#Incu14: Nadja en Uochi Toki hullen Paradox in dronehopnevel van wisselende kwaliteit #Incu14: Nadja en Uochi Toki hullen Paradox in dronehopnevel van wisselende kwaliteit

Verrassende samenwerking biedt niet het beste van beide werelden

, Freek Verhulst

#Incu14: Nadja en Uochi Toki hullen Paradox in dronehopnevel van wisselende kwaliteit

Verrassende samenwerking biedt niet het beste van beide werelden

Freek Verhulst ,

Men neme een Italiaans rapduo met door 8bit beïnvloede beats die al een jaar of tien meedraait en een Canadese droneact die al net zo lang zijn muziek op plaat uitbrengt. Men menge het geheel vervolgens tot een egaal mengsel van onheilspellende spoken-word elektro en psychedelische soundscapes ontstaat en besprenkel het met live getekende visuals. Bovenstaande is een recept voor een optreden in Paradox dat alleen al boeit vanwege de vele uiteenlopende elementen die bij elkaar komen. Nadja en Uochi Toki slaan de handen ineen en brengen hun ongebruikelijke collab naar Tilburg.

HET CONCERT

Nadja + Uochi Toki, Paradox, woensdag 17 september 2014.

DE ACT

Een opmerkelijke samenwerking tussen Nadja, een Canadees droneduo dat op Incubate-maandag al optrad, en Uochi Toki, een hiphopduo uit Italië. Het resulteert in een overtuigend ongemakkelijke atmosfeer van psychedelische gitaargalmen en hier en daar uitspattingen van onheilspellende rap.

HET MOMENT

We zitten bijna een kwartier (en twee noten) in de set als MC Matteo Palma voor het eerst aan rappen toekomt. Dan pas valt voor het eerst het gedrone op zijn plek. Dan pas mag ook Riccardo Gamondi - de andere helft van Uochi Toki - de elektronische drumbeats van zijn launchpad afvuren. Palma acteert als een prediker die zijn volgelingen moet overtuigen van een revolutie, terwijl de wereld om hem heen dood en verderf ademt. Het is het moment waarop de krachten van beide acts pas echt gebundeld worden tot één sterk geheel.

HET PUBLIEK

Het publiek lijkt verdeeld. Sommigen zitten uiterst geconcentreerd op hun stoel terwijl anderen een stekkie aan de bar of de uitgang verkiezen. Wellicht kan laatstgenoemde groep gewoonweg niet het geduld opbrengen om de climax van de uitgesponnen composities af te wachten, anderzijds: wat verwacht men van een droneconcert?

HET OORDEEL

MC Matteo Palma is gedurende de drie kwartier durende show meer bezig met het live tekenen van zijn visuals, dan met rappen en producer Riccardo Gamondi lijkt zich af en toe te moeten inhouden om niet alsnog een vette elektrobeat in te starten. Tegelijkertijd kan Nadja zijn eigen drone niet ver genoeg uitspinnen om een trance te bewerkstelligen en is het duo afhankelijk van de Italiaanse metgezellen om vorm aan het optreden te geven. Kortom; beide acts benutten hun sterkste punten niet helemaal, hoewel het collectief een sterke show vol verrassingen neerzet. De enige juiste conclusie is dan dat er nog genoeg winst te behalen valt binnen deze opmerkelijke samenwerking.

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg