#Incu14: Ryley Walker gaat op in de muziek en het publiek in Ryley Walker

Aaibare Amerikaanse singer/songwriter imponeert Paradox met prachtige indiefolk

Inge Gruijters ,

"Holy shit, wat zijn er opeens veel mensen", merkt Ryley Walker halverwege zijn optreden plotseling op. Zijn reputatie is hem vooruitgesneld, Incubate is en masse naar Paradox getrokken om de singer/songwriter aan het werk te zien. En daar kregen ze geen spijt van. Een pareltje van een optreden op de late dinsdagavond.

HET CONCERT

Ryley Walker, Paradox, dinsdag 16 september 2014

DE ACT

Ryley Walker is een charmante singer/songwriter uit Chicago. Deze ‘boy nextdoor’ met warrige haren maakt, naar voorbeeld van onder meer Tim Buckley, magisch mooie bluesy country-folk-popliedjes. Voor de gelegenheid heeft ‘ie een band meegenomen, compleet met gitaar, contrabass, drums en toetsen. Zelf beroert hij liefdevol de snaren van zijn – van plakband aan elkaar hangende – akoestische gitaar.

HET NUMMER

The West Wind is natuurlijk wel een errug mooi liedje. Net als al die andere, trouwens.

HET MOMENT

Zonder twijfel de drumsolo. Ryley Walker en de rest van de band bouwen het nummer rustig op, terwijl de drummer zich mag uitleven. Met alle passie van de wereld laat de drummer zijn verschillende soorten brushes over de trommels glijden. De ‘haren’ van de brushes vliegen alle kanten op. Als in hypnose gaat hij helemaal op in zijn muziek, met een gepijnigde blik op zijn gezicht, toewerkend naar een climax. Hij slaat zelfs nog even door op zijn benen, omdat zijn handen nog niet klaar waren, maar het liedje wel. Mooi.

OOK OPMERKELIJK

Ryley Walker moet zijn gitaar even omstemmen. De oplettende kijker ziet de toetsenist nog even een slokje uit zijn mok (koffie?) nemen, terwijl de drummer even koesterend zijn Belgische speciaalbiertje aait. Westmalle hebben ze in Chicago niet.

HET PUBLIEK

…Is in de ban van Ryley Walker. Het is muisstil tijdens de nummers en er klinkt luid applaus tussen de nummers door. De rij bij de merchandisetafel na afloop zegt genoeg.

HET OORDEEL

Het is misschien nog wat vroeg om deze uitspraak op de Incubate-dinsdag al te doen, maar veel beter dan dit gaan we deze week niet meer zien hoor. Het moge duidelijk zijn: wij zijn fan. Niets dan liefde voor deze man.

DE FOTO