en dan catchy. Op een geslaagde avond scandeert het publiek tezamen met Rita: “Morgen wordt een katerdag”.