#Incu14: Nadja hypnotiseert afgeladen Paradox met meeslepende droneset

Canadees duo houdt publiek aan de grond genageld met tien snaren en elektronica

Wouter de Waal ,

Niet alleen is er dit jaar een aanzienlijke hoeveelheid Noorse en Poolse (en trouwens ook Belgische) acts te vinden op Incubate, ook lijkt er sprake te zijn van een uitgebreide Canadese invasie. Alleen al op de openingsdag vind je in Little Devil en Paradox een hele tros van vreemdsoortige 'aboot'-sprekers, waaronder de dame en heer van Nadja. Deze mogen iets voorbij de klok van acht op laatstgenoemd podium aantreden om de talrijke bezoekers te bedwelmen met hun even donkere als doordringende dronemuziek.

HET CONCERT
Nadja, Paradox, maandag 15 september 2014

DE ACT
De Incubatepagina weet ons te melden dat de muziek van deze Aidan Baker en Leah Buckareff vaak wordt omschreven als 'dreamsludge'. Dromerig is de repetitieve muziek van dit tweetal zeker; aan sludge moeten we eigenlijk niet direct denken, maar zwaar en dreunend zijn de elektronisch vervormde klanken die de (zanger/)gitarist en bassiste aan hun instrumenten weten te ontlokken in ieder geval wel. De podiumpresentatie is bepaald statisch te noemen: Baker staat welhaast als een standbeeld naar het publiek toegewend en Buckareff overtreft hem nog met een ingetogen, naar de achterwand gekeerde pose. Dat past echter prima bij het instrospectieve, hypnotiserende karakter van de muziek, waarin het intense geluid van de vaak met strijkstokken bespeelde snaren af en toe wordt aangevuld met digitale beats (op dergelijke momenten herinnert het geheel enigszins aan het illustere werk van Justin Broadrick).

HET MOMENT
Eigenlijk valt dit gehele optreden te beschouwen als één groot en weids uitgesponnen moment, waarbinnen je als toehoorder eindeloze variaties van (klank)kleur en textuur kunt ontwaren.

OOK OPMERKELIJK
Wanneer je niet bij dit concert bent geweest (of juist graag een tastbaar aandenken hebt), kun je als het goed is aan het einde van deze Incubateweek de integrale performance alsnog op kersvers vinyl (her)beleven – een bijzondere actie van Incubate in samenwerking met Consouling Sounds, dat zich gedurende het festival op het Pieter Vreedeplein genesteld heeft.

HET PUBLIEK
… laat zich gewillig meevoeren op de duistere, innemende reis die dit Canadese duo bereid heeft. Net als de muzikanten staat het bijna voortdurend stil, behalve als men gelegenheid ziet om nog wat dichter bij het podium te kruipen.

HET OORDEEL
Een overweldigend begin van het Incubateprogramma in Paradox.