Adje trapt zijn Vossig-tour af met Sloddervosfeestje in 013

Spanning, adrenaline en heel veel energie: Adje heeft en geeft het allemaal

Julia Ham ,

Alweer enige tijd geleden, op 25 oktober 2013, bracht de Amsterdamse rapper Adje voor het eerst een volledig studioalbum uit. Het album van Adje, bekend van samenwerkingen met onder andere Revers, the Opposites en Hef en Crooks, heet ‘Vossig’ en kwam binnen op nummer 3 in de iTunes Album Top 100. Na al die samenwerkingen was het meer dan tijd dat Adje solo ging en zodoende trapte hij op 22 maart in de kleine zaal van het Tilburgse 013 zijn Vossig-tour af.

De sfeer is erg goed deze avond. Vóór de show worden er in de rookruimte al even wat handtekeningen op Sloddervosgang-truien gezet en in de kleine zaal warmt het Tilburgse DJ-collectief Banganagangbangers de eerste bezoekers op. De jongens draaien een aantal goeie platen en langzaamaan komt de zaal een beetje in beweging. Wanneer support act Cho, ook lid van de Sloddervosgang, het podium bestijgt, wordt al vrij snel duidelijk dat het publiek er zin heeft in vanavond. Teksten worden meegerapt en op de vraag of het publiek zin heeft in Adje wordt door de hele zaal uit volle borst met ‘Ja!’ geantwoord. Geen twijfel mogelijk: het publiek komt vanavond maar voor één iemand.

Zo rond de klok van 22.00 uur is het dan eindelijk de beurt aan Adje zelf. In een gigantische bontjas (uiteraard van vossenbont, zo weet hij me voor aanvang te vertellen) betreedt hij het podium en de zaal reageert met zo veel enthousiasme dat het lijkt alsof er een wereldster het podium op gekomen is. Naar mate de show vordert blijkt het enthousiasme van het publiek meer dan gegrond: monsterlijke beats en sterke lyrics zorgen nummer op nummer voor een bouncende zaal. De energie en adrenaline spat van de show af. Vanaf de eerste seconde springen Adje en een aantal leden van zijn Sloddervosgang over het podium, en het publiek volgt al snel hun voorbeeld.

De show zit over het algemeen goed in elkaar; het heeft slechts een enkel inkakmomentje wanneer Adje ervoor kiest om op het hoogtepunt van het optreden de zaal stil te leggen om zijn nieuwe videoclip bij het nummer Hooligan te vertonen, waarbij hij zelf even van het podium vertrekt. Dit zorgt voor een klein dipje, maar na de videoclip komt Adje sterker en energieker weer terug, vergezeld door een gigantische Sloddervos-mascotte. Naast de Sloddervosgang betreedt ook Crooks het podium om mee te doen.

En dan is er ineens al anderhalf uur voorbij. De zaal gaat nog één keer helemaal los op Hele Meneer, toch wel de bekendste hit van Adje, en daarna verlaat hij met opgeheven hoofd het podium.

Backstage spreek ik nog even kort met één van de Sloddervosgang-leden, voor zover dat nog kon want hij was zijn stem zo goed als kwijt. “Zó zenuwachtig waren we!” is het enige wat hij nog kan uitbrengen. En dat heeft de zaal kunnen voelen: die spanning, de adrenaline en vooral de gigantische hoeveelheid energie die Adje en de Sloddervosgang met ons hebben willen delen vanavond. De tour is met verve afgetrapt; Adje kan vol vertrouwen de overige shows tegemoet zien, want met een première als deze kan het niet anders dan een succesvolle tour worden.