#Incu14: Teen Creeps hard maar ook plezant #Incu14: Teen Creeps hard maar ook plezant

Vlaamse indierock voer voor liefhebbers van punk

, Bas van Duren

#Incu14: Teen Creeps hard maar ook plezant

Vlaamse indierock voer voor liefhebbers van punk

Bas van Duren ,

Noorse invasie op Incubate 2014? Vlaamse invasie! Wie de eerste twee dagen van Incubate heeft meegepikt, zal in de gaten hebben dat onze Zuiderburen met speels gemak de grens oversteken om voornamelijk in de Cul hun nieuw en jong geluid te presenteren. Na YAWNS en The Tubs gisteren en later Shun Club en 30,000 Monkies, is het vandaag aan het Gentse drietal Teen Creeps de eer om het zwart-geel-rode vaandel fier overeind te houden en doen dat niet onverdienstelijk.

HET CONCERT

Teen Creeps, Cul de Sac, dinsdag 16 september 2014

DE ACT

Teen Creeps debuteerde dit jaar met een naamloze EP, die in één dag werd opgenomen in een boksclub. Niet slecht. Duidelijk is dat het trio goed heeft geluisterd naar ome J Mascis van Dinosaur Jr, gelet op het veelvuldig gebruik van powerchords, melancholische zang en idem gitaarpartijen en teksten waar de nodige weltschmerz uit klinkt. Toch zijn er genoeg onderscheidende elementen: zanger/bassist Bert Vliegen (vorig jaar nog op Incubate met de band Horses) schroomt niet om af en toe de longen uit zijn lijf te schreeuwen, harder dan Mascis ooit heeft gedaan. Het wat stevigere materiaal van indierockband Broken Social Scene schiet ook te binnen, al is het maar omdat de stem van Vliegen vaak doet denken aan die van zanger Kevin Drew.

HET NUMMER

Alle nummers van de EP komen aan bod en het zijn stuk voor stuk sterke nummers, maar toch steekt 'Shed Some Light' er bovenuit. In dat nummer wringt alles op een prettige manier; de nasale stem van Vliegen, het getrek van de gitaren en de alsmaar stuwende drums. Teen Creeps zelf heeft zo te zien ook zelf het meeste plezier in het spelen van 'Shed Some Light'.

HET MOMENT

'Ik hoorde op de radio dat het vandaag Prinsjesdag is. Wat vieren jullie dan precies?' vraagt Vliegen. De zaal lacht en de Gentenaar draagt een nummer op aan de prins. Een nummer later: 'De volgende draag ik op aan die andere prins. Wie? Friso? Nee, dat ligt denk ik nog te gevoelig hè?' Dat valt mee met een niet zo koningsgezind publiek in de Cul de Sac.

HET PUBLIEK

Neemt de muziek met plezier in ontvangst. Van doldwaze taferelen zoals Cousins maandagavond is geen sprake en de muziek leent zich daar ook maar ten halve voor. De hoofden bewegen mee en dat is zo aan het begin van de avond prima.

HET OORDEEL

Teen Creeps is een uitstekende band met een prima EP als eerste wapenfeit. Het drietal komt het beste uit de verf met hun live-optredens en verdient het om op de grotere podia te staan, maar gelet op het genre wat ze beoefenen, kun je voorstellen dat er veel concurrentie is. Die moet je aftroeven door met een sterk album te komen. Laten we hopen dat Teen Creeps een dijk van een producer inhuurt en niet valt in dat zwarte gat waar veel bands die in het verleden op Incubate stonden in vielen. En anders zien we zanger Vliegen na Horses en Teen Creeps vast wel volgend jaar met een nieuwe project. Technopunkpolka misschien?

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg