#Incu14: Chad VanGaalen speelt met heimwee #Incu14: Chad VanGaalen speelt met heimwee

Canadese singer-songwriter sluit zijn tour solide af tijdens de openingsdag van Incubate

, Tom Stienen

#Incu14: Chad VanGaalen speelt met heimwee

Canadese singer-songwriter sluit zijn tour solide af tijdens de openingsdag van Incubate

Tom Stienen ,

De creativiteit van de Chad VanGaalen lijkt eindeloos. Als illustrator laat hij in zijn tekeningen en vele animaties met gemak een haast onwerkelijke wereld verschijnen. Daarnaast is deze Canadees ook als singer-songwriter niet onverdienstelijk. Iets wat hij regelmatig bewijst op vele podia.

HET CONCERT

Chad VanGaalen, Incubate 2014, Paradox, maandag 15 september 2014.

DE ACT

Het meest recente wapenfeit van Chad is het in april uitgekomen Shrink Dust: een album vol indie-rock, met duidelijke invloeden uit de folk en psychedelica. Logischerwijs brengt een nieuwe plaat ook een tour met zich mee. Na een tocht over verschillende continenten sluit VanGaalen de tour af in Tilburg, op de eerste dag van Incubate. Dat is vermoeiend voor de band maar fijn voor ons, want Incubate lijkt gemaakt voor deze veelzijdige kunstenaar.  

HET NUMMER

Chad VanGaalen weet met 'Flower Garden' al snel het energielevel in een vol Paradox flink omhoog te schroeven. Toch is het duidelijk dat de tour zijn invloed heeft op de band. Zo spreekt de singer-songwriter openlijk over zijn heimwee en lijkt de drummer na een halfuur al moeite te hebben met het optillen van zijn stokken. Wanneer Chad dan een nummer aankondigt dat hij schreef voor zijn dochter, is iedereen al na de eerste zinnen betoverd. Lila: wat een mooie naam, en wat een prachtig nummer. 

HET MOMENT

Na het optreden geven de bandleden elkaar een knuffel en lopen ze onder flink applaus richting de rand van het podium. De drummer tikt Chad nog een keer aan, terwijl hij zich lijkt te verontschuldigen voor zijn vermoeidheid. Dit moment is helaas tekenend voor het verder goede optreden; het is duidelijk dat de band aan het begin van deze tour meer energie had. 

HET PUBLIEK

Het rumoer in de zaal verdwijnt als sneeuw voor de zon bij de eerste gezongen woorden vanaf het podium. Alle neuzen wijzen naar de Canadezen, de toeschouwers genieten zichtbaar. Tussen de nummers door weet Chad VanGaalen met zijn vlotte babbel en nonchalante houding iedereen in Paradox te boeien. Het publiek verveelt zich geen moment door de afwisseling van rauwe en rustige nummers. 

HET OORDEEL

Ondanks de vermoeidheid binnen de groep, weten Chad en zijn bandleden een optreden te geven waarbij bijna ieder nummer uitstekend tot zijn recht komt. De laatste nummers sluit de band met een tevreden zucht af. Dat is zonde, want het energielevel kan op deze eerste dag van Incubate duidelijk hoger. Een fijn concert, maar niet geschikt om op te dansen.  

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg