#Incu14: Mikrokolektyw bereikt een maximaal effect met een minimale bezetting

Pools duo zorgt voor het doordeweekse freejazzhoogtepunt

Maarten de Waal ,

Van de Noorse invasie hadden we al het nodige meegekregen, maar ook de Polen staan te popelen om Tilburg te bezetten. Het komisch getitelde Mikrokolektyw is de eerste stoottroep van die Poolse opmars. Zoals het een goede voorhoede betaamt, is de vechtlust en energie van dit tweetal onovertroffen, en de (jawel) avant-gardistische klanken van deze Poolse jazzmaniakken weten een weliswaar select maar kwalitatief hoogstaand publiek te veroveren.

HET CONCERT
Mikrokolektyw, Paradox, dinsdag 16 september 2014

DE ACT
...gaat helaas iets later van start dan gewenst, vanwege het wat uitgelopen concert van Ryley Walker, dat getuige de rij bij de merchtafel zeer goed in de smaak is gevallen. Dat maakt de twee al wat oudere Polen duidelijk een beetje zenuwachtig, maar geeft het langzaam binnendruppelende publiek de gelegenheid eens uitgebreid met elkaar bij te kletsen. Wanneer drummer en trompettist dan eindelijk aan hun set beginnen, duurt het even voor iedereen door heeft dat het optreden nu werkelijk aangevangen is. Al snel kan hier echter geen misverstand over bestaan en wordt het gesnater moeiteloos overstemd door creatief geroffel en elektronisch vervormd trompetgeschal, dat hier en daar aandoet als een iets subtielere Europese variant van het Chicago Underground Duo.

HET MOMENT
...waarop iedereen gewacht heeft, vindt even na half twaalf plaats, wanneer de Polen eindelijk muziek beginnen te maken.

OOK OPMERKELIJK
Enkele van de meer radicale klanken die we op dit festival zullen horen worden geproduceerd door twee mannen die er voor Incubatebegrippen behoorlijk conventioneel uit zien.

HET PUBLIEK
Luistert deels geboeid en toont hier en daar duidelijke tekenen van enthousiasme en uitgelatenheid, maar vindt het soms ook wat moeilijk, loopt weg of besluit dat dit het moment is om eens met vrienden en bekenden te overleggen wat de rest van de week nog allemaal gedaan kan worden. Met name dat laatste komt vaker voor bij dit soort acts. Blijkbaar beschouwt een bepaald menstype dit soort klanken als achtergrondmuziek, wat het toch echt niet is. Gelukkig maakt de band voldoende lawaai om het meeste gekwebbel te overstemmen.


HET OORDEEL
Wij bewaren goede herinneringen aan eerdere freejazzacts op Incubate, zoals Chris Corsano en Supersilent. Mikrokolektyw kan bij dit rijtje aanhaken.

DE FOTO