#Mundial14: Soviet Suprem doet wodka bij de wijn #Mundial14: Soviet Suprem doet wodka bij de wijn

Franse Oostblok-parodie laat Hall of Fame uit zijn voegen barsten

, Eline Sips

#Mundial14: Soviet Suprem doet wodka bij de wijn

Franse Oostblok-parodie laat Hall of Fame uit zijn voegen barsten

Eline Sips ,

Het platform van de Hall of Fame wordt zondagavond gevuld met één grote dansende menigte. De veroorzaker van deze sfeer is het Franse collectief Soviet Suprem dat op sublieme wijze het Oostblok op de hak neemt. Van voor tot achter in de zaal; de geur van danszweet en wodka was overal te ruiken.

HET CONCERT:

Soviet Suprem, Festival Mundial Hall of Fame platform, zondag 29 juni 2014

DE ACT:

Soviet Suprem is een viertal dat, hoe gek dat ook lijkt, niet eens afkomstig is uit het Oostblok. De band komt uit Frankrijk en staat onder leiding van rapduo Sylvester Stalin en John Lenin. De muziek is een mix van Hiphop, Sirtaki, traditionele Balkan-deuntjes met elektronische invloed en sopraansax-geluid. Bedenk bij dit alles Oost-Europese bontmutsen, jassen uit de koude oorlog en Franse songteksten en je hebt de bonte storm die zich Soviet Suprem noemt. Ze zingen over seks, accordeons, wodka en het gevoel van een aanval door soldaten met een kalashnikov. De band lijkt het nauwelijks serieus te nemen maar het niveau ligt onverwacht hoog.

HET NUMMER:

Hoe het nummer officieel heet, weet eigenlijk niemand. Hét hitje van de avond noemen we dus maar Jabadabadajajala. Althans, dat is wat er non-stop gezongen wordt als afsluiting van het concert. Dat kan te maken hebben met de hoeveelheid wodka die reeds gedronken is, of het ligt er aan dat de rappers eigenlijk geen woord Russisch spreken. Hoe dan ook is het een heerlijke meezinger en de perfecte afsluiting van een onwijs vrolijke concert.

HET MOMENT:

Is hét moment het moment waarop John Lenin ging crowdsurfen? Of was het toen een koppeltje het podium op mocht om wodka te drinken? Toen het volledige publiek hun pinkjes in de lucht stak en als een gek stond te dansen? Of was het moment toch de moshpit die zich vormde voor het podium?
Nee. Deze momenten haalden het niet bij het moment waarop iedereen vol spanning stond, de tamboerijn werd de lucht in gegooid, de DJ maakte een pirouette en viste, met één hand, het ding weer uit de lucht.  

HET PUBLIEK:

Laten we eerlijk zijn. Veruit het grootste gedeelte van het publiek had een flink ‘What the fuck’-momentje te verwerken bij aanvang van het concert. Dit werd echter meteen vergeten toen men halverwege het eerste nummer al schouder aan schouder de sirtaki stond te dansen. Zo ging het eigenlijk het hele optreden verder. Er werd gecrowdsurfd, er was een moshpit en er was zelfs een polonaise. Van vooraan tot helemaal achteraan, het publiek ging volledig uit zijn dak in de Hall of Fame.


HET OORDEEL:

Soviet Suprem toont alle clichés van het Oostblok, maar doet dit op zo’n enthousiaste en meeslepende manier dat het enorm weet te verrassen. Ook muzikaal gezien is het optreden bijzonder goed. De rap doet verbazen met lange, moeilijke zinnen in het Frans en de moeiteloze saxofoonsolo’s  geven het geheel nog een extra lekker Oostblok-sfeertje.
Soviet Suprem zet een perfecte feel-good show neer op Mundial. De stemming is al opperbest na de winst van Nederland op het WK, maar zelfs als dit niet het geval was geweest had deze groep waarschijnlijk alsnog de hele Hall of Fame aan het dansen gekregen. 

DE FOTO:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg