#Incu14: Alpha Whale aardig begin van de avond in Cul de Sac

Sympathieke Belgen vermaken het publiek, maar maken het zich er makkelijk vanaf

Inge Gruijters ,

De vier Vlamingen gaan nog niet zo lang mee. Aan het eind van het jaar brengt Alpha Whale hun debuutalbum uit "en dat wordt natuurlijk massaal gekocht door jullie allemaal", aldus de zanger van de band. Erg scheutig met informatie over zichzelf zijn ze niet, maar de genre-aanduiding "surf on valium" klinkt veelbelovend...

HET CONCERT

Alpha Whale, Cul de Sac, donderdag 18 september

DE ACT

Vier gasten met baarden uit Gent. Aan het t-shirt van de bassist te zien, houden ze van Velvet Underground. Kennelijk is dat ook een inspiratiebron, maar ze klinken eigenlijk nog net iets meer als The Growlers, The Doors en Allah-Las. Er is nog geen album, dat komt later dit jaar pas, maar vanavond trakteren ze Cul de Sac alvast op een paar surfpopnummertjes.

HET NUMMER

In de clip wordt er dronken gedanst met een sanseveria en speelt er een blote man gitaar op een balkon. Vanavond niets van dat, maar ‘New Sounds Cause New Vibrations’ mag sowieso rekenen op extra enthousiasme vanuit de zaal. Wat een lekker nummertje.

HET MOMENT

Zanger vertelt dat de heren twee jaar geleden zelf in het publiek stonden op Incubate. “Als we een band hadden en dit festival kunnen spelen dan is ’t compleet, zeiden we toen. Dus misschien is dit wel ons laatste optreden…”. Goed hoor mannen, doelen stellen.

OOK OPMERKELIJK

“Ik weet niet of jullie het weten, maar vrij vertaald betekent Cul de Sac ‘Anus van zak’” vertelt de drummer even tussen neus en lippen door. Beetje awkward.

HET PUBLIEK

Vijf minuten voor aanvang lijkt het een verdrietige boel te worden, met slechts een man of tien in de ‘Kuil van Cul’. Gelukkig stromen er snel mensen binnen zodra de band begint te spelen. Vijf minuten na aanvang is het zowaar dringen geblazen op de traptreden van de Cul de Sac.

HET OORDEEL

De zanger is op een wat verlegen manier charmant. Zoals hij onder zijn kuif door het publiek in kijkt, doet hij vaag denken aan een jonge versie van Ruben Blok (Triggerfinger). De muziek die Alpha Whale maakt heeft verder niets weg van die van de populaire hardrockband. Het optreden begint sterk, maar naar mate het optreden vordert, wordt het geluid wat rommeliger en de lyrics steeds slechter verstaanbaar en dan houden ze na een half uur plotseling al op met spelen. Zo te zien moest de zanger plassen en de gitarist roken. “Beetje jammer dit”, zegt iemand in het publiek.

DE FOTO