#Incu14: "Bek dicht en luisteren" bij Hokei

Poolse band begint te laat en is sociaal niet erg vaardig

Freek Verhulst ,

Naast Noorwegen levert ook Polen een groot aantal acts aan Incubate. Naast het grote Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra zijn ook bands als Stara Rzeka, Innercity Ensemble, Mikrokolektyw en Napszyklat vanuit het Oosten van Europa naar Tilburg getrokken. Onder hen ook Hokei, dat het Incubate-programma wat betreft Paradox mag afsluiten.

HET CONCERT

Hokei, Paradox, 21 september 2014.

DE ACT

De vier Poolse heren op het podium claimen "really loud jazz" te maken, maar in de praktijk lijkt het meer om een soort experimentele rock te gaan, die nogal van de hak op de tak springt. Hokei heeft twee drummers tegenover elkaar geposteerd. Die doen overigens nagenoeg hetzelfde, wat doet twijfelen aan de toegevoegde waarde hiervan. Verder heeft de band een bassist en een gitarist, die de vocalen voor zijn rekening neemt, al zijn de meeste nummers instrumentaal.

HET MOMENT

De band beklimt een kwartier te laat het podium en maakt een niet al te vriendelijke indruk. "Get away from the chairs, or else our performance would make zero sense", spreekt bassist Kuba Ziolek. "Oh and by the way, you have to be completely silent. Not a word." Okee, bek houden en luisteren dus. De toon is gezet, en ook in het vervolg weet Hokei het publiek niet in te palmen met haar charmes. Een klinische show volgt, waarin het publiek amper betrokken wordt.

HET PUBLIEK

Het applaus is er in ieder geval niet minder om. Ja, er wordt even gemord wanneer de stoelen aan de kant moeten, maar verder lijken de aanwezigen het allemaal wel prima te vinden. Daarmee is dan ook alles gezegd. Van overmatig enthousiasme is geen sprake, van cynisme evenmin. Een zesje, noemt men zoiets.

HET OORDEEL

Hokei is technisch uitstekend, maar de composities springen nogal van de hak op de tak. Daardoor is het lastig de band te volgen in de overtuiging die ze over zichzelf uitstralen. Tel daarbij op de enigszins botte manier waarop de groep met zijn publiek omgaat - terwijl het publiek in Paradox op deze Incubate-zondag na een week van muziek toch al zo toe was aan een zittend concert - en men kan niet anders dan concluderen dat Hokei niet de ideale afsluiter van je Incubate is.

DE FOTO