#Incu14: Pyramyth en Watengwa bouwen piepkleine party in Culkuil #Incu14: Pyramyth en Watengwa bouwen piepkleine party in Culkuil

Artiesten en publiek moeten nog wat aan elkaar wennen

, Wouter de Waal

#Incu14: Pyramyth en Watengwa bouwen piepkleine party in Culkuil

Artiesten en publiek moeten nog wat aan elkaar wennen

Wouter de Waal ,

Afgaande op de beschrijving van deze beide collectieven in het programmaboekje verwachten we deze dinsdagavond eigenlijk een hele bende donkere mensen op het podium van Cul de Sac aan te treffen. Onze verbazing is dan ook groot wanneer we bij binnenkomst alleen een geïsoleerde blanke jongeman met een hoop elektronica in de weer zien. Is het optreden dan misschien geannuleerd? Nee, het blijkt uiteindelijk anders te zitten...

HET CONCERT
Pyramyth en Watengwa, Cul de Sac, dinsdag 16 september 2014

DE ACT
Of beter gezegd: de acts, want Pyramyth en Watengwa geven vandaag ieder een aparte minishow. Dat verklaart ook het feit dat het podium aanvankelijk door een enkele performer bezet wordt: het blijken er even later trouwens twee te zijn, die elkaar afwisselen in het produceren van tamelijk donkere en complexe beats. Na grofweg een half uurtje stellen zij zich voor als Nederlands trapduo Pyramyth, en leggen zij uit dat ze als alles goed gaat morgen samen met de Tanzanianen van Watengwa gaan optreden. Vervolgens geven ze het podium aan een mannelijk en vrouwelijk lid van dat sloppenwijkgezelschap, die ondersteund door wat hiphop-, maar vooral ook reggaesamples het publiek betrekken bij een begroeting in het Swahili, en ook verder alleszins hun best doen de stemming erin te houden met hun geëngageerde raps.

HET MOMENT
Met een op aangeven van de Afrikaanse dame en heer door het publiek gescandeerd "peace" komt dit optreden na korte tijd tot een onverwacht abrupt besluit. (Waarschijnlijk trouwens geen slecht idee van de twee om er een vlot einde aan te breien, want de hoeveelheid aanwezigen neemt inmiddels zienderogen af.)

OOK OPMERKELIJK
Links vooraan bij het podium staat een blonde gast gedurende een groot deel van beide optredens een hoogst eigenaardige, maar ergens ook wel weer treffende dans inclusief bepaald bijzondere armgebaren uit te voeren. Respect voor zijn toewijding.

HET PUBLIEK
Tijdens de performance van Pyramyth wordt er bij tijd en wijle nog wel aardig met de beats meebewogen in de kuil; bij Watengwa is er weliswaar sprake van welwillendheid, maar niet echt van enthousiasme. Na een kwartiertje houden behoorlijk wat aanwezigen het stilletjes voor gezien.

HET OORDEEL
Misschien dat het daadwerkelijk combineren van de vrij geavanceerde elektronica van Pyramyth en de betrokken teksten van Watengwa woensdag tot betere resultaten leidt, maar deze dinsdag blijven de optredens over het geheel genomen een beetje steken in goede bedoelingen.

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg