#Incu14: Kerretta oorverdovend goed in Extase

Nieuw-Zeelandse band laat Incubate weten wat post-rock is

Elke Rietveld ,

De Nieuw-Zeelandse band Kerretta stond afgelopen avond in een vol Extase. Het was instrumentaal, het was hard, maar boven alles was het een van de beste optredens die avond. Mooi begin voor Incubate dus.

HET CONCERT

Kerretta, Incubate café Extase, 15 september 2014

DE ACT

De in Auckland opgerichte instrumentale band Kerretta staat dit jaar voor het eerst op Incubate. In hun bijna tienjarige bestaan hebben ze twee albums uitgebracht, waarvan de meest recente alweer drie jaar geleden. Zo veel nieuws komt er dus niet uit de koker van Kerretta, maar toch vond Incubate het tijd om de band te boeken. Kerretta wordt vaak vergeleken met Schotse collega post-rockers Mogwai, maar een juiste vergelijking is dit niet: Kerretta is veel harder en nog duisterder. Het zou dan ook niet verrassend zijn als deze band volgend jaar ook op Roadburn te vinden is.

HET NUMMER

Het optreden begint rustig, alsof ze nog even op gang moesten komen. Opener 'By The Throats' is een heel typisch, rustig post-rock nummer, dat lekker in de oren ligt. Omdat Kerretta een instrumentale band is en de bandleden weinig tot niets zeggen tijdens het optreden, is het moeilijik om de nummers van elkaar te onderscheiden. Tegen de helft van het optreden, wanner ze onder andere het uitermate fijne 'Maven Fade' ten gehore brengen, merk je dat de energie van het podium af begint te spatten. Het optreden wordt met het nummer ruiger en harder, en toch weten de mannen de melodie in alle nummers te behouden. 

HET MOMENT

Het is moeilijk om één exact moment te kiezen dat er tijdens dit optreden uitsprong. Iedereen binnen is getuige van een band die iedereen meeneemt naar naar een harde, ruige en toch ook melodieuze droomwereld. Ontwaken doe je pas als het klaar is.

HET PUBLIEK

Het publiek staat overduidelijk van elke minuut te genieten. Met een biertje in de hand is het goed headbangen op de zware bastonen van Kerretta. Op een enkeling na, blijft iedereen van begin tot eind in de Extase. En terecht ook. 

HET OORDEEL

Ondanks het feit dat de akoestiek in Extase niet helemaal geschikt is voor zulke heftige muziek als die van Kerretta, hebben de mannen toch een uitstekend optreden neer weten te zetten.