Itchy Feet brengt Woodstockgevoel naar Tilburg

Alles mag op nieuw festival Beekse Bergen

Flip Kloet en Jessy de Cooker ,

Het Tilburgse festivallandschap is opnieuw een stukje breder. Met het nieuwe Itchy Feet bevestigt de stad, die ook Incubate, Festival Mundial en Kindergarten huisvest, zijn reputatie als dé thuisbasis voor festivals in de regio Midden-Brabant. Komende zomer (van 5 tot en met 8 september) beleeft Itchy Feet zijn vuurdoop op het festivalterrein bij Safaripark Beekse Bergen. 3voor12/Tilburg was bij de presentatie van het festival.

“Sorry voor het wachten allemaal! Ik was de sleutel van de deur vergeten”, roept Harrie Verkerk, een van de organisatoren van Itchy Feet, tegen alle aanwezigen. Haastig steekt hij de sleutel in het slot van de cabine en draait de deur open. Het duurt even voordat de aanwezige geïnteresseerden  naast pers ook vrienden van de organisatoren  hun plekje bij het knisperende haardvuur verlaten en naar binnen schuifelen. Het is namelijk goed toeven aan de rand van het meer in de Beekse Bergen. Het zonnetje begint door het wolkendek te breken en het terras te verwarmen. Het vuur is eindelijk niet meer nodig.

Burning Man
Eenmaal in de donkere lodge valt direct een projectiescherm op. Hier gaat wat gebeuren. Wanneer iedereen binnen is, start een film en valt alles op zijn plaats. De schimmige wijze van de release, waarbij de organisatie de onbeduidende titel Dunes and Shores en de gekke slogan Get lost and find yourself gebruikte, creëerde simpelweg een rookgordijn. In de eerste week van september kunnen 'reizigers en vrije geesten' , zoals de organisatie ze noemt, de Beekse Bergen omtoveren tot een “tijdelijke samenleving, een nieuwe wereld en vrijplaats gebaseerd op het gevoel van vrijheid, zelfexpressie, kunst, muziek, eten en creativiteit.” Wat er gebeurt op Itchy Feet, een combinatie van festivals als Burning Man (VS), Afrika Burn (Zuid-Afrika) en Boom Festival (Portugal), bepalen de bezoekers zelf. Een kampvuurtje stoken, een raveparty in het bos of een ballet op het strand: niets is te gek op het vrijgevochten festival.

 

Sociaal Experiment

Karen Vuijsters, mede-organisator van Itchy Feet, vertelt dat het gaat om een sociaal experiment in de vorm van een festival. In totaal kunnen vijfduizend zogenoemde deelnemers een kaartje ter waarde van 79 euro bemachtigen. Het is de bedoeling dat iedere bezoeker zijn steentje bijdraagt aan het festival. “Dat kan verschillen van het meenemen van een gitaar of een aggregaat, het verzorgen van een performance of etenswaren tot het maken van een boomhut of kunstwerk”, aldus Vuijsters. Deelnemers kunnen via een community laten weten wat hun plannen precies zijn. Op die manier kunnen ze inspelen op elkaars ideeën. Het collectief, een speciale term voor wat in de volksmond organisatie heet, verzorgt uiteindelijk enkel de alcoholische versnaperingen en een deel van de catering.

Anarchie
Op die manier hoopt het collectief een kleine commune op te bouwen, die volledig zelfvoorzienend is. Toch hebben de leden besloten op zaterdag enkele bands in te plannen, maar een duidelijke line-up is er nog niet. “Het is juist de bedoeling dat dit soort initiatieven vanuit de deelnemers zelf komt. Wil jij de hele dag muziek draaien? Dan doe je dat toch! Het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn als artiesten hoogte krijgen van het initiatief en zich beschikbaar stellen.” Op de vraag of Vuijsters niet bang is voor een totale anarchie in de tijdelijke Woodstock-enclave antwoordt ze resoluut: “Natuurlijk zorgen we voor goede beveiliging op het terrein, maar je zult zien dat mensen elkaar juist sneller aanspreken op slecht gedrag als er een gevoel van saamhorigheid heerst. Daar ligt precies de kracht van het festival.”

 

Hoewel de plannen van het festival even mysterieus blijven als de aankondiging, het concept belooft veel goeds. Bezoekers van de bijeenkomst beginnen al wel last te krijgen van Itchy Feet. Zo is het bespreken van elkaars initiatieven het belangrijkste gespreksonderwerp. Uiteindelijk kunnen de deelnemers nu enkel nog wachten, voorbereiden en wachten. Want onder de volgende, alom bekende, stapwijsheid komen de deelnemers van Itchy Feet zeker niet uit: je moet er zelf iets van maken…