Vanessa & Jason Lively maken indruk op eerste editie van Chapelfolk

Nieuwe thema-avond in Paradox ware aanwinst voor Tilburgs muzieklandschap

Maarten de Waal ,

Trends in de muziek komen en gaan, dus wanneer je maar lang genoeg wacht, komt je favoriete muziekgenre vanzelf weer in de mode. Folk leek na de revivalbeweging van de jaren zestig/zeventig aan het einde van de twintigste eeuw weer enigszins van de publieke radar te verdwijnen, maar de opkomst van genres als alt.country en americana en de recente populariteit van een band als Fleet Foxes bewijst dat er weer een publiek is voor meer rootsy muziek. Precies het juiste moment dus voor iemand als Roland Verstappen, folkliefhebber en muzikant sinds 1971, om met steun van label Continental Record Services een maandelijkse folkavond te gaan organiseren, zou je zeggen. Toch zien wij in de slechts spaarzaam gevulde ruimte om ons heen vooral wat oudere mensen aan tafeltjes zitten. En dat is jammer, want de artieste van deze avond, Vanessa Lively, is niet alleen in de bloei van haar leven, maar heeft met haar laatste plaat ´Uncovering Stones´ ook een parel van een plaat afgeleverd. Voor deze sympathieke dame op het podium verschijnt, verrast Roland Verstappen ons echter met enige van zijn eigen liederen.

ROLAND VERSTAPPEN

De man is, zoals gezegd, reeds tientallen jaren in de muziek actief, en zijn gitaarspel blijkt dan ook uitstekend te zijn. Opener ´Het straatje van Vermeer´ werpt ons met zijn nostalgisch gekleurde tekst meteen tientallen jaren terug in de tijd (om niet te zeggen terug in de Gouden Eeuw), maar met het volgende nummer bewijst hij ook geïnteresseerd te zijn in de hedendaagse problematiek, met name die van de vergrijzing en de daarmee samenhangende toename van bejaard hangtuig op de straten. De navolgende jammerklacht op de teloorgang van het Brabantse landschap is dan weer meer klassiek geitenwollensokkenmateriaal, hoewel we zijn tekst misschien ook, in lijn met het voorgaande, zouden kunnen begrijpen als een aanklacht jegens al die gepensioneerde suburbanisanten die de schone natuur met hun aanwezigheid verpesten. Hoe dit ook zij, een begenadigd muzikant blijkt Roland zeker, en een blik op het programma van de volgende folkavonden leert ons dat we nog gelegenheid genoeg krijgen om hem in wisselende gezelschappen aan het werk te zien.

VANESSA & JASON LIVELY

We waren echter gekomen voor deze innemende Texaanse en haar levenspartner, die tijdens deze korte tour door Nederland, België en Duitsland de begeleidingstaak van een voltallige band op zich moet nemen. Dat doet hij met verve, maar eerlijk is eerlijk, het is waarschijnlijk vooral het songmateriaal en niet op de laatste plaats de stem van Vanessa die vele recensenten (waaronder die van de Volkskrant, zoals Verstappen in zijn inleiding niet nalaat te vermelden) heeft verleid tot lyrische uitspraken over met name haar laatste wapenfeit, het reeds eerder genoemde ´Uncovering Stones´. De eerste set staat vrijwel volledig in het teken van deze langspeler; in het tweede deel komt ook het nodige oudere materiaal voorbij, naast wat gloednieuw werk. Vanessa en haar partner hebben enkele jaren in Spaanstalig Zuid-Amerika (Ecuador, Bolivia, Peru, als we het ons goed herinneren) doorgebracht met het doen van vrijwilligerswerk, ¨to have a nice life experience¨, aldus een bescheiden Lively, maar uiteraard heeft dit verblijf ook zijn invloed gehad op haar muziek; veel van haar nummers zijn zelfs spaanstalig, wat goed past bij haar eerder exotische uitstraling. Hoewel de pers haar dus behoorlijk omhoog schrijft, blijft Vanessa tussen de nummers door zeer ingetogen, en neemt ze het applaus bijna verlegen in ontvangst (hetzelfde geldt overigens voor partner Jason). Onbetwist hoogtepunt van de avond is een met zichtbaar plezier gepaard gaande gezamenlijke uitvoering van albumopener ´Digging Up Dirt´ door Vanessa, Jason en Roland, die prima een eigen gitaarpartij blijkt te kunnen improviseren. Al met al een inspirerende start van een hopelijk succesvolle reeks folkconcerten in Paradox. Zeventien oktober kunt u er weer bij zijn...