#Mundial14: energiek Kytopia legt lat hoog in Wagenmakerij #Mundial14: energiek Kytopia legt lat hoog in Wagenmakerij

Multicultureel muzikantencollectief waardige vervanger voor Coely

, Jenny Janssens

#Mundial14: energiek Kytopia legt lat hoog in Wagenmakerij

Multicultureel muzikantencollectief waardige vervanger voor Coely

Jenny Janssens ,

Helaas heeft stoere hiphopchick Coely haar optreden op Mundial af moeten zeggen wegens een blindedarmontsteking, maar niet getreurd. Hier is een waardige vervanger voor in de plaats gekomen, namelijk het muzikantencollectief Kytopia met een minstens zo stoere frontvrouw. Maar waar is Kyteman zelf dan? Zullen de meesten zich wel afvragen. Tja, die ontbreekt, maar ook zonder Colin Benders staat hier een briljante act.

HET CONCERT:

Kytopia, Festival Mundial, Wagenmakerij, zaterdag 28 juni 2014

DE ACT:

Wat deze middag precies voor act op het podium staat, is voor velen nog onduidelijk. Als female MC EJ von Lyrik opeens in het Engels tegen het publiek begint te praten, wordt er in het publiek gefluisterd: ‘’Maar ik dacht dat Coely uit België kwam?’’ Nee, hier staat Kytopia. Een samenstelling van een deel van Kyteman Orchestra, DJ DNA, aangevuld door soulzangeres en rapper EJ von Lyrik en de Zuid-Afrikaanse halfbroers bFAKE aka PinKi n daBruin. Het podium staat dan ook goed vol. Kytopia heeft onder andere het voorprogramma van Jack Parow gedaan. De invloeden van het Zuid-Afrikaanse zef style zijn ook goed te merken. Kytopia is een beetje Die Antwoord met een volwaardige rockband, allerhande percussie en een briljante toetsenist. Losgaan zal je.
 

HET NUMMER:

Op internet zul je niet veel muziek van Kytopia terugvinden, maar een van de meest memorabele nummers die ze doen is Pinkipromise. De tekst gaat over een geheim dat de halfbroers ons willen vertellen, maar voordat ze dat doen moeten wij een pinkie promise afleggen. Het duurt niet lang of het hele publiek staat met zijn pink in de lucht te zwaaien. 

HET MOMENT:

Als MC EJ von Lyrik haar 'brothers' het podium op roept, komt er een bijzonder tweetal tevoorschijn. Eigenlijk is nergens uit af te leiden dat bFAKE aka PinKi en daBruin broers zijn, behalve dat ze dezelfde afro-coupe hebben en dezelfde schattige onesies dragen. Vanaf dat moment pompt het complete collectief een overvloed aan energie in de Wagenmakerij. Met vette raps van de halfbroertjes, soul-uithalen van EJ en enthousiaste muzikanten geeft Kytopia echt alles. Vooral de ijzersterke solo van toetsenist Niels Broos maakt het geheel helemaal af. 
 

OOK OPMERKELIJK:

Bij het laatste nummer geeft Kytopia alles wat er nog in zit. Dat is dus headbangen geblazen. Iedereen in het publiek gaat los, zoals dat ook op het podium gebeurt. Vooral de halfbroertjes zijn niet meer te stoppen en gaan misschien net iets té los. Nadat daBruin de liefde probeert te bedrijven met een monitor, laat hij zijn microfoon even fungeren als denkbeeldige pielemans van zijn halfbroer bFAKE (inclusief vulgaire bewegingen). Dit levert een enigszins ongemakkelijk schouwspel op. daBruin is waarschijnlijk even vergeten dat er ook kleine kindjes in het publiek staan.
 

HET PUBLIEK:

Veel mensen zijn nog niet op de hoogte van de afzegging van Coely en zijn dus verrast bij de opkomst van Kytopia, maar van een onaangename verrassing is geen sprake. Al vanaf moment één geeft Kytopia een energie af waaraan het publiek niet ontkomt. Stilstaan is geen optie in de Wagenmakerij. Een van de halfbroers maakt nog even een bedankpraatje met het publiek, in het Afrikaans, dus vrijwel onverstaanbaar. Maar hij eindigt met het woord ''gezellig'' en dat zegt genoeg.

HET OORDEEL:

Niet alleen is Kytopia een waardige vervanging voor Coely, maar waarschijnlijk zelfs een van de hoogtepunten van deze Mundial-dag. De lat wordt hoog gelegd in de Wagenmakerij, dankzij Kytopia zit de festivalsfeer er al goed in. Het optreden was één grote energiebom onder leiding van veteraan DJ DNA (bekend van Urban Dance Squad) met ijzersterke muzikanten, een vrouwelijke top MC en twee overenthousiaste rappers als perfecte sfeermakers. 

DE FOTO:


advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg